Un centru cultural va fi transformat în parcare, după ce Viktor Orban a anunțat că nu mai finanțează curând Transilvania

Un centru cultural va fi transformat în parcare, după ce Viktor Orban a anunțat că nu mai finanțează curând Transilvania

Primăria Sfântu Gheorghe va realiza o parcare pe terenul care inițial era destinat construirii unui centru cultural şi pentru tineret, după o decizie a unei instanțe românești și anunțul premierului ungar Viktor Orban că oprește finanțările externe.

Centrul cultural urma să fie realizat în asociere cu Consiliul Judeţean Covasna şi Fundaţia „Sapientia”, susținută financiar de Ungaria.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, a declarat că hotărârea de consiliu local şi de consiliu judeţean privind asocierea dintre autorităţi şi Fundaţia „Sapientia" a fost contestată de prefect în contencios administrativ. Ulterior, hotărârea a fost anulată definitiv de către Curtea de Apel Braşov, relatează ziarul Háromszék, citat de Hirado.

ADVERTISING

Antal consideră că s-a dorit să se dea un semnal cu privire la faptul că administraţiile publice nu se pot asocia cu o entitate juridică finanţată de statul maghiar, întrucât Fundaţia „Sapientia" ar fi primit de guvernul maghiar patru miliarde de forinţi cu care ar fi participat la asociere.

În aceste condiții, Arpad Antal a explicat că iarna aceasta va începe demolarea imobilelor de pe terenuri, urmând ca în zonă să fie amenajată o parcare.

Acesta a amintit declarația lui Viktor Orbán la Băile Tuşnad, conform căreia în următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii în afara granițelor Ungariei, întrucât cabinetul său se concentrează pe finalizarea celor începute. Decizia survine în contextul economic complicat din Ungaria, marcat de penuria de combustibil, inflație ridicată și devalorizarea monedei.

ADVERTISING

Între 2017 și 2021, guvernul de la Budapesta a finanțat cu peste 70 de milioane de euro Fundația Sapientia, care are ca principal obiectiv funcționarea unei universități particulare maghiare independente în România.

Guvernul Ungariei a aprobat în 2020 și 2021 finanțări de aproximativ o jumătate de miliard de euro pentru comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei. Acestea s-au făcut în special prin Fondul Bethlen Gábor, o fundație publică a statului maghiar. O mare parte din acești bani din bugetul Ungariei s-au dus către comunitatea maghiară din Transilvania, prin intermediul unor fundații sau asociații conduse de apropiați ai conducerii UDMR, potrivit Digi 24.

ADVERTISING

În plus, guvernul condus de Viktor Orban a finanțat cu zece milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, în care liderii UDMR sunt implicați puternic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇