„Nevăstuica sălbatică", tactica folosită de piloții ucraineni pentru a sparge apărarea Rusiei (Video)

„Nevăstuica sălbatică", tactica folosită de piloții ucraineni pentru a sparge apărarea Rusiei (Video)

Piloții ucraineni aplică aceeași tehnică folosită de aviația americană în războiul din Vietnam pentru a suprima sistemele de apărare aeriană ale Rusiei. Sosirea avioanelor de luptă F-16 îi va ajuta să reducă superioritatea aeriană a inamicului.

Cu mult mai mică decât forța aeriană a Rusiei, aviația militară ucraineană, compusă din avioane din era sovietică, aplică o tactică pe care au dezvoltat-o piloții americani care îi ajută să scape de tirurile apărării antiaeriene ruse și să o distrugă.

Mai multe înregistrări video postate în ultimele luni pe rețelele de socializare arată modul în care piloții ucraineni execută așa-numitele misiuni "wild weasel" ("nevăstuică sălbatică"), relatează Business Insider.

În ce constă strategia: piloții se lasă depistați de radarele apărării antiaeriene, apoi urmăresc undele radar până la sursă și ripostează cu arme precum rachetele antiradiații de mare viteză (HARM) AGM-88, fabricate în SUA, înainte ca rușii să le poată lovi cu rachete sol-aer (SAM).

De la mijlocul anului 2022, Statele Unite au trimis în Ucraina arme HARM care le-au oferit piloților ucraineni capacități de suprimare a apărării aeriene (SEAD) și distrugere a apărării aeriene (DEAD).

ADVERTISING

Un joc care merită riscul

US Air Force au introdus tacticile SEAD în timpul războiului din Vietnam. Tactica "nevăstuicii sălbatice" avea ca obiectiv distrugerea radarelor apărării aeriene pentru a deschide calea avioanelor de atac americane.

Avioanele care realizau aceste misiuni periculoase aveau receptoare radar pentru localizarea apărării aeriene și erau înarmate cu bombe și ulterior cu rachete care puteau ținti obiectivele.

Termenul "nevăstuica sălbatică" - o referire la micul mamifer care intră în bârlogul prăzii sale pentru a o ucide - provine de la Proiectul Wild Weasel. Această strategie anti-SAM a aviației americane implica atacuri directe pentru suprimarea apărării aeriene, potrivit Muzeului Național al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.

HARM, cea mai recentă rachetă aer-sol livrată aviației ucrainene, este un proiectil de aproximativ 350 de kilograme, care poate localiza și lovi radarul inamic chiar înainte ca sistemele radar să fie oprite.

ADVERTISING

Rachetele HARM au fost folosite în operațiuni aeriene în Libia, Irak și fosta Iugoslavie, conform The Economist.

Această experiență este pusă acum în practică în războiul contra Rusiei. "Ucraina învață în mod clar din gândirea militară occidentală. Ucraina pune un mare accent pe misiunile SEAD și DEAD", a spus Frederik Mertens, analist la Centrul pentru Studii Strategice de la Haga.

"Aceste misiuni pot fi foarte periculoase, în special pentru 'nevăstuicile sălbatice'. Dar apărarea aeriană rusă este o țintă cheie. Acest joc merită riscul", adaugă el.

Însă tacticile Ucrainei "depășesc cu mult misiunile clasice de nevăstuică sălbatică ale avioanelor dotate cu rachete antiradiații".

ADVERTISING

De la raiduri ale forțelor speciale până la rachete lansate de la sol, precum GMLRS și ATACMS, dar și drone de diferite tipuri, ucrainenii folosesc "toate armele, trupele și sistemele pe care le au la dispoziție pentru a suprima și distruge apărarea antiaeriană rusă", a spus Mertens.

iPad-uri pe avioanele sovietice

Dificultatea de a adapta HARM pentru Ucraina este cauzată de incompatibilitatea avioanelor vechi din epoca sovietică, precum aeronavele de luptă MIG-29 și Su-27, cu tehnologia modernă occidentală.

Luna trecută, subsecretarul american al Apărării pentru Achiziții și Susținere, William LaPlante, a declarat la o conferință de la Washington că Ucraina a folosit iPad-uri în încercarea de a face avioanele ucrainene compatibile cu armele occidentale.

El a explicat cum pot acum vechile avioane de vânătoare ale Ucrainei să utilizeze multe arme occidentale, întrucât acestea "sunt practic controlate de un iPad de către pilot". "Ajung în luptă cam la o săptămână după ce le trimitem", a spus oficialul.

De când au făcut adaptările necesare, piloții ucraineni au tras sute de HARM asupra sistemelor radar de apărare aeriană rusești. Cu toate acestea, tehnica lor s-a schimbat, a declarat Justin Bronk, cercetător la organizația Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

"Deși inițial au obținut o serie de succese împotriva sistemelor și radarelor SAM rusești atunci când au fost introduse pentru prima dată, operatorii SAM ruși și-au adaptat rapid tactica", a spus el.

Lansările de rachete HARM sunt folosite acum mai mult pentru suprimare decât pentru distrugere.

Odată lansate, "rachetele îi obligă pe operatorii SAM ruși să-și închidă radarele și să se mute pentru a evita să fie loviți de ele", adaugă Bronk. "Acest lucru lasă un interval scurt de timp în care alte sisteme de lovitură, cum ar fi rachetele HIMARS sau rachetele Storm Shadow, pot ajunge la țintele din apropiere, cu un risc mult mai mic de a fi interceptate de SAM-urile ruși."

Ucrainenii abia așteaptă avioanele F-16

Modificările aduse avioanelor de luptă adaptate din epoca sovietică au avantaje clare, însă nu le permit ucrainenilor să profite la maximum de toate caracteristicile lor.

"Nu au toate capacitățile pe care le-ar avea pe un F-16", a susţinut generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa, în timpul unei dezbateri la conferința "Air, Space Cyber", organizată de Asociația Forțelor Aeriene.

Din acest motiv, livrarea avioanelor F-16 va fi crucială pentru creșterea controlului aerian al Ucrainei. În plus, ar avea un impact semnificativ asupra Crimeei. "Crimeea este vulnerabilă: rușii au un spațiu de manevră relativ limitat pentru a-și permite să piardă atât pe plan politic, cât și militar", a spus Frederik Mertens.

"Dacă un număr limitat de piloți poate avea un impact real, aici e posibil", a adăugat analistul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇