Ungaria interzice accesul minorilor la expoziția World Press Photo, prin legea anti-LGBTQ. Și totuși, părinții intră cu copiii (Video)

Ungaria interzice accesul minorilor la expoziția World Press Photo, prin legea anti-LGBTQ. Și totuși, părinții intră cu copiii (Video)

Muzeul Naţional al Ungariei are probleme în a aplica o interdicţie impusă minorilor la o expoziţie a World Press Photo în temeiul legii din 2021 împotriva „promovării” homosexualităţii, deși a fost somat să o facă.

Expoziţia, care prezintă fotografiile premiate în 2023 pentru „cel mai bun jurnalism vizual” din lume, cu sediul la Budapesta, a început în septembrie şi va fi deschisă până la 5 noiembrie la Muzeul Naţional.

Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a denunţat expoziţia pentru fotografiile care prezintă violenţe împotriva persoanelor LGBTQ şi altele despre o comunitate LGBTQ din Filipine, iar Ministerul Culturii din Ungaria a ordonat, sâmbătă, Muzeului Naţional să aplice legea împotriva „promovării" homosexualităţii la adresa minorilor.

ADVERTISING

Dar muzeul a declarat miercuri pentru AFP că „nu poate aplica legal" ordinul guvernului, afirmând că nu poate controla documentele de identitate şi că se bazează pe „cooperarea" vizitatorilor pentru a aplica legea.

„Faptul că minorii sub 18 ani nu au voie să cumpere bilete este menţionat pe site şi există, de asemenea, un semn care interzice accesul minorilor în expoziţie", a mai spus muzeul.

Cu toate acestea, miercuri, zi de sărbătoare în Ungaria, un jurnalist AFP a observat câteva familii cu copii printre zecile de persoane care stăteau la coadă la expoziţie.

ADVERTISING

„Ne-au lăsat să intrăm fără nicio problemă", a declarat Premek Beran, un vizitator ceh care a cumpărat bilete de la un automat, inclusiv pentru cei patru copii ai săi cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani.

Directoarea World Press Photo, Joumana El Zein Khoury, s-a declarat „surprinsă" de decizia Ungariei de a interzice accesul minorilor la expoziţie. „Nu există nimic explicit sau ofensator în aceste imagini", a subliniat ea.

Guvernul premierului naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a impus în 2021 această lege care pedepseşte „promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor, stârnind controverse în ţară, dar şi critici din partea Uniunii Europene.

ADVERTISING

O lege similară a fost adoptată în 2013 în Rusia lui Vladimir Putin, care pedepseşte propaganda relaţiilor sexuale netradiţionale" în rândul minorilor, şi a fost extinsă la toate categoriile de public în 2022.

Hungary bars under-18s from photo exhibit over LGBT+ content

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇