Ziua 801 Ucraina lovește Crimeea cu rachete și doboară un avion Su-25. Expoziție cu trofee de război la Moscova

<span style="color:#990000;">Ziua 801</span> Ucraina lovește Crimeea cu rachete și doboară un avion Su-25. Expoziție cu trofee de război la Moscova

Ziua 801 de război în Ucraina a început cu atacuri cu drone ale Rusiei care s-au soldat cu trei victime în Harkov și care au provocat un incendiu la o clădire de birouri.

De cealaltă parte, ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, care au fost lansate de forţele ucrainene asupra peninsulei Crimeea. Nu sunt informații legate de pagube sau posibile victime.

Iar Volodimir Zelenski a anunțat că forţele ucrainene au doborât astăzi un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei. El nu a oferit alte detalii decât că avionul a fost doborât de luptătorii brigăzii 110-a mecanizate.

Și situația pe front s-ar putea înrăutăți pentru Ucraina. Ocuparea orașului strategic Chasiv Yar de către ruși este doar o chestiune de timp, iar armata rusă are un plan clar și nu mai este așa de haotică precum la începutul războiului, spune maior-generalul Vadym Skibitsky, adjunctul șefului Serviciului de Informații.

Iar Rusia se pregătește de parada de Ziua Victoriei, pe 9 mai, cu peste 150.000 de militari și 2.500 de vehicule de luptă. A fost deschisă și o expoziție cu trofee de război capturate în Ucraina, printre care s-ar afla tancuri americane Abrams şi vehicule blindate germane Bradley, Leopard şi Marder, precum şi echipamente de război produse în Regatul Unit, Cehia, Franţa şi Finlanda. În prima zi, expoziția a fost vizitată de peste 83.000 de persoane.

ADVERTISING

Situația de pe front

  • Civili răniți și incendiu la Harkov: Resturi de drone rusești doborâte au căzut pe obiective civile în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Acestea au rănit trei persoane și au provocat un incendiu într-o clădire de birouri, a declarat guvernatorul regional, Oleh Sînehubov, pe Telegram. Potrivit autorităților, un copil de 13 ani și o femeie au fost duși la spital. O altă femeie a fost tratată la fața locului. Incendiul este gestionat de pompieri.
  • Rușii au peste 500.000 de combatanți în Ucraina: Cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că între 510.000 și 515.000 de combatanți ruși se află în prezent în Ucraina ocupată. Oficialii ucraineni au raportat în ianuarie 2024 că forțele ruse aveau aproximativ 462.000 de militari desfășurați în Ucraina și au subliniat că acesta era întregul component terestru al armatei ruse la momentul respectiv. Președintele rus, Vladimir Putin, a pretins însă în decembrie 2023 că existau 617.000 de persoane din Rusia în "zona de conflict", referindu-se probabil la toți militarii ruși din zona "operațiunii militare speciale", care include zonele din Rusia de la granița cu Ucraina, precum și la personalul adiacent.
  • Pierderi mari pentru ruși: Armata ucraineană susține că pierderile rușilor au fost mari în ultimele 24 de ore. Acestea numără 1.260 soldați, 12 tancuri, 27 alte blindate de luptă, 46 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 71 vehicule și 8 echipamente speciale.
  • Atac ucrainean în Crimeea: Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate de forţele ucrainene asupra peninsulei Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă, a anunţat Ministerul Apărării rus. Kievul nu a comentat până acum aceste informații.
  • Rusia avansează, moment dificil -Ocuparea orașului strategic Chasiv Yar de către ruși este doar o chestiune de timp, iar armata rusă are un plan clar și nu mai este așa de haotică precum la începutul războiului, spune maior-generalul Vadym Skibitsky, adjunctul șefului Serviciului de Informații. Declarațiile, făcute într-un interviu acordat revistei The Economist, sunt neobișnuit de pesimiste pentru un oficial de rang înalt din Kiev, comentează POLITICO. Detalii AICI.
  • Avion rusesc doborât - Forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a anunţat, sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. "Este important să fim foarte concentraţi în aceste zile", a spus preşedintele Ucrainei în discursul său zilnic. "O laudă specială merge la luptătorii brigăzii 110-a mecanizate separate pentru că astăzi au doborât un alt Su-25 rusesc în regiunea Doneţk". Zelenski nu a oferit alte detalii despre incident. Doneţk este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova spune că le-a anexat.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Reacția lui Geoană: Despre posibilitatea ca NATO să permită trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, secretarul general adjunct al Alianței a spus: “NATO funcționează prin consens. În clipa de față nu avem o conversație NATO cu privire la această variantă. În continuare rămânem consecvenți liniei noastre - sprijin masiv pentru Ucraina fără să riscăm escaladarea războiului din Ucraina la un război între Rusia și NATO. Dar ne pregătim să ne apărăm teritoriul și populația”, a spus Mircea Geoană la Digi 24 (declarația completă AICI).
  • Codul onoarei la Jocurile Olimpice: Manualul pentru sportivii ucraineni este foarte strict: ”Naţiunea inamică nu trebuie chemată pe nume, trebuie luată o distanţă sigură chiar şi pe podium şi fără conferinţe comune. Mai bine să plăteşti o amendă”, arată iun document citat de Mediafax.
  • Exercițiile NATO, criticate de Rusia: Exerciţiile militare cu o durată de patru luni ale NATO în apropierea graniţelor Rusiei, cunoscute sub numele de Steadfast Defender, sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
  • Și Polonia a fost vizată de atacurile cibernetice ale Rusiei: Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri.
  • Mobilizare de forțe de Ziua Victoriei - Peste 150.000 de militari şi aproximativ 2.500 de vehicule de luptă vor participa la paradele militare care vor avea loc pe 9 mai în peste 20 de oraşe din Rusia pentru a marca 79 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, a declarat vineri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, transmite EFE. Şoigu a anunţat într-o întâlnire cu conducerea armatei ruse că paradele militare şi navale vor avea loc în 25 de oraşe din Rusia, iar la alte 314 evenimente vor participa militari staţionaţi în garnizoanele locale.
  • Trofeele Rusiei, la expoziție - Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a vorbit despre succesul expoziţiei de trofee de război aduse din Ucraina, deschisă publicului la 1 mai în Parcul Victoriei, situat în vestul Moscovei. Aici sunt expuse armamentul şi echipamente de război folosite de armata ucraineană şi capturate de armata rusă în timpul luptelor. El a amintit că printre ''exponate'' se numără tancuri americane Abrams şi vehicule blindate germane Bradley, Leopard şi Marder, precum şi echipamente de război produse în Regatul Unit, Cehia, Franţa şi Finlanda. "Expoziţia a generat un mare interes. Doar în prima zi a fost vizitată de peste 83.000 de persoane'', a declarat Şoigu, care a amintit că expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii mai.
  • Zelenski, pe lista persoanelor căutate - Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă TASS, citând Ministerul rus de Interne, transmite Reuters. Informaţia apare fără alte detalii în baza de date a MAI rus.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇