Zelenski i-a dăruit papei Francisc o icoană pictată pe o vestă antiglonț. A și primit un cadou (Foto & Video)

Zelenski i-a dăruit papei Francisc o icoană pictată pe o vestă antiglonț. A și primit un cadou (Foto & Video)

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut sâmbătă discuții la Vatican cu Papa Francisc, care a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

„Este o mare onoare”, i-a spus Zelenski Papei Francisc, punându-și mâna la inimă și plecându-și capul în timp ce îl saluta pe Papa, în vârstă de 86 de ani, care stătea în picioare cu un baston, se arată într-o scurtă înregistrare video a întâlnirii.

Mai devreme, sâmbătă, Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul italian Giorgia Meloni, care a promis sprijin militar și financiar total pentru Ucraina și a reiterat sprijinul pentru candidatura sa la UE.

Zelenski, care a vizitat Roma pentru prima dată de la începutul războiului, a vorbit cu Papa Francisc timp de 40 de minute și i-a prezentat acestuia o vestă anti-glonț care a fost folosită de un soldat ucrainean și care a fost ulterior pictată cu o imagine a Madonei.

Și a primit în dar o sculptură în forma unei ramuri de măslin, simbol al păcii.

Zelenski s-a întâlnit ultima dată cu papa la Vatican în 2020, iar cei doi au avut mai multe conversații telefonice de când a început războiul.

ADVERTISING

La începutul războiului, Papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranța de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acțiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei în timpul erei sovietice.

Întorcându-se dintr-o călătorie din Ungaria pe 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. „Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul demisionar al Rusiei la Vatican, Alexander Avdeyev, iar ziarul italian Il Messaggero a relatat că Vaticanul i-ar fi dat trimisului o scrisoare pentru președintele rus Vladimir Putin.

Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal și și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a acționa ca un intermediar între Kiev și Moscova. Până acum, oferta sa nu a reușit să producă niciun progres.

Papa are o invitație permanentă din partea lui Zelenski de a vizita Kievul, dar a declarat anterior că dorește să viziteze și Moscova ca parte a aceleiași misiuni de pace.

ADVERTISING

Zelenski și echipa sa au promovat energic planul de pace în 10 puncte al Kievului și au îndemnat liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe aceste propuneri.

Planul solicită restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, precum și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri.

Papa a declarat că Vaticanul este dispus să facă „tot ceea ce este omenește posibil” pentru a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

Anterior, atât Meloni, cât și președintele Sergio Mattarella au reiterat sprijinul deplin al Italiei pentru Ucraina în ceea ce privește ajutorul militar, financiar, umanitar și de reconstrucție pe termen scurt și lung.

În cadrul unei conferințe de presă, Meloni a condamnat „agresiunea brutală și nedreaptă” a Rusiei, a promis sprijinul Italiei pentru Ucraina „atât timp cât va fi necesar” și a îndemnat Rusia să se retragă imediat.

„Nu se poate obține pacea printr-o capitulare”, a spus ea. „Ar fi un precedent foarte grav pentru toate națiunile lumii”.

Ea a subliniat sprijinul Italiei pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru „intensificarea” unui parteneriat cu NATO.

În timp ce se îndrepta spre palatul prezidențial, coloana de mașini a lui Zelenski a trecut pe lângă grupuri mici de oameni care țineau steaguri ucrainene. O persoană a ținut o pancartă de condamnare a Rusiei.

Zelenski a zburat spre Roma cu un avion al guvernului italian care a fost escortat deasupra spațiului aerian italian de avioane de luptă. El urmează să fie primit duminică la Berlin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇