Aproape 33.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar numărul celor care se programează e mult mai mare

Aproape 33.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar numărul celor care se programează e mult mai mare

Aproximativ 33.000 de români au renunțat, în 24 de ore, la programarea pentru vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, după scandalul evenimentelor trombotice, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Totuși, spune medicul, numărul persoanelor care se programează este mai mare decât cel al celor care renunță la vaccinare.

"În ceea ce priveşte numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare.

ADVERTISING

Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca, mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend.

Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre.

La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză", a precizat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Coordonatorul comitetului de vaccinare a subliniat că ”există un anumit grad de neîncredere, e un lucru firesc, îl înțelegem”.

Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze că, potrivit analizei a 17 milioane de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, au existat 37 de evenimente trombotice.

Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de embolie pulmonară.

ADVERTISING

Înseamnă un caz de tromboză la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvența anticipată la nivel populațional în condiții bazale, la populație nevaccinată, în cazul în care aceste evenimente au o frecvență anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a spus conchis medicul Valeriu Gheorghiță.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇