Un moldovean vaccinat peste rând a murit. Nu a fost stabilită o legătură directă cu serul AstraZeneca

Un bărbat în varstă de 70 de ani, din Republica Moldova, a murit la o zi după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca, dar nu a fost stabilită o legătură între serul administrat și deces.

Persoana a fost vaccinată la data de 16.03.2021, în incinta CS Hâncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503). Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale. Menționăm că, într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin.

ADVERTISING

Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat evenimente adverse post-imunizare”, a transmis Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chişinău, citat de SănătateInfo.md.

A doua zi după vaccin, bărbatul a început să se simtă rău.

„La data de 17.03.2021, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești care a constatat că pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor.

Din anamneza colectată de la soția pacientului, acesta se afla la evidența dispanserică cu hipertensiune arterială, pentru care administra tratament regulat. După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile -160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul - sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST., fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național”, au transmis autoritățile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă pacientul a intrat în stop cardio-respirator și a murit în drum spre spital.

Bărbatul nu trebuia să fie vaccinat acum, dar nu e caz singural

Conform strategiei din Republica Moldova, bărbatul nu ar fi trebuit să fie vaccinat, pentru că imunizarea este în acest moment disponibila doar pentru personalul medical.

„Potrivit politicii de imunizare, după ce s-au vaccinat lucrătorii medicali, dacă au rămas doze în flacon, pot fi invitați doritorii din următoarele categorii, care pot fi imunizate. Așa s-a întâmplat și aici, medicii au invitat primul doritor din următorul contingent, el fiind cu comorbiditate, cu o vârstă mai mare de 60 de ani și lucrător din domeniul educații. Nimic greșit nu a fost aici. Nu este primul om din afara sistemului medical, care s-a vaccinat. Sunt cazuri unice, foarte puține, aș spune.  A fost creată o comisie care investighează cazul.

ADVERTISING

Cel mai bine o să vă vorbească la acest colegii specializați în evenimente adverse, dar informațiile preliminare arată că bărbatul a murit în urma unui infarct miocardic, suferea de cardio-scleroză. Au fost depistate cicatrici ale unui infarct anterior și pare a fi mai mult un eveniment coincident. Dacă luăm frecvența deceselor provocate de maladiile cardio-vasculare și anume de infarctul miocardic vom vedea că este unul extrem de înalt”, a declarat Alexei Ceban, medic epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și membru al grupului de imunizare împotriva Covid19.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇