Ministerul ucrainean de Externe are o nouă purtătoare de cuvânt, generată de inteligența artificială (Video)

Ministerul ucrainean de Externe are o nouă purtătoare de cuvânt, generată de inteligența artificială (Video)

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială (IA) va fi de acum responsabil să comenteze problemele consulare prin citirea textelor care, totuși, trebuie să fie întotdeauna scrise de oameni.

„Pentru prima dată în istorie, Ministerul de Externe ucrainean a creat o personalitate digitală folosind tehnologii de inteligență artificială, pentru a comenta oficial informațiile consulare destinate presei”, a transmis instituția.

ADVERTISING

Acest avatar poartă numele Victoria Shi, un prenume care evocă „victoria” țării sale în războiul împotriva invaziei ruse. Numele său de familie înseamnă pur și simplu „IA” în ucraineană.

"Sunt o persoană digitală. Asta înseamnă că textul pe care îl auzi nu a fost citit de o persoană reală. A fost creat de inteligența artificială", spune noua purtătoare de cuvânt, care are trăsăturile faciale ale unei tinere femei de rasă mixtă.

Victoria Shi a "împrumutat" aspectul său fizic de la o cântăreață ucraineană - Rosalie Numéro, fostă candidată a reality show-ului „Burlacul”, născută la Donețk.

ADVERTISING

Serviciul de presă al MAE de la Kiev a declarat însă pentru AFP că toate comunicatele de presă vor fi „scrise și verificate de oameni reali”. „Inteligenţa artificială ne ajută doar să generăm partea vizuală”.

Declarațiile viitoare ale avatarului vor fi publicate online și puse la dispoziția jurnaliștilor.

Ministerul nu-și va înlocui purtătorul de cuvânt oficial, cel foarte real, iar avatarul se va ocupa doar de chestiuni consulare.

Inteligenţa artificială a devenit esențială în ultimii ani. Dar dezvoltarea sa de mare viteză ridică și întrebări etice în multe domenii. Jurnalismul nu face excepție, iar utilizarea conținutului generat de IA este dezbătută în redacții.

ADVERTISING

Ministerul a asigurat că a pus în aplicare măsuri pentru a preveni răspândirea unor declarații false din partea purtătorului său de cuvânt, în special un cod QR menit să dovedească autenticitatea videoclipurilor.

Alegerea unui purtător de cuvânt generat de inteligența artificială urmărește, de asemenea, să „economisească timpul și resursele ministerului”, a spus șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kouleba. „Diplomaţii adevărați vor putea fi mai eficienți și se vor concentra pe alte sarcini”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇