Ziua 799 de război în Ucraina a început cu un atac la portul Odesa cu o rachetă balistică rusă, care a lovit în timpul nopții, rănind cel puţin 13 persoane şi declanşând un incendiu de proporţii, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.
În timpul altor atacuri rusești asupra unor zone în estul şi nord-estul Ucrainei, cinci persoane au fost ucișe și alte 20 au fost rănite. În plus, șase copii au fost răniţi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.
Tot astăzi, SUA au acuzat Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC).
Iar China a avertizat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni care vizează companiile chineze care ajută Moscova, în timp ce Gazprom a raportat joi pierderi nete de aproape 7 miliarde de dolari în 2023.
Și președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina și operațiuni la sol acolo. Acesta a spus că o astfel de situație trebuie luată serios în calcul dacă Rusia ar străpunge liniile de front ucrainene și Kievul ar face o astfel de solicitare.
În timpul ăsta, serviciile de informații ale SUA au concluzionat că este puţin probabil ca războiul să se încheie prea curând, având în vedere că Vladimir Putin consideră că evoluţiile interne şi internaţionale tind să îi fie favorabile şi probabil că va continua cu tactici agresive în Ucraina.
Situația pe front
- Atac cu victime la Odesa: "Un nou atac rusesc cu rachete balistice" a lovit Odesa, a raportat primarul acestui oraş din sud-vestul Ucrainei, Gennadi Truhanov, pe reţeaua socială Telegram. Imagini şi înregistrări video postate online arată flăcări şi nori mari de fum care se ridicau spre cer. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în acest atac. Potrivit presei locale, ar fi fost vizat un depozit al Nova Poşta, o mare companie poştală şi de curierat. O înregistrare video arată momentul impactului cu resturi care zboară în interiorul instalaţiei.
- Atacuri mortale în Harkov: Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse care au avut loc în această noapte în estul şi nord-estul Ucrainei. Doi civili care se aflau într-o maşină au fost ucişi de o bombă aeriană ghidată lansată de forţe ruse în regiunea Harkov, a anunţat guvernatorul Oleg Sînegubov. Alte 13 persoane au fost rănite, inclusiv un copil în vârstă de 11 ani, a anunţat el pe Telegram. O femeie în vârstă de 67 de ani a murit din cauza rănilor, mai târziu, în urma unui bombardament asupra satului Leliukivka, în aceeaşi regiune. Potrivit AFP, șase copii şi un adult au fost răniţi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.
- Victime și în Donețk și Nikopol: Un alt atac rus s-a soldat cu doi morţi şi şase răniţi la Guirnîk, o localitate mică situată la aproximativ 15 kilometri de linia frontului în regiunea Doneţk (est), a anunţat pe Telegram guvernatorul Vadim Filaşkin. Tiruri de artilerie şi un atac rus cu dronă au rănit patru persoane la Nikopol, în partea central-estică a Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Serghii Lîsak.
- Bilanțul lui Zelenski - Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate în atacurile din aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. „Doar forţa poate opri această teroare - forţa poporului nostru, forţa unităţii lumii, forţa presiunii asupra Rusiei, forţa sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, forţa soldaţilor noştri care ţin linia frontului", a scris Zelenski pe Telegram. În această primăvară, Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii civile şi energetice a Ucrainei, în timp ce Kievul aştepta un ajutor suplimentar din partea aliaţilor săi, iar apărarea sa aeriană era la limită.
- Viitorul războiului - Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că evoluţiile interne şi internaţionale tind să îi fie favorabile şi probabil că va continua cu tactici agresive în Ucraina, aşa că este puţin probabil ca războiul să se încheie prea curând, a declarat joi oficialul american cu rangul cel mai înalt din domeniul informaţiilor, Avril Haines, care a fost audiată în Comisia pentru serviciile armate din Senatul SUA, relatează Reuters. Ea a mai spus că Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii Ucrainei pentru a împiedica Kievul să mute arme şi trupe, pentru a-i încetini producţia de apărare şi pentru a forţa Ucraina să ia în considerare negocieri. Ea a fost audiată cu privire la amenințările cu care se confruntă SUA în 2024.
Alte informații relevante
- SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic: Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat. În plus, Rusia foloseşte agenţi anti-revolte ca "metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenţia", a adăugat diplomaţia americană.
- China va lua ''măsurile necesare'' după sancţiunile americane: China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale ale Rusiei prin pedepsirea companiilor chineze care ajută Moscova să facă rost de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei,
- Gazprom a avut pierderi de 6,9 miliarde de dolari în 2023: Grupul rus a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022, după ce vânzările sale de gaze spre Europa s-au redus la jumătate.
- Macron vorbește despre trimiterea de trupe în Ucraina - Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina și operațiuni la sol acolo. Acesta a spus că o astfel de situație trebuie luată serios în calcul dacă Rusia ar străpunge liniile de front ucrainene și Kievul ar face o astfel de solicitare. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat publicației The Economist, apărut joi, imediat după ce Macron a ținut un discurs în care a declarat că Europa este „pe moarte” și ar putea „dispărea”. Detalii AICI.