Ziua 239 de război: Rușii au început să plece de lângă centrala Zaporojie și aduc trupe în Belarus. Am fost la un pas de un război mondial

Ziua 239 de război: Rușii au început să plece de lângă centrala Zaporojie și aduc trupe în Belarus. Am fost la un pas de un război mondial

Ziua 239 de război a adus noi atacuri ale rușilor, inclusiv la Kiev, în est şi centru, dar şi în vest, zonă în general mai ferită de lupte. Trupele lui Putin lansează în continuare drone, dar insistă că nu sunt iraniene, folosind ca argument mâzgălelile în rusă de pe ele. Una dintre drone a explodat la Cernigău, iar trei persoane rănite au ajuns la spital.

O situație tot mai tensionată se profilează în Herson. Experții militari occidentali spun că este tot mai clar că armata rusă pregătește retragerea din regiunea care, pe hârtie, a fost anexată. Iar pentru a masca această nouă înfrângere usturătoare, încearcă o epurare etnică a regiunii, fiind pregătit chiar și un plan care, dacă va fi pus în aplicare, ar duce la moartea multor civili.

Sunt informații și că rușii ar pleca din Energodar, orașul care deservește centrala nucleară de la Zaporojie, aflat sub control rusesc din primele săptămâni ale războiului. Nu este clar dacă e o retragere militară organizată sau mai degrabă un jaf organizat. Clare însă sunt imaginile din satelit care arată o masare de trupe și echipamente militare la granița Belarusului cu Ucraina.

ADVERTISING

Azi am aflat și că în urmă cu exact trei săptămâni am fost la un pas de un război mondial, când rușii au lansat o rachetă în apropiere de un avion britanic.

În ce privește criza energiei, de astăzi sunt programate, prin rotație, pene de curent pe întreg teritoriul țării. Ucraina încearcă astfel să-şi reducă consumul, pentru a face faţă distrugerii infrastructurii sale de către armata rusă, pe măsură ce iarna se apropie.

Evoluții pe front

  • Pleacă rușii din Energodar? Autoritățile ucrainene anunță că soldații ruși au început de miercuri să plece din Energodar, orașul care deservește centrala nucleară de la Zaporojie. Ei jefuiesc însă tot ce prind. De exemplu, din hotelul Scythian au luat tot, televizoare, frigidere, fierbătoare și orice produs electrocasnic.
  • La un pas de război mondial - Ministrul Apărării din Marea Britanie a anunțat că un avion de luptă rusesc a lansat o rachetă în apropierea unei aeronave britanice, deasupra Mării Negre. Incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional pe 29 septembrie. Aeronava britanică era un RAF RC-135 Rivet Joint neînarmat și rușii au susținut că racheta a fost lansată neintenționat, din cauza unei probleme tehnice. Detalii AICI.
  • Bombardamentele ruseşti au continuat în nordul Ucrainei, inclusiv la Kiev, în est şi centru, dar şi în vest, zonă în general mai ferită de lupte. "Inamicul a efectuat 4 atacuri cu rachete, 11 aeriene şi peste 100 cu mai multe lansatoare de rachete”, a anunțat personalul forţelor ucrainene.
  • Pregătiri militare în Belarus - Imagini din satelit obținute de Radio Europa Liberă arată trupe și echipamente militare sunt masate la granița Belarusului cu Ucraina.
  • Nou atac cu drone iraniene - O aeronavă fără pilot, de fabricaţie iraniană, a explodat la Cernigău, au spus ucrainenii, care au raportat trei răniţi spitalizaţi.
  • Rachete rusești distruse - Trupele ucrainene au doborât "mai multe rachete ruseşti" deasupra capitalei ucrainene, a declarat primarul acesteia, Vitali Kliciko.
  • Avertismentul lui Zelenski - Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat oamenilor din zonele ocupate temporar din sudul şi estul Ucrainei, spunându-le că, "în viitorul apropiat, ocupanţii vor încerca să recruteze oameni în armata lor. "Încercaţi să părăsiţi teritoriul ocupat. Dacă nu puteţi face acest lucru şi vă aflaţi în structurile militare ruseşti, încercaţi cu prima ocazie să depuneţi armele şi să ajungeţi în poziţii ucrainene", a spus Zelenski.
  • Copiii lui Kadîrov se joacă de-a războiul - Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunță că cei trei băieți minori ai săi au vizitat linia frontului: „Akhmat, Eli și Adam au ajuns până aproape de poziția inamicilor și au tras pentru a asigura avansul soldaților".
  • Kadîrov, un tată bun - Șefa Comisiei pentru Familie din Duma de Stat, Nina Ostanina, îl laudă pe Kadîrov, pentru că și-a dus cei trei copii minori pe front în Ucraina: „Cred că este un tată bun. Poți să-i reproșezi lucruri, dar nu asta”.
  • Dronele iraniene îi cost scump pe ucraineni - Dronele kamikaze folosite de ruși nu doar că provoacă distrugeri și au lovit infrastructuri critice, însă sapă adânc și în bugetul și muniția Ucrainei. Analiștii militari au calculat că Rusia a plătit pe dronele distruse de ucraineni în ultima lună între 12 și 18 milioane de dolari. Kievul a folosit rachete în valoare de 28 de milioane de dolari ca să le doboare.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Scenariu de acoperire pentru înfrângerea rușilor în Herson

  • Rusia cedează ce a anexat - Serviciul britanic de informații consideră, analizând declarațiile generalului Serghei Surovikin despre problemele întâmpinate în Herson, că armata rusă ia în considerare să se retragă din regiunea care, pe hârtie, a fost anexată.
  • Epurare etnică - Institutul pentru Studiul Războiului consideră că evacuarea civililor din Herson, lucru pentru care rușii insistă sub pretextul că vor să-i apere de bombardamentele ucrainenilor, este de fapt o operațiune de epurare etnică. În plus, există informații că, odată deportați, bărbații sunt mobilizați și trimiși înapoi să lupte în Ucraina. Pe de altă parte, experții consideră că legea marțială decretată de Putin în regiunile anexate nu este decât o perdea de fum la adăpostul căreia rușii să poată lua tot ce au nevoie pentru a compensa pierderile suferite.
  • Atrocități în numele orgoliului lui Putin - Experții ISW au informații că Rusia se pregătește să distrugă barajul de la Kahovskaia din regiunea Herson și să dea vina pe ucraineni. Distrugerea barajului ar justifica retragerea trupelor Moscovei din regiune, fără a părea o înfrângere, și ar arunca vina pe Kiev pentru distrugerile provocate și pierderea de vieți omenești ce ar fi mare într-un astfel de scenariu.
  • Moscova anunță victorii - La scurt timp după apariția acestor informații în spațiul public, Ministerul Apărării din Rusia a făcut un anunț în care a susținut că forțele Kievului au început ofensiva în Herson, Donețk și Lugansk, dar că rușii au respins atacurile.
ADVERTISING

Energie și sancțiuni

  • Consum redus de energie - Ucraina începe de azi să-şi reducă consumul de energie pentru a face faţă distrugerii infrastructurii sale de către armata rusă pe măsură ce iarna se apropie. Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut populaţiei să se pregătească pentru "toate scenariile posibile". Vor avea loc pene de curent programate, prin rotație, pe întreg teritoriul țării.
  • Sancțiuni pentru Iran - Uniunea Europeană a obţinut „dovezi” care demonstrează că drone utilizate de Rusia pentru atacuri asupra Ucrainei provin din Iran, iar instituţiile de la Bruxelles pregătesc sancţiuni împotriva Teheranului, afirmă un oficial de la Bruxelles.
  • Rusia amenință ONU - Dmitri Polianski, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, susține că armata Moscovei folosește doar drone de producție proprie, nu iraniene. Ca argument, el a amintit de dronele distruse de ucraineni care aveau pe ele mesaje scrise în rusă. Polianski a amenințat că Rusia va reconsidera relațiile cu ONU dacă va fi pornită „o anchetă ilegală” pentru a afla proveniența dronelor.
  • Dulcegăriile dintre Berlusconi și Putin, ilegale - Comisia Europeană spune că Berlusconi a încălcat regimul de sancțiuni stabilit împotriva Rusiei, când a primit cadou de la Putin sticle de vodcă și i-a trimis la schimb vin. Detalii despre dulcegăriile dintre cei doi, AICI.
  • Atac în Germania - Un adăpost pentru refugiați ucraineni din Germania a fost incendiat și pe ușa de la intrare a fost desenată o svastică.

Decizii în Rusia

  • Un Moțoc pentru Podul Crimeii - Adjunctul ministrului Transporturilor, Alexander Sukhanov, care are în atribuții asigurarea securității transporturilor, va demisiona săptămâna aceasta, el fiind scos țap ispășitor pentru explozia care a distrus o parte a oodului Crimeii, potrivit informațiilor presei ruse independente.
  • Putin desființează turismul - Putin a semnat un decret prin care desființează Rostourism, agenția federală de turism a Rusiei.
  • Școală amânată de război - În Belgorod, guvernatorul a recomandat ca vacanța de toamnă a copiilor să fie prelungită cu o săptămână.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇