Macron insistă că Occidentul ar putea fi nevoit să facă ”operațiuni la sol” în războiul din Ucraina: Ce se va întâmpla cu securitatea României și a celorlalți vecini?

Macron insistă că Occidentul ar putea fi nevoit să facă ”operațiuni la sol” în războiul din Ucraina: Ce se va întâmpla cu securitatea României și a celorlalți vecini?

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina și operațiuni la sol acolo. Acesta a spus că o astfel de situație trebuie luată serios în calcul dacă Rusia ar străpunge liniile de front ucrainene și Kievul ar face o astfel de solicitare.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat publicației The Economist, apărut în ediția de joi, imediat după ce Macron a ținut un discurs, săptămâna trecută, în care a declarat că Europa este „pe moarte” și ar putea „dispărea”, în parte din cauza amenințării reprezentate de agresiunea rusă după invazia din 2022 a Ucrainei.

ADVERTISING

„Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”, a spus Macron când a fost întrebat dacă își menține comentariile de la începutul acestui an, în care a transmis că nu exclude trimiterea de trupe occidentale. Aceste declarații au provocat unde de șoc în întreaga Europă.

El a explicat atunci că a vrut să introducă o ”ambiguitate strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei, în numele unui ”salt” despre care spune că şi-l doreşte.

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite s-au demarcat clar de aceste declaraţii, însă unele au făcut ulterior un pas către el.

ADVERTISING

De partea rusă, adjunctul preşedintele Dumei de Stat a ameninţat cu ”uciderea tuturor militarilor francezi”.

Ce se va întâmpla cu securitatea României?

Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina.

În acest context, Macron a declarat pentru The Economist că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, în orice caz va trebui să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune ca fiind un „semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”, transmite France24.

ADVERTISING

El a descris Rusia ca fiind „o putere de destabilizare regională” și „o amenințare la adresa securității europenilor”.

”Eu am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate să câştige în Ucraina. Dacă Rusia câştigă în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri aici? Ce se va întâmpla cu securitatea altor ţări vecine, (Republica) Moldova, România, Polonia, Lituania şi atâtor altora?

Şi apoi ce credibilitate vor avea europenii care au cheltuit miliarde, care au spus că este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au dat mijloacele pentru a opri Rusia?”, insistă Emmanuel Macron în interviul citat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇