Cum văd SUA evoluția războiului: Ucraina va lansa o contraofensivă în 2025 și speră să-și recupereze teritoriile cucerite de ruși

Cum văd SUA evoluția războiului: Ucraina va lansa o contraofensivă în 2025 și speră să-și recupereze teritoriile cucerite de ruși

Kievul va căuta să declanșeze o contraofensivă anul viitor, folosind consistentul pachet de ajutor militar oferit de Statele Unite și alte ajutoare occidentale, a declarat Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite.

Ucraina speră să-și recapete teritoriile pe care rușii le-au ocupat, a spus Sullivan pentru Financial Times, afirmația acestuia reprezentând cea mai clară exprimare a modului în care administrația Biden vede evoluția războiului în următoarele luni.

Cotidianul american notează că noua ofensivă ucraineană va necesita un sprijin militar suplimentar din partea aliaților occidentali, inclusiv din SUA.

ADVERTISING

Cel mai recent pachet de ajutor pus la dispoziție de Statele Unite, în valoare de 61 de miliarde de dolari, a avut nevoie de mai multe luni pentru a trece prin Congres după lupte politice intense.

Washingtonul poartă în prezent discuții cu aliații din G7 pentru a constitui un nou pachet de ajutor militar de până la 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunțat vineri Bloomberg. Acest potențial pachet ar urma să fie finanțat din profiturile generate de dobânda acumulată la activele rusești înghețate.

ADVERTISING

Orice ofensivă a Ucrainei în 2025 ar depinde de mai multe finanțări din partea Congresului și de aprobarea Casei Albe. Însă Donald Trump, fostul președinte și potențialul candidat republican la Casa Albă, s-a arătat sceptic cu privire la sprijinirea Ucrainei și a promis că va încerca să pună rapid capăt conflictului și să caute o soluție negociată, notează cotidianul american.

În pofida presiunilor tot mai mari impuse de o ofensivă pe care rușii ar urma să o lanseze la vară, Sullivan a menționat că, grație transporturilor de arme care vor sosi din SUA, Ucraina va avea capacitatea de a ține linia frontului în dificilele luni de război care vor urma.

ADVERTISING

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luna trecută, într-un interviu publicat de Bild, că există un plan pentru o eventuală contraofensivă, însă orice operațiune de acest gen va depinde de primirea unui ajutor suplimentar de la aliații occidentali.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇