Ziua 798 Expoziție de blindate capturate (Foto&Video) Caracatița se strânge în jurul lui Șoigu. Acord de securitate cu SUA. Fug nepalezii

<span style="color:#990000;">Ziua 798</span> Expoziție de blindate capturate (Foto&Video) Caracatița se strânge în jurul lui Șoigu. Acord de securitate cu SUA. Fug nepalezii

În ziua 798 de război, ruşii au lansat un nou atac ucigaş la Odesa. Cel puţin trei oameni au murit.

Moscova susţine că a lovit sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene, care are sediul în port, însă Kievul spune că doar imobile rezidenţiale şi infrastructură civilă au fost avariate.

Trupele ruse au atacat şi un sat din regiunea Harkov, ucigând două persoane. Un alt atac asupra unui oraş din Doneţk a provocat moartea altor doi oameni.

În plus, este o situație dramatică în oraşul Harkov, supus raidurilor aeriene regulate, unde oamenii suferă constant de întreruperi de curent, ale alimentării cu apă și încălzire, dar și de oprirea completă a tramvaielor.

Viaţa e din ce în ce mai complicată şi în Zaporojie, aşa că Ministerul Educației de la Kiev a aprobat proiectele primelor cinci școli subterane din această regiune.

Peste graniţă, dronele ucrainene au lovit o rafinărie din regiunea rusă Reazan, care a luat foc, dar nu sunt raportate victime.

Ucraina pregăteşte acorduri de cooperare în domeniul securităţii cu alte şapte ţări, inclusiv cu Statele Unite, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în discursul său către naţiune de miercuri seara.

Serviciile secrete britanice au aflat că încă un adjunct al Serghei Şoigu a fost interogat de FSB, iar ancheta de corupţie s-ar putea extinde şi asupra ministrului de Finanţe.

Pe de altă parte, o investigaţie de presă a scos la iveală că preşedintele belarus Alexander Lukașenko îşi construiește o reședință de lux în munții de lângă Soci, în Rusia.

Iar la Moscova a fost deschisă o expoziție care prezintă peste 30 de piese de echipament militar occidental capturate de la forțele ucrainene.

ADVERTISING

Spionajul ucrainean spune că mercenarii din Nepal dislocați în Ucraina părăsesc armata rusă, care îi folosește drept „carne de tun” pe front, fără a-i pregăti pentru luptă. Soldații nepalezi dezertează din cauza pierderilor grele, neplății salariilor și abuzurilor comandanților.

Peste ocean, Senatul SUA a votat în unanimitate interzicerea importurilor de uraniu îmbogățit din Rusia până în 2024. În schimb, un om de afaceri din New York a recunoscut că a vrut să vândă componente pentru fabricarea dronelor unor firme rusești sancționate de SUA.

La capitolul sportul minţii, aflăm că un șahist de 10 ani din Ucraina a câștigat Campionatul Mondial U10 din Albania, învingându-l pe campionul Rusiei.

Evoluţia pe front

  • Încă un atac ucigaş la Odesa - Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei. "Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite", a declarat primarul Ghennadi Truhanov. Există daune la infrastructura civilă. Un alt atac cu rachete de luni a ucis 6 persoane, tot la Odesa. Portul de la Marea Neagră e în mod regulat vizat de atacuri cu rachete şi drone.
  • Ruşii spun că au atacat comandamentul militar - Rusia a afirmat miercuri că a lovit sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene, care are sediul în portul Odesa. "Cartierul general al comandamentului operaţional al grupării Sud a Forţelor Armate ale Ucrainei a fost lovit de aviaţia operaţională şi tactică, de forţele de rachete şi artilerie", a declarat Ministerul Apărării de la Moscova. Însă procurorii ucraineni spun că doar imobile rezidenţiale şi infrastructură civilă au fost avariate în Odesa.
  • Atac mortal şi în Harkov - Trupele ruse au atacat satul Zolociv din regiunea Harkov, ucigând două persoane și rănind alte două, a informat guvernatorul local Oleh Siniehubov. Rusia a atacat miercuri dimineaţă, cu bombe aeriene KAB și a lovit o casă și o mașină. Trei mașini au luat foc în urma atacului. Informațiile despre victime și daune urmează a fi actualizate.
  • Harkov, bombardat non-stop - Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a descris situația dramatică din Harkov, oraş din nord-estul Ucrainei, cu o populație din ce în ce mai anxioasă, supusă raidurilor aeriene regulate. Orașul suferă acum în mod regulat „întreruperi de curent, întreruperi ale alimentării cu apă și încălzire și oprirea completă a tramvaielor pentru transportul public”. Recentele atacuri au provocat „daune extinse infrastructurii civile și au dus la o creștere bruscă a victimelor în rândul populației locale... sirenele de raid aerian sună zi și noapte”.
  • Morţi şi în Doneţk - Trupele ruse au atacat orașul Hirnîk din regiunea Donețk, ucigând două persoane și rănind șase, a declarat guvernatorul regional Vadim Filaşkin. Rusia a efectuat atacul folosind mai multe lansatoare de rachete Uragan. Hirnîk este situat la aproximativ 50 km vest de orașul ocupat Donețk.
  • Se construiesc şcoli subterane - Ministerul Educației de la Kiev a aprobat proiectele primelor cinci școli subterane din regiunea Zaporojie, a anunțat guvernatorul Ivan Fedorov. Harkov e primul oraș ucrainean în care conceptul de școli subterane a fost introdus, pentru a asigura educația offline în ciuda atacurilor Rusiei. Prima astfel de școală a fost înființată la metroul din Harkov. Acum alte trei școli vor fi construite în centrul regional Zaporojie, iar celelalte două în alte zone ale regiunii. Guvernatorul nu a precizat termenul de finalizare.
  • Fug nepalezii - Mercenarii din Nepal dislocați în Ucraina părăsesc armata rusă, potrivit spionajului militar al Ucrainei (HUR). Rusia a recrutat străini din țări precum Nepal, Somalia, India sau Cuba, pentru a lupta în Ucraina încă de la începutul invaziei. Moscova îi folosește drept „carne de tun” pe front, fără a-i pregăti pentru luptă. Soldații nepalezi, repartizați în unitatea militară numărul 29328 a Forțelor Armate ale Rusiei, dezertează din cauza pierderilor grele, a neplății salariilor și a abuzurilor comandanților, „inclusiv execuții pentru refuzul de a respecta ordinele”, potrivit HUR. Agenția a publicat şi o listă de soldați și profile ale unor mercenari, care au fugit în teritoriile ocupate din regiunea Lugansk, unde a fost desfășurată unitatea militară. În rapoartele către Moscova, comandanții ruși susțin că de vină pentru dezertări ar fi un cutremur din Nepal.

Situaţia din Rusia

  • Incendiu la rafinărie - Un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol din Reazan. Potrivit canalului rus de Telegram Astra, o rafinărie a fost lovită de drone în timpul nopții. Guvernatorul regiunii, Pavlo Malkov, a declarat că „este în curs de inspecție” la fața locului. Deţinută de Rosneft, această unitate rafinează în jur de 5,8% din cantitatea totală de ţiţei rafinat din Rusia şi este o ţintă frecventă a atacurilor aeriene ucrainene. Guvernatorii din Kursk şi Voronej, regiuni din sud-vestul Rusiei având graniţă cu Ucraina, au raportat şi ei atacuri cu drone în aceste teritorii, afirmând că nu s-au produs pagube sau victime.
  • Expoziţie de arme din Occident - La Moscova a fost deschisă o expoziție care prezintă peste 30 de piese de echipament militar occidental capturate de la forțele ucrainene. Printre altele, sunt expuse un tanc de luptă M1 Abrams fabricat în SUA, un tanc Leopard 2, un vehicul blindat de infanterie Marder din Germania și un vehicul blindat AMX-10RC de fabricație franceză. Expoziția va ține o lună. Autoritățile ruse au criticat frecvent livrările de arme și echipamente militare din occident către Ucraina.
  • Caracatiţa corupţiei - Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, l-a interogat pe Ruslan Ţalikov, prim-adjunctul ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în legătură cu dosarul de corupţie în care este implicat Timur Ivanov, un alt adjunct al lui Şoigu, care a fost arestat săptămâna trecută, arată cel mai recent raport al spionajului militar britanic despre situaţia războiului. Despre Ţalikov, care este mai în vârstă, se spune că ar fi mentorul lui Ivanov şi a treia persoană în ierarhia Ministerului rus al Apărării, după Şoigu şi şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov. Ca şi Ivanov, Ţalikov are legături de lungă durată cu Şoigu. Există, de asemenea, o posibilitate ca ancheta asupra lui Ivanov să-l afecteze şi pe ministrul de Finanţe, Anton Siluanov. Unele surse susţin că agenţiile de construcţii ale Ministerului Apărării au construit o casă pentru Siluanov.
  • Şoigu cere arme - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut miercuri suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării. Într-o întrunire a Înaltului comandament, şeful Statului Major, Valerii Gherasimov, i-a prezentat un raport lui Şoigu. "Pentru a menţine ritmul cerut al ofensivei (…) este necesar să creştem volumul şi cantitatea de arme şi echipamente militare livrate trupelor, în primul rând arme", a spus Şoigu.
  • Lukașenko îşi face palat la Soci - O companie privată cunoscută ca având legături cu preşedintele belarus Alexander Lukașenko construiește o reședință de lux în munții de lângă Soci, în Rusia, potrivit unei investigații comune a instituției de știri poloneze Belsat și a asociației foștilor oficiali din securitate din Belarus BELPOL. Reședința ar fi construită în stațiunea de lux Krasnaia Poliana, pe un teren de peste 97.000 mp.
ADVERTISING

Ce mai fac americanii

  • Afaceri cu armata rusă - Un om de afaceri din New York a pledat vinovat în procesul în care este acuzat că a vrut să vândă componente pentru fabricarea dronelor, în valoare de peste 250.000 de dolari, unor firme rusești sancționate de SUA. În ciuda sancțiunilor occidentale extinse care vizează înăbușirea producției de arme a Rusiei, Moscova continuă să obțină bunuri sensibile, cu dublă utilizare, prin țări terțe, contrabandă și alte scheme ilicite. Nikolai Grigorev din Brooklyn a admis că a vrut să livreze unor companii afiliate armatei ruse. Peste 11.500 de componente electronice au fost oprite să ajungă în Rusia, iar bărbatul riscă până la 5 ani de închisoare.
  • Uraniu interzis - Senatul SUA a votat în unanimitate interzicerea importurilor de uraniu îmbogățit din Rusia. Președintele american Joe Biden trebuie să semneze acum proiectul de lege. Legea va intra în vigoare la 90 de zile de la semnare, interzicând importurile de uraniu din Rusia până în 2040, cu excepția unor derogări temporare emise de Departamentul de Energie.
  • Acord de securitate - Ucraina pregăteşte acorduri de cooperare în domeniul securităţii cu alte şapte ţări, inclusiv cu Statele Unite, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în discursul său către naţiune de miercuri seara. „Pregătim şapte noi documente de securitate pentru ţara noastră - acorduri bilaterale de securitate -  în special, acordul de securitate cu Statele Unite ale Americii, armament, finanţe, cooperare politică - astăzi am lucrat cu echipa la detaliile specifice ale acestor documente, iar pentru unele dintre ele avem deja un text preliminar al acordurilor”, spune Zelenski.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • A venit Skynex - Ucraina tocmai a primit cel de-al doilea sistem de apărare aeriană Skynex din Germania. Este o veste bună pentru apărarea antiaeriană aflată în dificultate, rămasă fără muniție din cauza întârzierii ajutorului din SUA. Skynex este distrugătorul german de drone, care trage 1.000 de gloanțe pe minut, care explodează înainte de a-și atinge ținta. Detalii AICI
  • Demis pentru corupţie - Illia Vitiuk, fostul șef al departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care a fost suspendat din funcție în urma unei investigații asupra finanțelor sale personale – a fost demis oficial printr-un decret prezidențial. Slidstvo.Info a dezvăluit pe 4 aprilie că familia lui Vitiuk a achiziționat un imobil în valoare de cel puțin 645.000 de dolari. Soția lui Vitiuk a început să câștige foarte bine, după ce soțul a fost numit la post în SBU și a cumpărat un apartament într-un complex rezidențial premium din Kiev. Agenţia Națională pentru Prevenirea Corupției a început să monitorizeze activitatea lui Vitiuk, în urma dezvăluirilor.
  • Graniţă deschisă doar ziua - Autoritățile din Estonia au decis să închidă un important punct de trecere a frontierei cu Rusia. Punctul de trecere Narva-1 se va închide în fiecare noapte între orele locale 23:00 și 7:00. Trecerea leagă cele două țări pe pod peste râul Narva. Dacă pe pod sunt persoane la ora 23.00, acestea vor fi lăsate să treacă, anunță estonienii. Decizia a fost luată deoarece Estonia se confruntă cu o creștere a numărului migranți și solicitanți de azil.
  • Victorie la şah - Oleksii Nakonechnîi, un șahist de 10 ani din Truskaveţ, a câștigat Campionatul Mondial de șah rapid U10 din Albania, învingându-l pe campionul Rusiei, Roman Şogdjiev, care a participat la turneu ca jucător neutru. Federația Internațională de Șah a găzduit competiția, reunind peste 300 de participanți din 43 de țări.
  • Avatar diplomatic - Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială (IA) va fi de acum responsabil să comenteze problemele consulare. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇