Furtunile continuă să facă ravagii: O femeie a murit luată de viitură, sute de gospodării inundate, trenuri blocate de puhoaie

Furtunile continuă să facă ravagii: O femeie a murit luată de viitură, sute de gospodării inundate, trenuri blocate de puhoaie

Inspectoraul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că furtunile au produs inundații în 19 județe.

Luni, aversele torențiale au inundat localități din: Arad, Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Caraș Severin, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Mureș, Neamț, Satu Mare, Suceava, Timișoara, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Cele mai afectate sunt Alba, Bihor, Caraș-Severin, Harghita, Mureș, Neamț și Suceava, conform unui comunicat remis SpotMedia.ro.

Pompierii au acționat pentru extragerea apei din 171 case, 286 curți și 98 beciuri/subsoluri.

Sursa: ISU Bihor

Oameni evacuați

O familie a fost evacuată din Aiud, Alba. Pompierii au intervenit pentru scoaterea din locuința inundată a doi adulți și a unui copil de 9 luni.

ADVERTISING

Totodată, au fost evacuate trei persoane și din localitatea Oravița, județul Caraș-Severin. Anexa în care locuiau a fost inundată din cauza ”precipitațiilor însemnate cantitativ acumulate într-un interval scurt de timp care au determinat scurgeri de pe versanți, torenți și pâraie”.

O femeie a fost luată de viitură

Mai grav a fost în județul Vaslui, localitatea Dimitrie Cantemir. O femeie de 75 de ani a fost luată de viitură, luni după-amiază.

Căutările au fost oprite pe timpul nopții, dau au fost reluate în această dimineață, conform IGSU.

UPDATE - Femeia a fost găsită decedată, a anunțat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, scrie Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Secţia de pompieri Huşi a intervenit cu o autospecială şi un echipaj specializat, format din cinci subofiţeri, pentru căutarea unei persoane de sex feminin, posibil luată de viitura formată pe râul Elan, ieri seară (luni - n.r.). În această dimineaţă, persoana dată dispărută a fost găsită decedată în apa râului Elan"

Elvis Piruș, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui

În schimb, în Bihor, au fost salvate din calea viiturii 6 persoane. Acțiunile de salvare au avut loc în localitățile Budoi, Voievozi și Cupăr. Oamenii salvați nu au avut nevoie de îngriji medicale.

”Și în județul Botoșani s-a produs un eveniment care putea pune în pericol viața oamenilor. În localitatea Rădăuți Prut viitura a surprins un autoturism, iar cele 4 persoane aflate în interior au rămas blocate. A fost nevoie de intervenția pompierilor și a unui buldoexcavator pentru a-i duce într-un loc sigur”

Inspectoraul General pentru Situații de Urgență (IGSU)
ADVERTISING

Cod roșu de inundații

IGSU amintește că, până miercuri, este în vigoare o avertizare hidrologică de cod roșu de inundații.

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița și Prut.

Totodată, sunt vizate și județele din jumătatea de nord a țării: Bacău, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Neamț și Suceava.

În plus, Inspectoratul a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Neamț și Suceava.

”Cele 16 motopompe de mică și mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamț) sunt mobilizate din județele Bacău, Sălaj, Vaslui, precum și din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani”, se mai arată în comunicat.

Totodată, alte 13 motopompe (6 din Mureș și 7 din Satu-Mare) sunt pregătite să vină în sprijinul pompierilor din județele Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Sursa: ISU Bihor

Circulaţia feroviară, oprită în Aiud din cauza inundaţiilor

O altă situație deosebită se înregistrează în Aiud, unde circulația feroviară este oprită.

Circulaţia trenurilor este oprită în staţia Aiud, aflată pe secţia CF Teiuş - Războieni, după ce liniile şi peroanele au fost inundate. Pe intervalul Mureni - Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulaţie, din cauza copacilor căzuţi pe linia de contact, conform Agerpres.

Regionala CF Braşov asigură transbordare cu mijloace auto pe relaţia Teiuş - Aiud şi Aiud - Războieni pentru următoarele trenuri: R 3083, IR 1835,IR 1836, R 2441 şi R 2442.

Sursa: ISU Bihor
Sursa: ISU Bihor

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇