Ucraina a refuzat tancuri Leopard din Germania și Danemarca, pentru că nici măcar nu puteau trage

Ucraina a refuzat tancuri Leopard din Germania și Danemarca, pentru că nici măcar nu puteau trage

Ucraina a refuzat tancuri de luptă Leopard 1A5 învechite din Danemarca și Germania, din cauza numeroaselor defecţiuni pe care le aveau, susţine radiodifuzorul danez DR, citând documente ale Ministerului Apărării.

Danemarca, Germania și Țările de Jos au promis că vor trimite la Kiev cel puțin 100 de tancuri Leopard 1A5 recondiționate.

Documentele citate spun că primele tancuri erau programate să fie livrate în iulie 2023. Cu toate acestea, transportul a fost amânat, deoarece compania germană de apărare KMW s-a confruntat cu dificultăți în pregătirea lor.

ADVERTISING

Doar 20 de tancuri au fost livrate în septembrie anul trecut, adaugă DR.

După ce le-a primit și inspectat, Ucraina a constatat că 18 din cele 20 de tancuri primite prezentau defecte minore sau defecțiuni, iar două aveau „defecte mai grave”, se arată în documentele citate.

ADVERTISING

Unele tancuri au fost livrate cu tunuri care nu puteau trage, scrie Kiev Independent care citează presa daneză.

„Asta înseamnă că niciunul dintre tancurile reparate și livrate nu era pregătit pentru luptă”, a postul de radio.

Ucraina a refuzat să accepte vreun tanc în toamna anului 2023, spunând Danemarcei și Germaniei că nu le poate folosi din cauza stării lor proaste.

Ministerul danez al Apărării a confirmat pentru DR că Berlinul a decis să accepte ajutorul mecanicilor danezi. Până acum, „peste 90 de tancuri” au fost reparate, dar nu toate au fost livrate.

ADVERTISING

Germania, al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei după SUA, a livrat o nouă tranşă de ajutor militar Ucrainei, pe 22 mai. Cea mai recentă tranșă a inclus tancuri Leopard 1 din Germania și Danemarca, zeci de drone de recunoaștere, dar şi muniție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇