Liderul AUR, George Simion, s-a făcut de râs zilele acestea, încercând inutil să forțeze granița cu Republica Moldova, după exemplul fostei sale colege Diana Șoșoacă, care a încercat să forțeze intrarea la Ministerul Sănătății, la Ministerul de Interne și la Spitalul Marius Nasta.
Amândoi au ”zgâlțâit porțile” invocând drepturi inexistente în legislație, ceea ce dovedește că amândoi ar trebui să pună mâna nițel pe carte.
De fapt, nu este prima oară când noul deputat George Simion iese în evidență prin susținerea cu înverșunare a unui neadevăr. Nu putem uita că liderul AUR s-a lăudat că el și partidul său nu i-au validat mandatul lui Francisc Tobă, sperând că românii vor fi atât de naivi încât vor trece cu vederea faptul că tocmai el și partidul său l-au adus pe Francisc Tobă în Parlament.
După o serie de tergiversări inutile, Francisc Tobă a depus jurământul și acum este membru cu drepturi depline al Camerei Deputaților (în ciuda controverselor care îi marchează biografia).
Zilele acestea, George Simion a demonstrat din nou cu câtă ușurință ar fi în stare să încalce legile, dacă ar fi lăsat. Profitând de moartea marelui cărturar unionist Nicolae Dabija, liderul AUR a sperat că îi va impresiona pe vameșii moldoveni, care, cu lacrimi în ochi, îi vor permite să treacă Prutul pentru a participa la înmormântare, deși George Simion are interdicție de intrare în R.Moldova până în 2023.
Argumentele lui George Simion pot stârni fie râsul (dacă acceptăm că el chiar nu cunoaște legislația în vigoare), fie plânsul (dacă o cunoaște, dar minte fără să clipească).
Circul de la graniță
”Eu sunt demnitar al statului român și aștept consiliere de la Ministerul de Externe, că am pașaport diplomatic. Aștept lămurirea situației, pentru că doi ani și jumătate când n-am putut intra eram activist civic, acum sunt parlamentar, nu am încălcat nicio lege a R.Moldova (...) Văd că aveți o foaie prin care îmi refuzați accesul (până în 2023). Așa ceva e inadmisibil! (...)
Sunt un demnitar al statului român și de asta nu admit această situație. Eu rămân aici în vamă cât timp e nevoie ca să mi se permită accesul în R.Moldova. Dacă trebuie până în 2023, rămân aicea până în 2023 (...) Cerem pe această cale, că știm că se uită... din vama de la Leușeni, să mi se permită accesul, pe o cale excepțională dacă este cazul, dar să mi se permită accesul”, rostea cu emfază George Simion în timpul unui live pe Facebook transmis din vamă, duminică, momentul teatral (bine regizat) purtând titlul ”Interdicțiile trebuie să dispară: vreau să trec Prutul”.
Dincolo de faptul că domnul deputat nu poate sta în vamă până în 2023 chiar și pentru simplul fapt că trebuie să se prezinte la locul de muncă, adică în Parlament (pentru că de aceea a fost votat și e plătit din bani publici), el trebuie ajutat să înțeleagă și de ce asaltul său la frontieră nu poate avea prea curând sorți de izbândă. Și el, și miile de internauți care i-au dat like la spectacolele oferite gratis în ultimele 24 de ore pe Facebook.
Prima care i-a oferit cele mai bune și mai simple explicații a fost chiar Maia Sandu, președintele Republicii Molodova. Aceasta s-a interesat de situația liderului AUR și apoi i-a explicat, aproape prietenește, cum stă treaba.
Maia Sandu: Singura soluție legală este procedura de judecată
"Președinția Republicii Moldova regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară, impuse în 2018 domnului George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României.
Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată.
Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ", se precizează într-un comunicat oficial postat luni pe site-ul Președinției R. Moldova.
Raluca Prună: Dl Simion, care se declară unionist, nu pare să dea doi bani pe Republica Moldova
De asemenea, întrebată dacă George Simion are dreptate atunci când invocă imunitatea parlamentară și pașaportul diplomatic obținut în baza noului său statut, fostul ministru al Justiției Raluca Prună ne-a răspuns: ”Evident că nu are dreptate”.
”Interdicția de a intra în Republica Moldova i se aplică indiferent de schimbarea ulterioară de statut în România (unde a devenit parlamentar).
Apoi, imunitatea diplomatică nu acoperă situația dlui Simion.
În fapt, asistăm la un circ populist în care dl Simion forțează intrarea într-o țară în care are interdicție să intre. Asta are legătură numai cu ratingul dlui Simion.
Dacă vrea să intre în R. Moldova, trebuie să meargă în instanță în R. Moldova, pentru a ridica interdicția.
Dar dl Simion, care se declară unionist, nu pare să dea doi bani pe Republica Moldova - îi forțează granițele, îi forțează legislația și oferă un circ nedemn pentru un parlamentar român, care nu e totuși colonizator al Republicii Moldova”, a mai explicat Raluca Prună, pentru SpotMedia.ro.
Protest AUR la Ministerul de Externe, după ce George Simion nu a fost lăsat să intre în R. Moldova
Cristian Diaconescu: Statutul de parlamentar nu poate infirma o hotărâre judecătorească
Argumente similare ne-a oferit și Cristian Diaconescu, fost judecător, fost ministru de Externe și al Justiției, în prezent noul președinte al PMP, unul dintre partidele cunoscute pentru relațiile foarte strânse cu Republica Moldova.
Cristian Diaconescu ne-a spus că nu există ”absolut nicio legătură” între vechea interdicție aplicată lui George Simion și noul său statut, de parlamentar român, iar imunitate diplomatică înseamnă cu totul altceva decât își închipuie acesta.
”Singura variantă prin care poate obține accesul, în situația generată prin ordinul de interdicție, este o hotărâre judecătorească favorabilă în R.Moldova, țara care a emis interdicția. Statutul de parlamentar nu poate infirma o hotărâre judecătorească.
Cristian Diaconescu
Și, apoi, trebuie să ai statut diplomatic pentru a beneficia de de imunitate diplomatică, nu numai pașaport diplomatic. Imunitatea diplomatică este un aspect, statutul de parlamentar este alt aspect. Iar ambele nu au nicio legătură cu o hotărâre de interdicție pe teritoriul unui alt stat. Aici este vorba despre dreptul unui stat de a hotărî într-un fel sau altul”
Întrebat cui servește, din punct de vedere politic, incidentul de la graniță și terfelirea proiectului unionist, un proiect istoric și nobil, Cristian Diaconescu a răspuns:
”Este o stare de tensiune artificială, indusă în relația între autoritățile de la București și autoritățile de la Chișinău (pentru că nu putem vorbi, totuși, la nivel de state aici), care în mod clar nu face bine unui anume proiect de apropiere, ce ar duce spre reîntregire”.
”A crea astfel de situații nu știu dacă servește cuiva din punct de vedere politic, dar din punctul de vedere al relațiilor internaționale și, mai ales, al modului în care sunt percepute instituțiile românești (de exemplu instituția Parlamentului) în relația cu R.Moldova, nu ajută absolut deloc”, a mai comentat acesta.
Ce urmează?
Luni, George Simion și-a dat în vileag intențiile, tot pe Facebook și tot din vamă: ”O să începem proiectul politic AUR în R.Moldova, odată cu 27 martie”.
Cum situația sa juridică nu se poate schimba până atunci, ținând cont de informațiile oferite de președintele Maia Sandu, rămâne să vedem ce ”porți” va mai încerca să forțeze deputatul AUR, așteptat zilele acestea în Parlament ca să își desfășoare activitatea pentru care, reamintim, a fost votat și este plătit.
De exemplu, îl anunțăm pe această cale pe dl deputat de București George Simion că marți, de la ora 16, are loc ședința Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, al cărei membru este, pe ordinea de zi figurând și un ”Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.19/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală”, iar miercuri se discută în aceeași comisie rapoartele de activitate ale Radioului Public și TVR pe anii 2018 și 2019.