Spania a raportat trei cazuri de tromboză, inclusiv un deces, la aproape un milion de vaccinați cu AstraZeneca. Nu există încă o corelaţie dovedită

Spania a raportat trei cazuri de tromboză, inclusiv un deces, la aproape un milion de vaccinați cu AstraZeneca. Nu există încă o corelaţie dovedită

Ministerul Sănătăţii din Spania a informat, miercuri, despre decesul unei persoane cu ictus ischemic care a fost vaccinată cu AstraZeneca în ultimele 16 zile şi despre un alt caz de tromboză la o persoană care a fost vaccinată în acelaşi interval de timp.

Informația este transmisă de EFE, care notează că, astfel, Spania înregistrează deja trei cazuri privind suspiciuni de reacţii adverse la acest vaccin, după ce pe 15 martie fusese descoperit primul.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii spaniol a explicat că au fost înregistrate alte două noi notificări privind suspiciuni de reacţii adverse în baza de date FEDRA a Sistemului Spaniol de Supraveghere Farmaceutică, coordonat de Agenţia Spaniolă a Medicamentului şi a Produselor Sanitare (AEMPS): ''O persoană decedată şi o alta cu tromboză venoasă profundă''.

ADVERTISING

Persoana decedată este o profesoară de 43 de ani, din Marbella, care a murit în urma unei hemoragii cerebrale, după ce a primit vaccinul AstraZeneca la 3 martie.

După vaccin, ea s-a simțit rău și a mers la spital, dar starea de sănătate a fost pusă pe seama efectelor adverse. Pe 13 martie a revenit la spital și în urma unor investigații s-a descoperit o hemoragie cerebrală masivă, care în final a dus la decesul femeii.

Aceste trei cazuri s-au înregistrat, în ultimele zile, în contextul în care în Spania au fost vaccinate cu AstraZeneca 975.661 de persoane, aminteşte Ministerul Sănătăţii din această ţară.

ADVERTISING

''Este vorba despre trei cazuri de episoade de tromboză care în sine, deşi deloc frecvente, se pot produce la nivelul populaţiei generale. Cele trei cazuri au particularitatea că episoadele de tromboză au fost asociate cu o reducere a numărului de plachete sangvine'' (trombocite - n.red.)", a explicat Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISING

AEMPS, împreună cu restul agenţiilor de reglementare, ''strâng informaţii şi efectuează o investigaţie exhaustivă'' pentru a afla dacă există o posibilă relaţie cauzală, dincolo de relaţia temporală cu momentul administrării vaccinului.

Potrivit comunicatului citat, ''evaluarea acestui tip de semnale poate duce la găsirea unei cauze care să nu aibă legătură cu administrarea vaccinului sau, în situaţia în care (reacţia) poate fi pusă pe seama vaccinului, să se încerce reducerea la minimum a riscurilor, cum ar fi, de exemplu, identificarea factorilor care predispun la apariţia acestui tip de tromboză şi limitarea utilizării vaccinului atunci când este identificat acest factor de risc''.

Ministerul Sănătăţii a amintit că vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată în Spania (ca şi în alte ţări europene) pentru cel puţin două săptămâni, în aşteptarea rezultatelor Agenţiei Europene pentru Medicamente şi a altor agenţii de resort.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇