România primește, în martie, cu 400.000 de doze mai puțin decât era prevăzut. Criza de vaccin continuă, deși am intrat în etapa a 3-a

Problemele AstraZeneca au dat peste cap campaniile de vaccinare din mai multe state europene. Țara noastră nu a suspendat imunizarea cu acest vaccin, dar nici nu va primi dozele promise.
România primește, în martie, cu 400.000 de doze mai puțin decât era prevăzut. Criza de vaccin continuă, deși am intrat în etapa a 3-a
  • Listele de așteptare devin tot mai lungi din cauza problemelor de livrare a vaccinurilor la nivel european;
  • Agenția Europeană a Medicamentului susține vaccinul AstraZeneca, decizia finală se va lua joi;

În loc de 2,6 milioane doze livrate pentru întreaga lună martie, în țara noastră vor ajunge în jur de 2,2 milioane de doze, conform declarației lui Andrei Baciu, vicepreședintele comitetului de coordonare a vaccinării.

Întârzierea e determinată de compania AstraZeneca. Aceasta nu a reușit să respecte nici calendarul de livrări ajustat pentru primul trimestru al anului 2021.

În loc de 100 de milioane de doze câte au fost contractate de Comisia Europeană pentru primele trei luni ale anului, compania britanico-suedeză anunțase că nu poate să livreze decât 41 de milioane de doze.

ADVERTISING

În urmă cu câteva zile, AstraZeneca a transmis că în primul trimestru va livra către UE doar 30 de milioane de doze de vaccin, ratând cu mult ținta renegociată de 41 de milioane.

Această ratare a dus la scăderea cu 500.000 de doze a cantității de ser AstraZeneca livrată României în luna martie.

Criza de vaccin rămâne acută, cu atât mai mult cu cât, în data de 15 martie, autoritățile au lansat lista de așteptare pentru persoanele din etapa a 3-a.

Chiar și ținta de 2,2 milioane de doze pentru luna martie depinde de o livrare de 428.000 de vaccinuri de la AstraZeneca în ultima săptămână, livrare care în acest moment nu mai e deloc sigură din cauza disputelor din jurul siguranței serului și a întârzierilor.

O parte din pierderea provocată de AstraZeneca va fi compensată de faptul că Pfizer va livra către România cu 250.000 de doze mai mult decât a fost planificat pentru luna martie.

Varianta optimistă, în noile condiții, este că vom primi 2,2 milioane de doze de vaccin, dar e mult mai puțin decât se aștepta.

În acest context, lansarea listei de așteptare apare ca un pas riscant în ce privește trecerea către etapa a 3-a de vaccinare.

În luna aprilie, România ar trebui să primească 2 milioane de doze de vaccin Pfizer, 250.000 de Moderna și 900.000 de AstraZeneca. Adică un minim de 3,1 milioane de doze. Conform declarațiilor oficiale, vaccinul Johnson & Johnson va fi disponibil într-o foarte mică măsură pe parcursul acestei luni.

Dar până acum, toate proiecțiile legate de numărul de doze livrate de către companiile producătoare au fost mult prea optimiste.

03/16/21: Conferință de presă a CNCAV privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2
VIDEO. Conferința de presă săptămânală susținută de coordonatorii campaniei de vaccinare din România - Sursa: Gov.ro / YouTube

Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, o complicație în plus

De exemplu, vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată total sau parțial în 20 de state. Se așteaptă o decizie oficială a Agenției Europene a Medicamentului care ar trebui să vină joi.

Emer Cooke, directorul executiv al agenției a declarat marți că e “ferm convinsă” de faptul că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt covârșitoare în comparație cu efectele secundare.

Aceasta a mai spus că evenimentele de coagulare inadecvată a sângelui nu sunt mai frecvente în rândul celor vaccinați decât în rândul populației generale. 

Cel mai probabil, decizia agenției de joi va fi să recomande în continuare vaccinarea cu AstraZeneca, dar asta nu înseamnă că relația dintre reprezentanții Comisiei Europene și cei ai companiei nu va rămâne una tensionată.

Autoritățile din România au decis să nu suspende imunizarea cu serul realizat de Oxford - AstraZeneca.

“În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată în comunicatul CNCAV.

Dar cu toate acestea se observă o tendință în UE de a se reduce dependența de AstraZeneca.

“Știm că a fost semnat un contract suplimentar de către Comisia Europeană cu BioNTech-Pfizer, ceea ce este un lucru bun, cu atât mai mult cu cât România poate să acceseze aceste doze atât de necesare în acest moment”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Uniunea Europeană va primi suplimentar de la Pfizer, în al doilea trimestru, 10 milioane de doze, asta însemnând în jur de 135.000 de doze în plus, lunar, pentru țara noastră.

UE are un contract de 600 de milioane de doze de vaccin cu această companie.

Lista de așteptare, fără termen de programare

Intrarea în etapa a 3-a de vaccinare s-a făcut prin noul instrument creat, e vorba de lista de așteptare. Sunt multe nemulțumiri legate de aceasta din cauza faptului că persoanele înscrise nu au informații în legătură cu perioada în care se vor putea vaccina.

În acest moment, o persoană se înscrie în platforma de programare pe o listă de așteptare a unui centru. Dacă face parte din etapa a 2-a, va fi vaccinată cu prioritate, dacă face parte din etapa a 3-a nu contează poziția pe care o are pe listă, toate persoanele din etapa a 2-a se vor vaccina înainte.

“… am discutat cu colegii de la STS și mi-au spus că se lucrează la această facilitate ca din platformă să se genereze un mesaj în care o persoană să poată vizualiza perioada de timp estimată în care ar putea fi vaccinată. Mai degrabă ca interval de săptămână”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Nu a fost dat un termen la care această facilitate ar putea fi funcțională în platforma de programare.

Campania de vaccinare a intrat în etapa a 3-a, cererea e mult mai mare decât oferta, iar cei înscriși pe listele de așteptare nu vor începe să fie programați pentru vaccinare mai devreme de prima săptămână din luna aprilie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇