De luni sunt deschise pe platforma de vaccinare 58 de centre ale Armatei, iar datele referitoare la vaccinarea pe categorii de personal în punctele de vaccinare ale MApN vor fi făcute publice, ca să evităm orice suspiciuni, a declarat ministrul Apărării Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.
Nicolae Ciucă ne-a explicat cum au ajuns să fie înființate centrele pentru militari, ce și când a discutat cu ministrul Voiculescu și când a fost luată decizia ca în etapa a 3-a să fie deschise pentru toată lumea: „Când le-am înființat, când am solicitat înființarea lor, așa i-am raportat premierului. Și premierului Orban, la vremea respectivă, și premierului Cîțu, când am completat documentele de reglementare”.
Ministrul Nicolae Ciucă spune că greul abia începe, odată cu etapa a 3-a: „cea mai mare preocupare în acest moment este de a ne duce către mediul rural, în special unde nu au posibilitatea de organizare a punctelor de vaccinare. Avem deja 22 de containere pe platforme, care pot fi deplasate în localitățile unde este nevoie”.
Etapa a 3-a a campaniei de vaccinare este cea mai extinsă, după primele etape, care pot fi considerate un fel de repetiție generală. Care sunt învățămintele primelor două etape?
Noi ne-am oferit să sprijinim acest efort național, am făcut și continuăm să facem analize pentru că avem oameni implicați în cadrul CNCAV. Am discutat cu fiecare dintre ei, inclusiv cu col. Gheorghiță, fiecare etapă în parte pentru a vedea cum ne adaptăm.
Niciunul nu mai desfășurasem o astfel de campanie. A trebuit să anticipăm, să facem achiziții noi de echipamente și tehnică, pentru a asigura coerența procesului.
Prima și a doua etapă au fost cele mai simple. A fost desfășurată mai ales în centrele urbane de mărime mijlocie și mare, unde și riscul epidemiologic era cel mai mare. Greul de abia acum începe.
La nivel național sunt în funcțiune 1.569 de centre, 92 au fost alocate către MApN și acum, când discutăm, 58 de puncte de vaccinare au fost deschise și pentru populația civilă.
Nu am luat această decizie acum o săptămână sau două. Încă de la început, când am prezentat argumentele implicării rețelei de spitale și infirmerii ale Armatei, am subliniat că facem acest lucru pentru a scădea presiunea pe sistemul sanitar al Ministerului Sănătății și ca să putem folosi capabilitățile de care dispunem, astfel încât pe lângă centrele staționare de vaccinare să putem trimite echipele mobile acolo unde nu există posibilități de organizare a centrelor de vaccinare.
Numărăm bob cu bob, astfel încât să avem certitudinea că ne îngrijim și de activitățile planificate pentru instruire. Anul acesta vom găzdui unul dintre cele mai mari exerciții, în perioada mai-iunie, cu zeci de mii de militari. Vom avea și acolo echipe medicale.
Cea mai mare preocupare în acest moment este de a ne duce către mediul rural, în special, unde nu au posibilitatea de organizare a punctelor de vaccinare.
Cum o veți face? Există un plan?
Da, am discutat cu colonelul Gheorghiță. L-am rugat să ceară prefecturilor, INSP și DSP-urilor situația clară a medicilor de familie care se vor implica în vaccinare, acolo unde sunt cabinete, și situația localităților fără cabinete, cel puțin 100.
Avem deja 22 containere pe platforme care pot fi deplasate în localitățile unde este nevoie. Vom recurge și la varianta simplă, să avem echipe medicale militare care să se deplaseze oriunde autoritatea locală poate pune la dispoziție un loc pentru vaccinare.
În istorie, când a fost nevoie, au fost folosite toate mijlocele și resursele disponibile.
Felul în care au fost distribuite vaccinurile pe centre a derutat multă lume. De ce să ai mii de doze nefolosite într-un centru dintr-un sat, în timp ce în orașele din județ centrele sunt pe roșu? Cine decide repartizarea?
Repartizarea dozelor se face zilnic de către DSP. Ministerul Apărării nu are o rețea pentru propriile vaccinuri. Au fost zile în care am primit 9 -10 doze într-un punct de vaccinare.
Deci orice doză pleacă prin sistemul de planificare al DSP-ului județean sau din București.
Ați vorbit despre centrele Ministerului Apărării. Câte dintre ele sunt deci deschise deja pentru public în etapa a 3-a?
În acest moment, 58. Le vom deschide și pe restul, dar nu am avut suficiente vaccinuri. Cele active sunt deja în platformă.
Ne-am asumat problema fluxurilor de vaccinare. Fiecare dintre cei care vor fi repartizați la un astfel de centru vor intra pe poarta UM, vor fi însoțiți. Vrem să avem contribuția noastră la această campanie.
Vă spun fară reținere: nu au fost destinate să fie centre speciale. Noi nu suntem speciali! Nu există nici speciali, nici esențiali, există aceste activități.
Avem oameni care ne-au plecat în misiuni, la exerciții internaționale și a trebuit să fie vaccinați. Am asigurat prioritate celor peste 65 de ani și cu comorbidități.
A fost inițiativa noastră, a militarilor activi sănătoși, să stăm un pas înapoi și să-i lăsăm pe dumnealor să se vaccineze. Toate spitalele militare sunt deschise publicului. 80% din pacienții spitalelor militare sunt civili.
E posibil să se fi făcut greșeli și acolo unde s-a întâmplat acest lucru vom proceda în conformitate cu prevederile în vigoare.
Au intrat în platforma de vaccinare pentru public doar centrele MApN sau și ale altor ministere sau instituții care dețin rețea medicală proprie, MAI, SRI?
Nu am discutat și nu vreau să speculez. Nu știu. Din discuțiile pe care le-am avut, toate au fost gândite pentru același efort național.
Există discuția că ați luat decizia deschiderii centrelor MApN abia după scandal și ca efect al acestuia. Când anume a fost luată decizia ca în etapa a treia centrele MApN să fie deschise pentru public?
Când le-am înființat, când am solicitat înființarea lor, așa i-am raportat premierului. Și premierului Orban, la vremea respectivă, și premierului Cîțu, când am completat documentele de reglementare.
Pentru etapa a 3–a, când se deschidea pentru întreaga populație planificarea și vaccinarea, era cât se poate de limpede că se vor deschide centrele.
Nu aveam cum să fim pregătiți de săptămână trecută pentru săptămână aceasta să le deschidem către întreaga paltformă.
Când dl ministru al Sănătății a semnat HG 12 care prevedea înființarea centrelor MApN știa că ele vor fi deschise publicului în etapa a 3-a?
Sincer, nu știu. Eu vă pot spune ce am spus noi și ce e scris în HG. Discuția a fost în Guvern. Dar cred că la vremea respectivă nimeni nu s-a gândit că va crede cineva că ele nu vor fi deschise publicului. Sincer nu ne-am gândit nicio clipă la asta.
Cât timp 80% din pacienții spitalelor militare sunt civili, nu ne-am gândit la o separație, nu am văzut-o ca pe o rețea închisă.
Atunci care a fost rațiunea pentru care centrele acestea nu au fost deschise de la început și pentru public?
În prima etapă a fost targetat personalul medical, în a doua, personalul activ din Ministerul Apărării și cei cu comorbidități. În acest moment, cu pensionarii și personalul activ nu am ajuns la 50% cu vaccinarea.
Etapa a treia a început mai devreme, nu la 1 aprilie cum era planificat. Noi aveam planificat până la 1 aprilie să închidem etapa a doua și să deschidem centrele către toată lumea.
De aceea, vă spuneam că nu puteam fi pregătiți într-o zi sau două, era nevoie de timp, de logistică, personal.
S-a opus cineva în Guvern înființării acestor centre MApN? Dl Voiculescu spunea că e jenant să avem centre separate pentru anumite instituții.
Eu am avut cu dumnealui o discuție la telefon pentru că probabil a văzut această prevedere ca pe înființarea unui sistem cu circuit închis, i-am explicat ce v-am explicat și dvs.
Să înțeleagă și să vadă demersul ca pe un suport pe care MApN îl oferă rețelei sanitare la nivel național.
Și i-ați spus atunci că în etapa a 3-a vor fi pentru toată lumea?
Nu am considerat necesar. Anul trecut, la Spitalul militar central au fost 65 de mii de pacienți tratați și doar 20 de mii au fost militari, restul civili. La nivel național am avut 135 de mii de pacienți, 112 mii civili, 23 de mii militari. Nu ne-am gândit niciodată să avem o rețea închisă. Spitalele militare sunt în rețeaua CNAS.
Ați spus că în aceste centre au fost vaccinați pensionari militari. Numai că unii pensionari militari au sub 65 de ani. Au fost vaccinați și aceștia sau numai peste 65 de ani?
Toate ordinele date la nivelul Statului Major al Apărării au fost clare: respectarea prevederilor de etapă. Deci pensionarii peste 65 de ani cu comorbidități. De aceea, v-am spus că militarii activi au făcut pasul înapoi.
Sunt suspiciuni de fraudă în privința unor membri ai familiilor unor militari, neeligibili pentru etapa a doua. Ați declanșat un control la Focșani. Aveți rezultatele?
Le voi avea în această seară, cel târziu mâine dimineață (interviul a fost realizat luni, la ora 11:00 - n.red) . Acolo am avut în Centrul militar 4 puncte de vaccinare, două ale MApN, două ale DSP Vrancea.
Eu vreau ca totul să fie clar pentru a lua măsurile pe fapte întâmplate. Nu vreau să mă antepronunț. Am dat ordin să se verifice persoană cu persoană.
(Un prim rezultat al controlului a fost anuntat luni seara: Comandantul Spitalului Militar de Urgență din Focșani a fost schimbat din funcție - n.red)
Doar acolo sau faceți controale și în restul centrelor?
Să ne fi dus în toate centrele deodată era foarte greu.
Ați avut semnale și privind alte fraude?
Am avut o problemă la Institutul militar de aeronautică și au fost luate măsuri în consecință. Un domn general și-a dat demisia și șeful Statului Major al Apărării a luat măsurile specifice conform Codului de abateri.
A existat o circulară care să permită rudelor cadrelor militare să se vaccineze cu prioritate?
Nu avea cum să existe, pentru că în conformitate cu prevederile Legii 80, cadrele militare active și membrii familiilor beneficiază de serviciile medicale în rețeaua de spitale militare a MApN. Deci nu avea sens.
Dar, în momentul în care se prezenta ruda militarului pentru a fi vaccinată, cine verifica dacă se încadrează în condițiile de eligibilitate pentru etapa a doua, dacă are comorbidități?
Înscrierea în platformă se face de către medicul de familie care trebuie să aibă toată documentația privind eligibilitatea. S-a făcut prin centrele militare județene sau zonale și acolo este evidența stării de sănătate a fiecăruia dintre cei care optează pentru această variantă de planificare. Pentru militarii activi sunt operatori care au credențialele necesare.
Deci cei care invocau comorbidități trebuiau să fie în evidențele rețelei medicale a MApN?
Absolut! Chiar vă spun că m-am întâlnit cu un pensionar miliar, avea 63 de ani, a sunat la Centrul militar județean și a încercat să se înscrie. I s-a spus: dle colonel, la noi nu figurați cu nicio problemă de sănătate, ca atare vă rugăm să așteptați până vă vine rândul.
Eu nu contest că punctual au existat încălcări ale normelor morale, etice. Dar toleranța e zero pentru altfel de situații.
Există un conflict între zona civilă și cea militară a vaccinării?
Există un mare sprijin pe care trebuie ca noi să ni-l acordăm unii celorlalți. Cred că toți trebuie să înțelegem că trebuie să fim mai uniți ca niciodată și să venim cu soluții cât mai coerente.
Scandalul a plecat de la publicarea datelor privind vaccinarea de către Mâinisterul Sănătății. Dl Bode vorbea despre deconspirări de sedii, dl col. Gheorghiță spunea că datele au fost neprelucrate. Ce a fost în neregulă în publicarea datelor privind vaccinarea?
Dl ministru Bode și-a exprimat opinia după discuțiile pe care le-am avut în privința celor întâmplate.
E simplu: sunt lucrători în sistem atât la Interne, la Apărare, la SRI, la SIE care desfășoară activități pentru care nu trebuie să li se cunoască identitatea.
Odată ce aceste puncte au fost date publicității cu locație, la tehnologia de azi, cu o dronă sau alt aparat, poate fi scanată orice persoană care intră într-o locație, iar recunoașterea facială e foarte simplă.
Anumite persoane care desfășoară anumite activități trebuie să își păstreze anonimatul.
Dar acum dacă centrele vor fi deschise pentru toți, dacă sunt publice în platformă, nu va fi aceeași problemă?
Cei care desfășoară aceste activități terminau în etapa a 2-a.
Ați avut o discuție cu dl ministru Voiculescu despre această chestiune?
Eu, personal, nu. Am considerat că, odată ce s-a discutat la nivelul premierului, s-a înțeles subiectul.
Deci premierul i-a explicat dlui ministru ce mi-ați spus dvs acum?
Sigur.
Săptămână trecută, MApN a emis un comunicat care pe lângă datele statistice ale vaccinării militarilor spune că „acuzele publice la adresa Ministerului Apărării Naționale și a personalului militar sunt de neînțeles”. La acuzațiile cui vă referiți?
Am considerat că e nedrept față de militari, de la soldat la general, să fim catalogați speciali și tot efortul nostru să fie ironic pus sub această sintagmă. Nu ne considerăm speciali.
Se poate greși, recunosc asta. Și dacă s-a greșit vom lua măsuri ca atare. Dar nu cred că soldatul merită să-i fie atribuită sintagma de special sau esențial.
Nu cred că lumea se referă la soldați, ci la cei care s-au vaccinat peste rând fără drept.
Am avut o întâlnire cu reprezentanți ai presei săptămâna trecută ca să aflu dacă e vorba despre rude ale militarilor care să fi intrat fără drept în etapa respectivă. Și mi s-a răspuns: cunosc civili persoane, probabil fără grad de rudenie cu cineva din Armată, care s-ar fi vaccinat într-un punct de vaccinare al MapN.
Vă rog să-mi dați voie să finalizez cercetarea și vom ieși cu date publice fără nicio reținere.
Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați schimba ceva în organizarea acestor centre sau în comunicarea despre ele?
Da. Aș modifica partea de comunicare. Sincer nu m-am gândit că cineva s-ar putea considera că ținem ceva ascuns. Aici am greșit.
Începând de azi datele referitoare la vaccinarea pe categorii de personal în punctele de vaccinare ale MApN vor fi făcute publice, ca să evităm orice suspiciuni.