Secretarul general al NATO, despre consecințele în cazul în care Rusia utilizează arme nucleare

Secretarul general al NATO, despre consecințele în cazul în care Rusia utilizează arme nucleare

Vor fi consecințe severe dacă Rusia utilizează arme nucleare și asta va schimba fundamental natura conflictului, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, în contextul întețirii amenințărilor cu arme nucleare, mai mult sau mai puțin voalate, de la Rusia și aliații săi.

„Vor fi consecinţe severe dacă Rusia utilizează arme nucleare, orice fel de arme nucleare împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg, citat de Agerpres, la conferinţa de presă de după reuniunea miniştrilor apărării.

"Nu voi spune exact cum vom răspunde, dar asta va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost încălcată", a adăugat el.

ADVERTISING

Totuși, secretarul general al NATO a spus că "circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate" și a precizat că scopul fundamental al NATO este descurajarea utilizării armelor nucleare și menținerea păcii.

Stoltenberg a mai spus că NATO va rămâne „foarte vigilent” în următoarele săptămâni în care Rusia va desfășura exerciții nucleare.

Tot joi, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a spus că orice atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar antrena un răspuns militar al Occidentului ”atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, relatează AFP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Preşedintele rus Vladimir ”Putin spune că nu blufează cu ameninţarea nucleară. El trebuie, atunci, să înţeleagă că ţările care susţin Ucraina, Uniunea Europeană şi statele sale membre, Statele Unite şi NATO nu blufează nici ele. Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va antrena un răspuns, - nu un răspuns nuclear - ci un răspuns militar atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, a ameninţat el la Colegiul Europei, la Bruges.

Doctrina militară rusă prevede posibilitatea unor lovituri nucleare, în cazul în care este atacat teritoriul rus.

ADVERTISING

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a dat asigurări că Moscova va apăra noile teritorii anexate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - ”inclusiv cu armele nucleare strategice”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇