Ziua 238 de război. Putin decretează legea marțială în cele patru teritorii anexate. Restricţii la furnizarea de curent în Ucraina

Ziua 238 de război. Putin decretează legea marțială în cele patru teritorii anexate. Restricţii la furnizarea de curent în Ucraina

În ziua 238 de război preşedintele Vladimir Putin a impus legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijie. În plus, alte 8 regiuni din Rusia (inclusiv Crimeea) sunt puse într-un soi de stare de alertă.

Ziua aduce noi informații şi despre situația de la cea mai mare centrală nucleară a Europei, unde ucrainenii spun că 50 de angajaţi sunt prizonierii ruşilor. În timp ce șeful AIEA a anunțat că a fost restabilită alimentarea cu energie, rușii vorbesc despre o contraofensivă de amploare a ucrainenilor pentru recucerirea centralei.

Atacuri ale ucrainenilor au fost raportate și în Crimeea și Belgorod (peste graniţă), iar în Herson locuitorii sunt în continuare îndemnați să se relocheze în alte regiuni pe care rușii le controlează mai bine.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov publică imagini cu cei trei fii minori ai săi care au ajuns în Ucraina ocupată și ar fi gata să meargă să lupte. Iar informații interesante vin din Norvegia, unde Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat mai multe clădiri care oferă posibilitatea spionării bazelor țării aproape membru NATO.

Legea marţială şi stare de alertă

  • Vladimir Putin a anunțat că a semnat un decret care impune legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijie, începând de joi, de la miezul nopţii.
  • În discursul său adresat Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a spus că a emis şi un decret care impune o stare de alertă în alte regiuni: Krasnodar, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Kursk și Rostov, care sunt toate în apropierea Ucrainei, dar și în Crimeea și Sevastopol, teritorii pe care Rusia le-a confiscat Ucrainei încă din 2014.
  • Putin a explicat că șefii de regiuni vor primi puteri suplimentare pentru a asigura securitatea.
  • După decretarea legii marțiale, conducerea unui teritoriu este preluată de la autoritățile civile de către structuri militare. Președintele poate declara legea marțială doar în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei sau a unei amenințări directe de agresiune, după informarea Parlamentului.
  • Putin nu a precizat pașii care vor fi luați în temeiul legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene. Dar legislația prevede că se pot impune restricții privind călătoriile și adunările publice, o cenzură mai strictă și atribuţii mai largi pentru agențiile de aplicare a legii.
  • Putin a ordonat, de asemenea, să fie înființat un nou consiliu de coordonare sub conducerea premierului, pentru a crește interacțiunea dintre diferite agenții guvernamentale în abordarea luptei din Ucraina.
  • Regiunea ucraineană Herson va fi condusă după introducerea legii marţiale de către administraţia regională alături de armata rusă, a declarat guvernatorul regional numit de Moscova, Vladimir Saldo. ”Legea marţială precizează că puterea în regiuni ar trebui să fie transferată armatei în conformitate cu legea. Îndeplinim toată această muncă împreună cu armata. Acum am transferat deja aproape întregul aparat al administraţiei militaro-civile pe malul stâng, unde vor fi desfăşurate activităţile. Toate funcţiile necesare vieţii vor fi organizate”, a spus Saldo.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Sute de drone iraniene distruse - Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus - începând de la jumătatea lui septembrie şi până în prezent - 223 de drone iraniene, în timp ce Teheranul a dezminţit în mai multe rânduri, în ultimele zile, că a furnizat drone Rusiei în războiul rus din Ucraina.
  • Transport de drone kamikaze - Primarul în exil din Melitopol, Ivan Fedorov, spune că au fost observate ajungând în orașul ocupat camioane cu drone kamikaze și sisteme de rachete C-300.
  • Atac în Crimeea - Guvernatorul din Sevastopol a anunțat că sistemul antiaerian a fost activat în această dimineață și a doborât o dronă în apropiere de aerodromul Belbek. Fragmente din dronă s-au prăbușit peste o clădire rezidențială provocând un mic incendiu.
  • Ucrainenii bombardează Rusia - Și autoritățile ruse din Belgorod anunță că ucrainenii au lansat noi atacuri asupra orașului, în încercarea de a-l lăsa fără surse de energie.
  • Ce ascunde evacuarea Hersonului - Administrația separatistă din Herson a trimis SMS-uri locuitorilor în care le sugerează să părăsească orașul, pentru că sunt așteptate bombardamente ale forțelor Kievului: „Dragi cetățeni! Forțele Armate ale Ucrainei vor bombarda zonele rezidențiale. De la ora 07:00 autobuzele vor pleca de la Rechport. Contact: 88003019999”.
  • Liderul separatist al regiunii anexate Vladimir Saldo spune că se dorește ca 50-60.000 de oameni să fie strămutați pe malul stâng al Niprului și în alte regiuni ale Federației Ruse.
  • Copiii lui Kadîrov, pe front - Razman Kadîrov a postat un filmuleț în care arată cum cei trei băieți minori ai săi și alte rude au ajuns la Mariupol și sunt gata de luptă. Băieții sunt echipați și înarmați.
  • Ucrainenii repară mai repede decât strică rușii - Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, are din nou curent și apă, după ce bombardamentele rușilor au vizat puncte critice din infrastructura energetică.
  • Atac în Nikolaev - Armata ucraineană anunță că 13 drone „kamikaze" au fost doborâte miercuri dimineață în regiunea Nikolaev.
  • Wagner face un zid - Grupul paramilitar Wagner a început să construiască o linie fortificată de apărare în Lugansk, în estul Ucrainei, anunţă miercuri şeful grupului, Evgheni Prigojin: ”Un complex de fortificaţii este în curs de construcţie pe linia de contact, denumită comun «linia Wagner»”.
  • Ucraina speră la o victorie rapidă - Șeful serviciilor de informații de la Kiev, Kirilo Budanov, prezice că Ucraina va înregistra victorii importante până la sfârșitul acestui an și sugerează că foarte curând vor fi evoluții noi semnificative. Detalii AICI.
  • Centrală termică bombardată - O rachetă rusească a vizat, miercuri, o centrală termică din oraşul Burştîn din vestul Ucrainei. "Regiunea noastră a fost atacată astăzi cu rachete. Centrala termică Burştîn a fost lovită, ceea ce a provocat un incendiu", a explicat Svitlana Onişciuk, guvernatorul regiunii Ivano-Frankivsk. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului.
  • Restricții la curent - Ucraina va începe de joi să restricţioneze furnizarea de energie electrică pe tot teritoriul ţării, a anunţat miercuri un înalt oficial al preşedinţiei de la Kiev, după ce Rusia a lovit mai multe centrale electrice. "Între 7 a.m. şi 11 p.m. este necesar să minimizăm utilizarea de curent (…) dacă nu se va face aşa, trebuie să fiţi pregătiţi pentru întreruperi temporare ale alimentării", a scris Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă la Zaporojie

  • Angajaţii sunt prizonieri - Aproximativ 50 de angajaţi ai centralei sunt în continuare prizonieri în mâinile ruşilor, a declarat Petro Kotin, şeful operatorului ucrainean al centralei, Energoatom.
  • Contraatacul ucrainenilor - Liderii separatiști din Zaporojie au anunțat că trupele Kievului au încercat să intre în Energodar, obiectivul fiind să recucerească centrala nucleară, dar că ofensiva ar fi fost respinsă după ore de lupte grele. Presa Kremlinului scrie că ucrainenii au atacat Energodarul cu rachete HIMARS, lăsând orașul complet fără curent.
  • Centrala are iar curent, dar sunt îngrijorări - Centrala nucleară ucraineană Zaporojie (ZNPP) a restabilit conexiunea la ultima linie electrică de 750 kilovolţi (kV) care mai funcţiona, după ce aceasta a fost pierdută pentru a treia oară în zece zile, a declarat, marţi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi. Acesta şi-a exprimat ”profunda îngrijorare" cu privire la recentele reţineri a doi membri ai personalului centralei nucleare din Zaporojie.

Planurile Rusiei

  • Spionaj militar „în numele Domnului” - Dagbladet, una din principalele publicații din Norvegia, scrie că Biserica Ortodoxă Rusă a început să cumpere clădiri în țara vecină, care să asigure supravegherea bazelor militare din apropiere. Printre achiziții se numără și o clădire care oferă vedere perfectă spre cea mai importantă bază navală a Norvegiei.
  • India vinde cu Rusia rachete nucleare - O companie mixtă între India-Rusia, care produce rachete de croazieră supersonice cu capacitate nucleară, speră să obţină comenzi în valoare de 5 miliarde de dolari până în 2025. BrahMos Aerospace a semnat anul acesta primul său acord de export, de 375 de milioane de dolari, cu Filipine, și este în discuţii cu Indonezia, Malaezia şi Vietnam pentru noi comenzi.
  • Fără Boeing și Airbus - Rusia intenţionează să aloce 1.400 de miliarde de ruble (22,7 miliarde de dolari) din fondul său suveran pentru a înlocui avioanele străine cu modele interne, deoarece sancţiunile occidentale îngreunează obţinerea de piese de schimb pentru reparații. Companiile de leasing de avioane vor primi bani pentru a înlocui avioanele Boeing şi Airbus cu avioane noi construite în Rusia, inclusiv Superjet New al Sukhoi şi MS-21 al Irkut.
ADVERTISING

Diplomație și sancțiuni

  • Sancțiuni pentru Iran - SUA, Franţa şi Marea Britanie intenţionează să discute, miercuri, despre transferurile de drone ale Iranului către Rusia în cadrul unei reuniuni închise a Consiliului de Securitate al ONU. Ar putea fi decisă o înăsprire a sancțiunilor împotriva Iranului.
  • Presiuni pe Rusia - Rusia va avea nevoie probabil între doi şi patru ani pentru a-şi reconstrui forţele armate la nivelul de dinaintea războiului pe care îl duce în Ucraina, a apreciat ministrul Apărării eston, Hanno Pevkur, care a pledat la Washington pentru o presiune continuă la adresa Moscovei.
  • Neutralitatea Israelului - Israelul exclude în continuare orice livrări de arme către Ucraina, în ciuda atacurilor ruseşti cu drone de luptă presupuse a fi de concepţie iraniană: „Vreau să spun clar că nu vindem arme Ucrainei".
  • Ambasador revocat - Zelenski l-a revocat pe ambasadorul ucrainean în Kazahstan, Petro Vrublevski, după ce acesta îndemnase, într-un interviu, să fie uciși cât mai mulți ruși, stârnind o reacție dură de la Moscova: „Cu cât ucidem mai mulți ruși acum, cu atât mai puțini vor trebui să omoare copiii noștri”, spusese el, prezentând ulterior scuze.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇