Casa Eficientă: O super idee pe care statul a bramburit-o în stilul românesc

lucian.lumezeanu

Antreprenor – Comunicare și risc politic

Lucian Lumezeanu a fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale, pe riscuri politice, strategii legislative, comunicare, știri false și oportunități din zona Green Deal. Ocazional, ține cursuri pe subiecte din zona asta. Lucian Lumezeanu este în spatele proiectului ThisPropaganda https://www.thispropaganda.eu/.
Lucian Lumezeanu

V-ați întrebat ce se întâmplă cu programele anunțate de stat cu mare pompă? Ministerul Mediului anunța în decembrie 2019 unul dintre cele mai interesante programe de finanțare create de statul român în ultimii ani.

Casa Eficientă Energetic își propunea să aloce aproximativ 100 de milioane de euro din bugetul Agenției Fondului de Mediu pentru a-i ajuta pe proprietarii de case să-și facă imobilele eficiente energetic, adică să le reducă semnificativ facturile la încălzire și răcire, dar și să contribuie la reducerea poluării și a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

Cum? Prin anveloparea caselor, instalații care reduc pierderile și așa mai departe.

ADVERTISING

Toată lumea avea de câștigat. Mai mult, era o chestiune de echitate. În timp ce sute de mii de oameni care locuiesc în blocuri de locuințe și-au văzut locuințele renovate energetic de la intrarea în UE încoace (aproape în totalitate pe banii Uniunii Europene și/sau ai statului), proprietarii de case nu au primit niciodată nimic.

Deși muncesc și plătesc taxe la fel, precum cei care locuiesc la bloc. Ca să nu mai vorbim de faptul că există o prevedere legală privind acordarea de finanţare pentru toate tipurile de clădiri, care apare în Legea 372/2005 actualizată în 2020 și care transpune o directivă europeană.

ADVERTISING

Ce s-a întâmplat cu programul Casa Eficientă Energetic? A fost adoptat într-o formă bună și, după consultări cu asociațiile de profil, s-a deschis in septembrie 2020 aplicaţia pentru depunerea de dosare în format electronic.

Peste 11.000 de oameni au efectuat cheltuieli pe cont propriu pentru obţinerea certificatului de performanţă energetică şi a auditului energetic, documente solicitate obligatoriu, apoi au aplicat și...după 6 luni de la depunere nimeni nu a primit nicio informare fiindcă AFM nu a început nici măcar evaluarea unui singur proiect.

Treaba asta ne spune multe despre capacitatea statului român.

ADVERTISING

În acest caz, despre Administrația Fondului pentru Mediu. O instituție foarte importantă, care gestionează programe de mediu de sute de milioane de euro, printre care și Casa Eficientă Energetic.

AFM nu a reușit nici până acum să realizeze un sistem prin care să analizeze dosarele depuse de oameni. De ce? Explicațiile sunt multe.

De la rivalități şi neînţelegeri politice (instituția a avut anul trecut președinți PMP și vicepreședinte PNL) la resurse care au fost concentrate pe alte programe mai “atrăgătoare” precum Rabla. Dar şi destulă indecizie administrativă.

Când te gândești multe luni de zile care e cea mai bună modalitate de a analiza dosarele, în loc să alegi pur și simplu una dintre opțiuni și să-i dai drumul, deja creezi o problemă.

Şi toate acestea pe eforturile şi pe banii beneficiarilor care au fost de bună credinţă şi chiar au crezut că merită să facă un efort şi o investiţie pentru a-şi renova locuinţele.

Ca și cum nu era de ajuns, am avut alegeri și a durat o eternitate până să avem secretari de stat și șefi de instituții noi, timp în care programul a fost aproape “îngheţat” sau s-a dorit îngheţat de cei care au rămas la butoane între timp.

Noul președinte al AFM şi noul ministru al Mediului (amândoi UDMR) ar trebui să rezolve problema, URGENT, iar dacă nu vor să construiască ceva, să aducă valoare adăugată, măcar să nu distrugă lucrurile bune pe care le-au început alţii înspre binele cetăţenilor, economiei şi mediului înconjurător.

Nu este vorba numai despre o promisiune a statului român care nu a fost respectată şi de mii de oameni care au depus proiecte şi acum nu ştiu ce se va întâmpla, deşi acest lucru este destul de grav în sine.

Este şi vorba despre faptul că trebuie să ne gândim serios cum investim în eficienţa energetică a clădirilor, unul dintre cele mai importante domenii din Green Deal, planul de 1.000 de miliarde de euro al Comisiei Europene şi, de asemenea, una dintre cele mai bune investiţii pentru creşterea economiei şi crearea de noi locuri de muncă.

De altfel, Ministerul Mediului şi AFM mai au încă un program, de data aceasta pentru a eficientiza energetic şcolile, de asemenea, o idee excelentă, care este într-un stadiu şi mai puţin avansat.

Ce-i de făcut?

În primul rând, instituțiile menționate mai sus ar trebui să se miște și să nu mai avem programe duse la capăt abia după ani de zile.

Suntem în era Green Deal și, mergând așa când e vorba despre chestiuni referitoare la mediu și schimbări climatice, vom obține prea puțin dintr-un tort european foarte mare. Cum deja suntem obișnuiți.

Citeşte şi alte texte semnate de Lucian Lumezeanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇