Gheorghiță a explicat ce se întâmplă cu românii programați la vaccin cu AstraZeneca sau imunizați deja cu o doză, dacă se suspendă vaccinarea

Gheorghiță a explicat ce se întâmplă cu românii programați la vaccin cu AstraZeneca sau imunizați deja cu o doză, dacă se suspendă vaccinarea

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat marți ce se va întâmpla în cazul în care EMA va decide că vaccinul AstraZeneca prezintă riscuri și România va suspenda imunizarea cu acest ser.

Astfel, spune medicul, celor programați pentru vaccinarea cu prima doză li se vor repartiza seruri de la Pfizer sau Moderna din loturile ce urmează să sosească în țară.

Cu toate acestea, Valeriu Gheorghiță este optimist și spune că este improbabil ca EMA să ia o astfel de decizie.

”Ne-am gandit la toate scenariile posibile. Din dozele suplimentare care vor sosi în țară, vom putea să acoperim necesarul pentru toate persoanele programate. Dar eu cred că e improbabilă această decizie”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

ADVERTISING

Aproape 33.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar numărul celor care se programează e mult mai mare

În ceea ce îi privește pe cei care deja s-au vaccinat cu prima doză a serului AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a spus că o decizie în acest sens va fi luată ulterior.

”Este o decizie medicală care sunt convins că o vom detalia mai mult în momentul în care Agenția de reglementare Europeană va recomanda acest lucru. Categoric se vor face precizări și în acest sens de a asigura schema de vaccinare și beneficiile persoanelor care au făcut prima doză de la AstraZeneca, însă în acest moment sunt discuții premature, dar este categoric faptul că este nevoie de completarea schemei de vaccinare”, a precizat Gheorghiță.

ADVERTISING

Comitetul de Coordonare a vaccinării a anunțat luni seara că România nu suspendă imunizarea cu serul de la AstraZeneca.

Ulterior, Valeriu Gheorghiţă a venit marți cu noi detalii despre decizia de a continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca în ţara noastră, deși multe state au hotărât suspendarea.

Potrivit acestuia, a fost cea mai grea decizie pe care autoritățile au fost nevoite să o ia, dar s-a hotărât continuarea vaccinării după ce EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) a precizat că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

ADVERTISING

”România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca, este autorizat de EMA, beneficiile depășesc riscurile, se recomandă vaccinarea. EMA, OMS reevaluează toate datele azi, iar joi se așteaptă o clarificare. Noi am pus în balanță beneficiile vaccinării, sunt mii de oameni diagnosticați zi de zi.

A fost cea mai grea decizie pe care am fost nevoiți să o luăm, cea mai ușoară decizie ar fi fost să suspendăm și noi vaccinarea. Dar am decis să continuăm vaccinarea, ținând cont de beneficiile pe care le are. EMA a precizat clar că beneficiile sunt mari, iar noi dorim să luăm o decizie pe bază de dovezi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇