Peste 7.000 de români s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare.
Dintre aceștia, peste 4.000 sunt persoane care se încadrau în etapa a III-a de vaccinare, potrivit unor statistici obținute de Recorder.ro din surse oficiale.
La Institutul „Matei Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, iar la Casa Armatei din Focșani s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a.
Directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare a recunoscut că e vorba de rude ale cadrelor militare.
„A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună.
E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”, a declarat colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani.
Ministerul Apărării îl contrazice
În replică, Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, a declarat că nu a existat o astfel de circulară.
„Sunt surprins de ceea ce-mi spuneți. Nu a existat o circulară care să permită rudelor cadrelor militare să se vaccineze cu prioritate”, a declarat pentru Recorder Daniel Anghel.
Totodată, la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București, care aparține Serviciului Român de Informații, pe 31 decembrie 2020 s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esențiali), deși la acea dată vaccinarea era doar pentru cadrele medicale.
Reacția premierului
Despre acest caz relatat de Recorder.ro, premierul Florin Cîțu spune că nu știe mare lucru, iar Ministerul Sănătății este cel care trebuie să vină cu precizări, pentru că această instituție a publicat informațiile.
Trebuie întrebat la Ministerul Sănătății dacă are aceste informații, eu nu știu... Înseamnă că datele respective spun mai mult decât ni se spune, dacă cumva știm că sunt și vorbim despre persoane, că înțeleg că dvs. știți ce persoane s-au vaccinat. Mie mi s-a spus că datele respective nu au informații despre persoane, deci nu au informații confidențiale. Ori este o speculație, ori acele informații spun mai mult și explicația trebuie cerută la Ministerul Sănătății, cei care au publicat aceste informații.
Florin Cîțu
Jurnaliștii Recorder precizează că informațiile au fost obținute de la Ministerul Sănătății, înainte de declanșarea scandalului privind publicarea datelor despre pandemie.
Datele transmise de către MS sunt din perioada 27 decembrie 2020 – 5 martie 2021, adică de pe tot parcursul campaniei de vaccinare din România.
Scandalul publicării datelor
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a publicat, în premieră, date referitoare la infecţia cu noul coronavirus, defalcat pe judeţe.
Ulterior, premierul a anunţat că vor fi făcute verificări de către Corpul de control cu privire la respectarea legislaţiei.
„Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea.
Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”, a spus Florin Cîțu.
La rândul său, ministrul Sănătății a afirmat că astfel de date nu trebuie să fie secrete.
„Lucrurile astea nu ar trebuit să fie secrete. Lucrurile astea ar fi trebuit să fie publice din ziua 1”, a spus Vlad Voiculescu.
Miercuri, Florin Cîțu a precizat că în cursul acestei zile ar putea fi gata concluziile Corpului de Control după verificările făcute la Ministerul Sănătății.