Zeci de județe, sub teroarea apelor: Trei oameni luați de viitură au murit

Zeci de județe, sub teroarea apelor: Trei oameni luați de viitură au murit

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că ploile torențiale au produs inundații în 161 de localități din 29 de județe.

Au fost afectate județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Botoșani, Călărași, Cluj, Caraș Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Timiș, Teleorman, Vaslui și Vrancea.  

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Conform unui comunicat remis SpotMedia.ro, pompierii au evacuat apa din 387 de case, 578 de curți și 219 beciuri/subsoluri.

”Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, colegii nostri acționând pentru degajarea acestora”, conform IGSU.

Evacuați din calea apelor

Străzi și locuințe din mai multe localități din Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Maramureș au fost inundate de viituri.

Astfel, 71 de persoane au fost evacuate și relocate temporar în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și la rude.

Inundațiile au creat probleme și în Aiud, județul Alba. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din zeci de gospodării. Totodată, 40 de persoane au fost evacuate preventiv din calea apelor.

Trei morți

În ultimele două zile, 3 persoane luate de viitură au murit.

Victimele sunt din județele Bihor, Suceava și Vaslui.

Din cauza precipitațiilor abundente, nivelul apei a crescut rapid și s-au produs inundații.

Zeci de oameni izolați

Marți, în localitatea bistrițeană Rodna, viitura a inundat mai multe gospodării, iar zeci de oameni au rămas izolați.

”Colegii noștri au evacuat peste 20 de persoane din locuințele luate de ape. Acestea au fost cazate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale”, conform IGSU.

Avertizări prin RO-ALERT

IGSU mai precizează că au fost emise 20 de mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Mesajul a vizat 12 județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Constanța, Caraș-Severin, Galați, Maramureș, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Trafic blocat

Traficul rutier este blocat pe:

  • 2 drumuri naționale (DN 28/IS și DN 17D/BN),
  • 3 drumuri județene (DJ 668/ HD, DJ 162/BN și DJ 142/MS)

De asemenea, e restricționat pe:

  • 1 drum național (DN 6/CS)
  • 2 drumuri județene (DJ 668A/HD și DJ 153/MS)

Totodată, s-a circulat greu pe:

  • 4 drumuri naționale (DN 17, DN 15/MS, DN 2F și DN 15D/VS)
  • 2 drumuri județene (DJ 107/MS, DJ 571J/CS și DJ 608/CS)
Foto: ISU Maramureș

Recomandări

Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, IGSU recomandă populației să respecte următoarele măsuri:

  • Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
  • Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
  • În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.

Vezi și Furtunile continuă să facă ravagii: O femeie a murit luată de viitură, sute de gospodării inundate, trenuri blocate de puhoaie


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!