Peste 30% din fluxurile de vaccinare din București sunt militarizate

Peste 30% din fluxurile de vaccinare din București sunt militarizate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În Bucureşti există 59 de centre operaţionalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare, dintre care 36 sunt destinate personalului din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„CNCAV a solicitat în regim de urgenţă autorităţilor abilitate punerea la dispoziţie a situaţiei privind centrele de vaccinare existente la nivel naţional, cu precădere la nivelul municipiului Bucureşti. Astfel, conform datelor puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, la nivelul Capitalei există la acest moment 59 de centre operaţionalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare.

ADVERTISING

Din totalul acestora, 86 de fluxuri sunt destinate pentru administrarea vaccinurilor produse de companiile BioNTech/Pfizer şi Moderna, iar 30 de fluxuri sunt destinate pentru vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca", reiese din comunicat.

Conform aceleiaşi surse, din cele 86 de fluxuri destinate pentru administrarea vaccinurilor BioNTech/Pfizer şi Moderna, 26 sunt organizate în centre care aparţin Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

"Precizăm că 29 de fluxuri din cele 60 active pentru vaccinarea populaţiei sunt blocate temporar la programare, până la 15 martie a.c., dată la care se va finaliza administrarea rapelului persoanelor vaccinate cu prima doză.

ADVERTISING

Blocarea temporară a fluxurilor a fost impusă ulterior începerii procesului de vaccinare cu echipe mobile, având în vedere că acestea sunt dislocate din rândul personalului vaccinator al centrelor respective.

Facem menţiunea că blocarea temporară a fluxurilor nu a îngrădit în niciun fel programarea la vaccinare, întrucât nivelul de ocupare a locurilor în aceste centre era maximal", menţionează CNCAV.

De asemenea, din cele 30 de fluxuri alocate imunizării persoanelor cu vaccinul de la compania AstraZeneca, 20 sunt active pentru populaţie iar 10, pentru personalul din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

ADVERTISING

În total, este vorba despre 36 de fluxuri din 116 dedicate Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, adică 31%.

"Menţionăm, totodată, că pentru centrele de vaccinare din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională existente la nivel naţional, a fost limitată alocarea dozelor de vaccin la aproximativ 1.000 doze/zi, de la momentul diminuării cantităţilor de doze livrate României de companiile producătoare, pentru asigurarea imunizării categoriilor vulnerabile prioritizate în procesul de vaccinare, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19", se precizează în comunicat.

CNCAV reaminteşte că pentru creşterea ritmului de vaccinare, începând de miercuri, în Bucureşti au fost deschise pentru programare cinci fluxuri pentru imunizarea cu vaccinul de la Moderna.

Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa a doua: persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un grad de handicap, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea.

"Analiza efectuată în municipiul Bucureşti este extinsă la nivel naţional şi poate fi prezentată oficial în cel mai scurt timp pentru eliminarea oricăror suspiciuni de încălcare a principiilor de etică şi de echitate socială.

Susţinerea principiului transparenţei şi comunicarea optimă a datelor şi informaţiilor de interes au reprezentat şi reprezintă obiective prioritare pentru CNCAV, iar propagarea în spaţiul public a unor aspecte care pot afecta credibilitatea modului în care se derulează campania de vaccinare sunt de natură a induce confuzie în rândul populaţiei generale asupra desfăşurării procesului de vaccinare în România", subliniază CNCAV.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇