Profesor decapitat în Franţa: Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă ca să-i aducă un omagiu

Profesor decapitat în Franţa: Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă ca să-i aducă un omagiu

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică în Place de la République (Piaţa Republicii) din Paris şi în alte oraşe franceze pentru a-i aduce un omagiu lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat vineri în regiunea pariziană.

Acest atentat islamist a suscitat emoţie şi groază în ţară, relatează AFP.

În capitală, purtând pancarte pe care stătea scris 'Nu totalitarismului gândirii' sau 'Sunt profesor', participanţii au salutat în linişte memoria bărbatului ucis după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

ADVERTISING

'Je suis Samuel', 'Libertate de expresie, libertate de a preda', s-a scandat printre manifestanţi.

Adunări similare au avut loc şi în alte mari oraşe, precum Lyon (est) şi Lille (nord).

La Paris, manifestanţii s-au reunit în Place de la République, epicentrul uriaşului marş din 11 ianuarie 2015, care a strâns în jur de 1,5 milioane de participanţi după atentatele islamiste de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Cacher.

Și politicienii au ieșit în stradă

Mai multe personalităţi politice de toate orientările erau prezente duminică: prim-ministrul Jean Castex, primăriţa socialistă a capitalei, Anne Hidalgo, preşedinta de dreapta a regiunii Ile-de-France (care înglobează Parisul), Valérie Pécresse, sau liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon. Lor li s-a alăturat şi fostul preşedinte socialist François Hollande.

ADVERTISING

În piaţa ce continua să se umple de lume, unii agitau steaguri tricolore, alţii pancarte pe care scria 'Se face întuneric în ţara Luminilor' sau 'Sunt musulman, sunt contra violenţei, sunt pentru libertatea de exprimare'.

Unii participanţi purtau pancarte pe care erau afişate caricaturi cu profetul Mahomed, publicate de săptămânalul satiric Charlie Hebdo. A fost intonat imnul Franţei.

Omagiu național miercuri

Miercuri se va desfăşura un omagiu naţional, în coordonare cu familia profesorului asasinat, a comunicat preşedinţia franceză, fără a preciza locul în care va avea loc ceremonia.

ADVERTISING

Samuel Paty, un tată de familie în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat vineri după-amiază în apropierea liceului unde preda, într-o zonă liniştită din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din vestul Parisului.

Asasinul, Abdoullakh Anzorov, un tânăr refugiat de origine cecenă, a fost împuşcat mortal de poliţie în aceeaşi zi.

În total, 11 persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv începând de vineri seară, printre ei aflându-se apropiaţi ai atacatorului, dar şi un părinte care avusese un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mohamed arătate în clasă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇