Ziua 802 Paște sub asaltul dronelor. O nouă localitate cucerită de ruși. ISW: Strategia Ucrainei - spațiu contra timp

<span style="color:#990000;">Ziua 802</span> Paște sub asaltul dronelor. O nouă localitate cucerită de ruși. ISW: Strategia Ucrainei - spațiu contra timp

După 800 de zile de război, Ucraina a întâmpinat Învierea Domnului cu alerte aeriene și sub o ploaie de drone lansate de ruși în noaptea de sâmbătă spre duminică. 23 din cele 24 de drone lansate de ruși în mai multe zone ale Ucrainei au fost doborâte de apărarea ucraineană. Orașul Harkov a fost atacat de trei ori în timpul nopții.

La Kiev, principala slujbă de Înviere a avut loc la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur, fiind oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente. Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să urmărească ceremonia religioasă de acasă, la televizor, din cauza riscului unor atacuri aeriene. .

În timp ce armata rusă bombarda Ucraina, Vladimir Putin s-a dus la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, unde slujba de Înviere a fost oficiată de Patriarhul Kirill, unul dintre cei mai mari susținători ai războiului pornit de Putin.

Iar președintele Volodimir Zelenski, care este de origine evreu, i-a chemat pe ucraineni să se roage mai întâi pentru toţi soldaţii care vor sărbători Paştele în tranşee, pentru ca aceştia să se întoarcă acasă în viaţă, şi pentru pământ şi popor, al căror spirit "nu poate fi înfrânt" şi care vor vedea Ucraina liberă într-o zi. "Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune", a spus Zelenski. El a mai spus că „Dumnezeu are un însemn cu steagul ucrainean pe umăr” și „cu un astfel de aliat, viaţa va învinge cu siguranţă moartea.

ADVERTISING

Creştinii ortodocşi, inclusiv bisericile ortodoxe din Ucraina şi Rusia, sărbătoresc Paştele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale au celebrat deja această sărbătoare majoră pe 31 martie.

În ce privește situația de pe front, Institutul pentru Studiul Războiului notează avansul consistent al trupelor ruse la nord-vest de Avdiivka, dar spune că este probabil o strategie a ucrainenilor de a da „spațiu pentru timp”, cu scopul de a obține răgazul necesar până ajunge ajutorul din SUA. O „decizie adecvată pentru o forță cu resurse insuficiente care riscă să fie depășită”, conchide ISW

Iar armata rusă a anunțat că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino. Este un sat din regiunea Doneţk, situată la nord-vest de Avdiivka, care avea circa 3.000 de locuitori înainte de război.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 5 mai 2024, ziua 802 de război în Ucraina:

  • Rusia a atacat cu drone - Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 23 din 24 de drone lansate de Rusia, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au anunţat forţele aeriene ucrainene pe Telegram. În noaptea de 5 mai 2024, ocupanţii ruşi au atacat dinspre nord şi sud cu 24 de drone de atac Shahed-131/136. Zonele de lansare au fost regiunea Kursk, Rusia, şi Capul Chauda, Crimeea, se arată în mesajul de pe Telegram. "O casă şi dependinţele sale au ars în urma acestor atacuri. Şase persoane au fost rănite, între care o fetiţă născută în 2015", a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov, pe Telegram.
  • Victime și pagube - Un tir cu rachete ruseşti asupra regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, a ucis două persoane, în timp ce un atac cu drone asupra oraşului Harkov, în nord-estul ţării, a făcut cel puţin şase răniţi, au indicat duminică responsabili locali, citaţi de AFP. "La Pokrovsk, tiruri cu rachete au ucis două persoane şi au avariat o casă", a declarat Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk (est) într-un mesaj pe Telegram. Localitatea Pokrovsk se află la circa 60 km nord-vest de oraşul Doneţk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume ocupată de Rusia şi pe care Moscova pretinde că ar fi anexat-o.
  • Bilanțul de sâmbătă - Sâmbătă, loviturile rusești asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro și a orașului-port Odesa au ucis cel puțin doi civili, au incendiat o fabrică de produse alimentare și au avariat alte obiective de infrastructură, locuințe și clădiri comerciale, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters. Zelenski a spus că Rusia a folosit sâmbătă opt rachete de diferite tipuri și aproape 70 de bombe aeriene ghidate împotriva localităților și pozițiilor de pe linia frontului.
  • Pierderile Rusiei - Armata ucraineană a estimat că forțele Moscovei au pierdut sâmbătă 860 de soldați, 9 tancuri, 18 blindate de luptă, 21 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 1 avion, 37 vehicule și 4 echipamente speciale.
  • Dumnezeu are un steag ucrainean pe umăr - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care este de origine evreu, i-a chemat pe ucraineni să se roage mai întâi pentru toţi soldaţii care vor sărbători Paştele în tranşee, pentru ca aceştia să se întoarcă acasă în viaţă, şi pentru pământ şi popor, al căror spirit "nu poate fi înfrânt" şi care, a adăugat el, vor vedea Ucraina liberă într-o zi. "Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune", a spus Zelenski. "Şi niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor", a adăugat el. "Să ne rugăm unii pentru alţii. Când ne apropiem cu toţii unii de alţii, nu mai suntem străini unii de ceilalţi", afirmă Zelenski îmbrăcat într-o cămaşă tradiţională ucraineană- vîşivanka- şi pantalonii săi de tip militar într-o înregistrare video. Aflat în faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, veche de 1.000 de ani, un monument spiritual şi arhitectural al credinţei ţării, Zelenski a declarat că Ucraina luptă de 802 zile împotriva Rusiei pentru victorie. "Şi noi credem: Dumnezeu are un însemn (chevron) cu steagul ucrainean pe umăr. Deci, cu un astfel de aliat, viaţa va învinge cu siguranţă moartea", a declarat preşedintele Ucrainei.

Біблія вчить нас любові до ближнього.А сьогодення показало нам справжнє значення цього слова. Коли всі ми стали одне одному ближніми. А колишній сусід, що постійно набивався нам у брати, для нас далекий навіки. Він порушив усі заповіді, зажадав наш дім, прийшов нас убивати. Світ бачить це. Бог знає це. І ми віримо: у Бога на плечі – шеврон з українським прапором. Тож із таким союзником життя точно переможе смерть.З Великоднем усіх вас, дорогі українці!Христос воскрес!Воістину воскрес!____The Bible teaches us to love our neighbor.And the present has revealed the true meaning of this word. We have all became neighbors to one another. And our former neighbor, who used to make us think he was a brother, has always been distant from us. They have broken all of the commandments, coveted our home, and come to kill us. The entire world sees it. God knows it. And we believe there is a chevron with the Ukrainian flag on God's shoulder. Thus, with such an ally, life will triumph over death.Happy Easter to all of you, fellow Ukrainians!Christ is risen!He is risen indeed!

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 4 mai 2024
  • Putin, la slujba de Paște - Vladimir Putin a participat la slujba de Paște ținută de șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill. Slujba a fost ținută la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. În imagini, Putin este alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin și fiecare ține în mână câte o lumânare roșie. De asemenea, liderul rus este văzut făcându-și de mai multe ori cruce în timpul slujbei. În cadrul slujbei de Înviere, patriarhul rus s-a rugat pentru protejarea "graniţelor sfinte" ale Rusiei, exprimându-şi speranţa că Dumnezeu va opri "luptele interne" între Rusia şi Ucraina, a relatat agenţia de presă de stat TASS.
  • Spațiu contra timp - Trupele ruse au avansat la nord-vest de Avdiivka, se arată în ultima analiză a Institutului pentru Studiul Războiului. Raportul menționează că avansul se datorează probabil deciziei forțelor ucrainene de a se retrage din zonă, aceasta putând fi o strategie de a da spațiu pentru a obține timpul de care are nevoie până ajunge ajutorul SUA. O „decizie adecvată pentru o forță cu resurse insuficiente care riscă să fie depășită”, comentează ISW. Sursa citată mai consideră că, deși avansul trupelor ruse lângă Avdiivka este unul consistent și există informații că sunt în continuare aduse forțe suplimentare în zonă, este neclar dacă rușii vor înainta către nord pentru a lua Ceasiv Yar, sau dacă vor merge spre vest, obiectivul lor operațional inițial.
  • O nouă localitate cucerită de Rusia - Armata rusă a afirmat duminică că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters. Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că soldaţii săi "au eliberat în întregime" această localitate din regiunea Doneţk, situată la nord-vest de Avdiivka, oraş căzut în mâinile ruşilor în februarie. Satul, care se află la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, avea o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇