Propaganda rusă prezintă falsuri cu o prezență militară importantă a României în R. Moldova

Propaganda rusă prezintă falsuri cu o prezență militară importantă a României în R. Moldova

Ministerul Apărării Naționale a demontat marți informații pe care propaganda rusă le răspândește despre armata română.

Astfel, pe mai multe canale de Telegram a circulă imagini de la activitățile de instruire ale militarilor români și sunt prezentate ca și cum România ar avea o prezență militară semnificativă în Republica Moldova.

„Semnalăm apariția unei noi dezinformări cu privire la așa-zisa prezență a militarilor români la activități de instruire în Republica Moldova, care a apărut pe canalele de Telegram afiliate propagandei rusești. Unul dintre materialele video incluse în aceste postări prezintă o coloană de autovehicule militare ale Armatei României, despre care se afirmă în mod fals fie că se întorc din, fie că se îndreaptă către Republica Moldova.

ADVERTISING

De fapt, în imagini este surprinsă o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt din Iași, care se întoarce de la exercițiul multinațional ZIMBRUL 22, desfășurat în perioada 3-12 octombrie în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, județul Galați. La exercițiu, care a fost planificat cu un an înainte, au participat militari români, americani și polonezi.

După finalizarea exercițiului, militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință fie pe calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren în gara din localitatea Șendreni, județul Galați, România, și s-au deplasat către Iași”, arată serviciul Inforadar al MApN.

Activități de instruire ale militarilor Armatei României în poligoane din țară, prezentate în mod fals ca fiind desfășurate în Republica Moldova

Activități de instruire ale militarilor Armatei României în poligoane din țară, prezentate în mod fals ca fiind desfășurate în Republica MoldovaSemnalăm apariția unei noi dezinformări cu privire la așa-zisa prezență a militarilor români la activități de instruire în Republica Moldova, care a apărut pe canalele de Telegram afiliate propagandei rusești. Unul dintre materialele video incluse în aceste postări prezintă o coloană de autovehicule militare ale Armatei României, despre care se afirmă în mod fals fie că se întorc din, fie că se îndreaptă către Republica Moldova.De fapt, în imagini este surprinsă o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întoarce de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22”, desfășurat în perioada 3-12 octombrie în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, județul Galați. La exercițiu, care a fost planificat cu un an înainte, au participat militari români, americani și polonezi.După finalizarea exercițiului, militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință fie pe calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren în gara din localitatea Șendreni, județul Galați, România, și s-au deplasat către Iași.De asemenea, amintim că, în zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie„Călugăreni” care a participat la exercițiul „Călugăreni 22”, desfășurat tot în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, se vor deplasa, pe calea ferată și pe roți, spre garnizoana de dislocare la pace, București.Precizăm, totodată, că MApN a comunicat în mod transparent despre derularea acestor exerciții prin postări pe conturile oficiale de Social media care pot fi regăsite aici https://cutt.ly/vBZI7pV și aici https://cutt.ly/HBZPuoeSursa https://inforadar.mapn.ro/tema26/index.php

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Marţi, 18 octombrie 2022

Oficialii amintesc în acest context că în țară au loc și alte deplasări zilele acestea: „În zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie Călugăreni care a participat la exercițiul Călugăreni 22, desfășurat tot în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, se vor deplasa, pe calea ferată și pe roți, spre garnizoana de dislocare la pace, București”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

MApN adaugă că despre exerciții a comunicat transparent prin postări pe conturile oficiale de pe rețelele de socializare.

Exercițiul Zimbru 22 - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu 🤝 Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt"În sprijinul Brigăzii...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Marţi, 11 octombrie 2022

"CĂLUGĂRENI 22" în plină desfășurareMilitarii Batalionului 2 Infanterie Mecanizată "Călugăreni" au executat ședințe de...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Marţi, 18 octombrie 2022

Noul fir pe care merge propaganda rusă vine la scurt timp după ce România a anunțat că va acorda Republicii Moldova 600.000 de dolari pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare. Banii vor ajunge la Chișinău prin intermediul fondurilor NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 de dolari.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇