Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a venit marți cu noi detalii despre decizia de a continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca în ţara noastră, deși multe state au decis suspendarea.
Potrivit acestuia, a fost cea mai grea decizie pe care autoritățile au fost nevoite să o ia, dar s-a hotărât continuarea vaccinării după ce EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) a precizat că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.
”România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca, este autorizat de EMA, beneficiile depășesc riscurile, se recomandă vaccinarea. EMA, OMS reevaluează toate datele azi, iar joi se așteaptă o clarificare. Noi am pus în balanță beneficiile vaccinării, sunt mii de oameni diagnosticați zi de zi.
A fost cea mai grea decizie pe care am fost nevoiți să o luăm, cea mai ușoară decizie ar fi fost să suspendăm și noi vaccinarea. Dar am decis să continuăm vaccinarea, ținând cont de beneficiile pe care le are. EMA a precizat clar că beneficiile sunt mari, iar noi dorim să luăm o decizie pe bază de dovezi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea vaccinării cu un singur lot, 7 state continuă vaccinarea cu toate loturile, iar 15 state au decis suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca.
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca
Comitetul de Coordonare a vaccinării a anunțat luni seara că România nu suspendă imunizarea cu serul de la AstraZeneca.
”În cursul acestei seri, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.
În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată într-un comunicat al CNCAV.
Autoritățile au subliniat căm până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse