Consilierul lui Voiculescu s-a plâns că MS nu mai poate publica date despre vaccinare și pandemie UPDATE Problema s-a rezolvat

Consilierul lui Voiculescu s-a plâns că MS nu mai poate publica date despre vaccinare și pandemie <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Problema s-a rezolvat

Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu, anunță că Ministerul Sănătății nu mai are acces la o platformă care ar permite publicarea unor informații despre vaccinare și pandemie.

Voinea este cel care coordonează activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare.

El povestește, pe Facebook, că a avut acces la anumite date, dar doar timp de 2 zile. Acum, el așteaptă să afle unde a greșit.

UPDATE Voinea a anunțat că MS a recăpătat acces la platformă și a și încărcat deja anumite date.

”Update: platforma data.gov.ro este iar funcțională și avem acces la ea, am reușit să încărcăm ultimele date - https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid”, a anunțat consilierul pe pagina de Facebook.

Reacția premierului

Premierul Florin Cîțu a reacționat la această situație, într-o conferință de presă susținută după ședința de guvern.

Întrebat dacă știe de ce MS nu mai are acces la platformă și dacă a vorbit cu ministrul Voiculescu despre acest caz în reuniunea Executivului, iată ce a răspuns Cîțu:

Nu și nu știu dacă are sau nu acces. Eu am văzut în presă aceste informații (...) Cred că chiar ieri am intrat pe platformă și am descărcat aceste date. Deci funcționa când m-am uitat eu. (...) Se pot întâmpla lucruri tehnice, infrastructura digitală a Guvernului nu e printre cele mai performante.

Florin Cîțu
ADVERTISING

Iată postarea consilierului:

”În calitate de consilier onorific al ministrului Sănătății, coordonez activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare.

Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal.

Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.

De două zile Ministerul Sănătăţii - România nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie.

Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit”, se arată în postarea din mediul online.

Update: platforma data.gov.ro este iar funcțională și avem acces la ea, am reușit să încărcăm ultimele date -...

Posted by Stefan Voinea on Wednesday, March 10, 2021

Ministrul de Interne spune care e problema cu datele despre pandemie publicate de Voiculescu: Nu ne sunt toți prieteni pe Pământul ăsta

Voiculescu va fi chemat în Parlament

În acest caz, preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru, a precizat că Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămureşte această problemă.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe judeţe, Nelu Tătaru a declarat: ”Plecăm de la acel principiu că populaţia trebuie să fie informată, numai că fiecare informaţie trebuie să fie asumată, avizată şi corectă.

Nu ştiu, nu am cunoştinţă în acest moment dacă acele informaţii care au ajuns către populaţie au fost avizate de structuri sau nu, cred că aici este treaba Guvernului şi a premierului să evalueze sau să verifice.

Dar mă reîntorc, este absolut necesar, atât pentru o informare corectă, ca aceste date să vină şi să vină defalcat pe fiecare zonă, după cum şi evoluţia acestei pandemii o vedem diferită pe fiecare din zonele din ţara noastră”.

El a precizat că, pe fond, gestul lui Voiculescu i se pare corect, pentru că ”o transparenţă trebuie să existe, informarea trebuie să existe”, dar şi acele lucruri considerate amănunte şi care înseamnă asumarea şi corectitudinea unor date cu avizarea de către instituţia respectivă trebuie să existe.

Nelu Tătaru: Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămureşte problema listelor cu testarea pe judeţe

ADVERTISING

Cioloș și Barna îi iau apărarea

Liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, îi iau apărarea ministrului Voiculescu.

Cioloș scrie pe Facebook că demersul acestuia este un ”gest de normalitate”.

”Vlad Voiculescu este atacat pentru publicarea datelor referitoare la vaccinare. Demersul său este un gest de normalitate. Știm cu toții că una dintre problemele majore ale României este lipsa de încredere a cetățenilor faţă de autoritățile publice.

Transparența nu e un moft, este unul dintre fundamentele pe care trebuie să reconstruim încrederea cetățenilor în stat. Vlad Voiculescu are toată susținerea mea în ceea ce privește luarea unor astfel de decizii”, se arată în postarea fostului premier.

Vlad Voiculescu este atacat pentru publicarea datelor referitoare la vaccinare. Demersul său este un gest de...

Posted by Dacian Cioloş on Wednesday, March 10, 2021

La rândul său, Barna notează pe aceeași platformă că transparența este o parte din buna guvernare.

”Când am promis o revoluție a bunei guvernări, ne refeream inclusiv la transparența datelor publice. De altfel, din 2013 România este membră a inițiativei internaționale “Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă”, al cărui scop principal este tocmai transparentizarea datelor pentru reutilizare. Este, deci, un lucru normal ca un ministru USR PLUS să acționeze în baza ideilor pe care le-am susținut înainte de alegeri. Vlad Voiculescu are susținerea mea și a Alianței USR PLUS în proporție de 101 la sută. Lucrul ăsta nu se va schimba. Transparența e o parte din buna guvernare”, a scris vicepremierul în mediul online.

De unde a plecat scandalul Cîţu vs. Voiculescu

Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare, după cum a anunțat Vlad Voiculesc.

Ca reacție, premierul Florin Cîțu a anunțat că a trimis Corpul de Control la MS pentru a face verificări cu privire la existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie.

„Am avut o discuție cu șeful Corpului de Control, în această dimineață, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislația, avizele dacă au fost luate… Este vorba despre publicarea unor informații care țin de mai multe instituții. Atunci, natural, trebuia să existe și avizul acelor instituții”, afirma premierul Florin Cîțu.

Ministrul Sănătății a cerut să i se aducă la cunoștiință sursa sesizării: „În spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce”.

„Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare.

Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale: Transparența deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”, a menționat, la rândul său, Voiculescu.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇