Ziua 800 de război a debutat cu noi atacuri puternice ale rușilor. Cele mai intense lupte au fost observate pe frontul Avdiivka, unde forțele ucrainene au respins 50 de atacuri rusești.
Forțele ruse au atacat nouă zone de frontieră și așezări din Sumî. Au fost provocate cel puțin 215 explozii. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.
Căderea orașului Ceasiv Iar din regiunea Donețk, într-un mod asemănător cu Avdiivka, este probabil o chestiune de timp, avertizeză un oficial ucrainean. Forțele ruse și-au mutat atenția către Ceasiv Iar, un oraș care poate deschide calea către noi progrese în regiune.
O explozie puternică a avut loc în orașul Berdiansk din regiunea Zaporojie, iar ulterior a izbucnit un incendiu. Pe rețelele de socializare oamenii scriu că în această zonă se află uzina Dormash, unde rușii își reparau echipamentul militar.
Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a vizitat Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei.
Iar Ucraina va trebui la un moment dat să intre în discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre cele două ţări, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor secrete ucrainene.
Situația pe front
- 50 de atacuri în Avdiivka - Rușii au atacat de-a lungul întregii linii a frontului în Ucraina. Cele mai intense lupte au fost observate pe frontul Avdiivka, unde forțele ucrainene au respins 50 de atacuri rusești.
- Peste 215 explozii în Sumî - Forțele ruse au atacat nouă zone de frontieră și așezări din Sumî. Au fost provocate cel puțin 215 explozii, a informat Administrația Militară a Regiunii. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Orașul Miropillia a suferit cele mai multe atacuri, cu 54 de explozii înregistrate în zonă. Miropillia, situată la aproximativ cinci kilometri de granița dintre Ucraina și Rusia, este frecvent atacată.
- Căderea orașului Ceasiv Iar - Căderea orașului Ceasiv Iar din regiunea Donețk, într-un mod asemănător cu Avdiivka, este probabil o chestiune de timp, a declarat șeful adjunct al serviciilor de informații militare ucrainene, generalul-maior Vadym Skibitsky. „Nu astăzi sau mâine, desigur, dar totul depinde de rezervele și proviziile noastre”, a adăugat generalul. Forțele ruse și-au mutat atenția către Ceasiv Iar, un oraș care poate deschide calea către noi progrese în regiune. Skibitsky crede că, un prim obiectiv al Rusiei este să captureze restul regiunilor Donețk și Luhansk. Privind mai departe, Kremlinul se pregătește probabil pentru o ofensivă în jurul nord-estului regiunilor Sumî și Harkov, care ar putea începe la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, a sugerat Skibitsky.
- Explozie și incendiu în Berdiansk - O explozie puternică a avut loc în orașul Berdiansk din regiunea Zaporojie, iar ulterior a izbucnit un incendiu. „Incendiu în Berdiansk. Locuitorii din Berdiansk au auzit o explozie, după care a izbucnit un incendiu în cartierul rezidențial Koloniia”, a scris pe Telegram Viktoriia Halitsina, șeful Administrației militare a orașului. Pe rețelele de socializare oamenii scriu că în această zonă se află uzina Dormash, unde rușii își reparau echipamentul militar.
- Şoigu anunţă că forţele ucrainene se retrag - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că trupele ruseşti au capturat 547 de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina în acest an, iar în prezent forţele ucrainene se retrag pe toată linia frontului. Pierderile totale ale Forţelor Armate ale Ucrainei (AFU) de la începutul anului 2024 au depăşit 111.000 de oameni şi 21.000 de unităţi de arme şi echipamente militare, a spus Şoigu într-o conferinţă de presă. Ministrul rus susţine că SUA şi aliaţii au cerut Ucrainei să reţină cu orice preţ ofensiva rusă, în urma căreia pierderile zilnice ale Kievului în aprilie au crescut la 1.000 de militari.
- FSB anunţă că a ucis un agent ucrainean - Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat vineri că a ucis un agent ucrainean care plănuia să atace instalaţii militare şi energetice din regiunile Moscova şi Sankt Petersburg. Potrivit notei emise de FSB, bărbatul de 48 de ani a ajuns în Rusia în luna martie din Lituania. Presupusul agent al serviciilor secrete ucrainene avea cetăţenie rusă şi era căutat de justiţia acestei ţări în cadrul unui dosar penal pentru trafic de explozibili, se arată în nota oficială.
- 150.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi - Ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné a dezvăluit că estimările franceze privind pierderile suferite de ruşi de la începutul invaziei în Ucraina se ridică la 150.000 de morţi. "Eşecul militar al Rusiei este deja prezent. Estimăm pierderile militare ruseşti la 500.000, dintre care 150.000 de morţi", a declarat Stéphane Séjourné. "De ce toate acestea? Se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic", a adăugat el.
- Ucraina are voie să lovească în interiorul Rusiei cu armele britanice - Ministrul britanic de Externe David Cameron a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei şi că depinde de Kiev dacă va face acest lucru. "Ucraina are acest drept. Aşa cum Rusia loveşte în interiorul Ucrainei, puteţi înţelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără", a declarat Cameron pentru Reuters în faţa Catedralei Sfântul Mihail din Kiev.
- Kremlinul amenință - Kremlinul a calificat declarațiile lui Cameron drept o escaladare directă şi periculoasă a tensiunilor din jurul conflictului din Ucraina."Aceasta este o escaladare directă a tensiunii în jurul conflictului ucrainean, care ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru securitatea europeană, pentru întreaga arhitectură de securitate europeană", a ameninţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii AICI.
- O nouă etapă a războiului - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei. "Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor", a spus preşedintele.
Alte informații relevante
- Negocieri de pace? - Ucraina va trebui la un moment dat să intre în discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre cele două ţări, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor secrete ucrainene. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins în repetate rânduri orice discuţii cu Kremlinul, semnând inclusiv un decret în 2022 prin care declara oficial "imposibilă" orice negociere atât timp cât la conducere se află Vladimir Putin. Generalul Vadim Skibiţki, numărul doi în cadrul Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), a declarat că discuţiile vor fi necesare la un moment dat, aşa cum se întâmplă în orice război.
- David Cameron a vizitat Kievul - Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a vizitat joi Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei, au anunţat serviciile sale. Vizita lui David Cameron a avut loc la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de lire sterline (584 de milioane de euro) pentru a ajunge la trei miliarde de lire pe an (3,5 miliarde de euro), precum şi furnizarea de noi muniţii.
- Cresc cheltuielile de apărare ale Ungariei - Ungaria va trebui să majoreze şi mai mult cheltuielile pentru apărare anul viitor, dacă războiul din Ucraina vecină se va prelungi în 2025, reducând fondurile disponibile pentru alte cheltuieli, a declarat vineri premierul Viktor Orban. Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a declanşat o creştere a cheltuielilor de apărare pe flancul estic al NATO, în frunte cu Polonia, care şi-a dublat cheltuielile de apărare la 3,9% din PIB în 2023 faţă de nivelul din 2014, potrivit cifrelor NATO. În timp ce se opune cu fermitate sprijinului militar şi financiar occidental acordat Ucrainei, din cauza temerilor legate de extinderea conflictului în Europa, Ungaria şi-a majorat puternic cheltuielile pentru apărare, ajungând la 2,43% din PIB anul trecut, peste linia directoare de 2% a NATO.