O elevă din Paris a recunoscut că a minţit şi asta a provocat decapitarea profesorului Samuel Paty

O elevă din Paris a recunoscut că a minţit şi asta a provocat decapitarea profesorului Samuel Paty

O elevă de 13 ani a mărturisit că a răspândit o poveste falsă care a declanșat un lanț de evenimente ce au dus, într-un final, la decapitarea profesorului Samuel Paty, anul trecut în Franţa.

Fata, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a recunoscut că a ”mințit” despre un incident petrecut la școala din vestul Parisului, pentru a-i face pe plac tatălui ei, scrie New York Post.

Eleva a susținut inițial că profesorul, care avea 47 de ani, le-a cerut elevilor musulmani să părăsească sala, înainte de a arăta clasei caricaturi ale profetului Mahomed.

ADVERTISING

Fata i-ar fi spus tatălui ei că a fost apoi suspendată timp de două zile după ce ”l-a provocat” pe profesor și i-a răspuns pentru faptul că i-a trimis pe colegii săi pe hol, înainte de a le arăta celorlalți caricatura.

În urma acestei povestirii, tatăl elevei a depus o plângere împotriva profesorului, fapt care a început apoi o amplă campanie pe rețelele de socializare.

Evident, Paty a început să fie intens criticat în mediul online, în condițiile în care caricaturile cu Mohamed sunt interzise în Islam și considerate de musulmani ca fiind foarte jignitoare.

ADVERTISING

10 zile mai târziu, profesorul a fost decapitat de un tânăr de 18 ani, Abdullakh Anzorov, ulterior împușcat mortal de poliție.

Eleva nici nu a fost la școală în ziua respectivă

Acum, sursa citată notează că eleva nici măcar nu ar fi fost prezentă la școala în ziua în care ar fi avut loc acest incident.

Eleva chiulise de la școală și a fost suspendată din acest motiv cu o zi înainte. Ajunsă acasă, ea nu a vrut ca tatăl ei să știe motivul real al suspendării, conform Le Parisien.

Avocatul ei a confirmat, luni, că eleva nu a fost prezentă la școală când au fost arătate caricaturile, dar a susținut că fata era bolnavă.

ADVERTISING

”A mințit pentru că se simțea prinsă într-o spirală, deoarece colegii ei de clasă i-au cerut să fie purtător de cuvânt”, a declarat avocatul ei, Mbeko Tabula, pentru AFP.

În schimb, apărătorul fetei a mai susținut că cel tras la răspundere ar trebui să fie tatăl ei, din cauza ”comportamentului excesiv și disproporționat”.

Fata a fost acuzată de calomnie, în timp ce tatăl ei a fost arestat sub acuzația de complicitate la crimă teroristă.

Citește mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇