Vreau matematică, nu Rusia! Nicușor Dan trebuie să-și precizeze poziția față de agresiunea militară a Kremlinului asupra Ucrainei

Unul dintre importanții susținători ai actualului primar este o persoană care și-a construit prosperitatea prin afaceri derulate cu entități din Rusia și Belarus, promovând în repetate rânduri interesele lui Putin în țară și în regiune.
Vreau matematică, nu Rusia! Nicușor Dan trebuie să-și precizeze poziția față de agresiunea militară a Kremlinului asupra Ucrainei

O campanie inteligentă a lui Nicușor Dan ridiculizează apariția publică a lui Popescu Piedone cu o legătură de usturoi în jurul gâtului, sugerând faptul că gândirea rațională e mai importantă ca populismul.

„Matematică, nu usturoi” e un slogan care a fost afișat pe mai multe blocuri din București de echipa primarului care e în cursă pentru câștigarea unui nou mandat la șefia capitalei.

Actualul edil este favorit, mai ales în contextul haosului din alianța PSD-PNL și a reintrării în cursă a Gabrielei Firea, reprezentanta social-democraților.

Nicușor Dan are o susținere largă din partea clasei de mijloc, a tinerilor și a persoanelor cu vederi progresiste care trăiesc în București.

MatematicaNuusturoiDeliaCiobanu
PE BLOCURI. Un mesaj inteligent de campanie, realizat de echipa lui Nicușor Dan, care-l ridiculizează pe populistul Popescu Piedone – Foto: Delia Ciobanu/ Facebook

Actualul primar a reușit să creeze prin seriozitatea sa, prin faptul că nu e implicat în afaceri de corupție și pasiunea sa pentru salvarea orașului o coaliție a „oamenilor de treabă”, a celor care vor să fie de „partea bună a istoriei”, cum a spus Mike Johnson, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, atunci când a anunțat că susține ajutorul SUA de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

ADVERTISING

Dar între Nicușor Dan și coaliția „oamenilor de treabă” se află un obstacol greu de ocolit, e vorba de Matei Păun, un om de afaceri care susține total operațiunile politice ale actualului primar.

Pedepsirea poporului rus, un gest iresponsabil

Domnul Matei Păun, prin luările sale de poziție de-a lungul anilor, s-a profilat ca un puternic susținător al lui Vladimir Putin și al militarismului Rusiei, amenințări existențiale la adresa Republicii Moldova și României.

„Dacă cineva încearcă într-adevăr să pedepsească poporul rus pentru că e patriot, prin deprecierea rublei, face un gest iresponsabil. Distrugerea mărcii germane în 1922 şi îndepărtarea clasei de mijloc a dus direct la Hitler”, a scris Matei Păun pe pagina sa de Facebook, în 2016, la doi ani după ce Putin a anexat Peninsula Crimeea și a declanșat luptele din estul Ucrainei.

Între timp, Matei Păun și-a închis contul de pe rețeaua socială amintită, postarea sa fiind publicată într-un articol al cotidianului „Adevărul”. 

MateiPaunFotoYT
PRO RUSIA. Matei Păun s-a exprimat frecvent în favoarea Rusiei, chiar și după ce Vladimir Putin a declanșat invadarea Ucrainei - Foto: Captură YouTube/ Nicușor Dan

„Oamenilor proști, puțin informați, din zilele noastre le place să-l compare pe Putin cu Hitler. Îi avertizez pe ei şi pe voi că, dacă reușim să-l dăm jos pe Putin prin declanșarea unei hiper-inflații în Rusia, atunci vom putea să vedem cum e cu adevărat un Hitler rus. Iar un asemenea război în Europa ar putea fi orice, dar nu un lucru amuzant”, a mai susținut omul de afaceri la vremea respectivă.

Averea vine din Rusia

Hiper-inflația nu l-a dărâmat pe Putin, iar Hitler-ul rus a început războiul în Europa. Profeția s-a împlinit, dar altfel. Asta e soarta profețiilor, nu? 

Dar postarea citată nu e gafa unei persoane care crede că vede în viitor, ci definește întregul discurs al domnului Matei Păun care s-a manifestat mereu ca un promotor al intereselor Rusiei.

În 4 martie 2022, la două săptămâni de la momentul în care Vladimir Putin a ordonat armatei sale invadarea Ucrainei, un stat independent și în timp ce Kievul era sub bombardament, iar civilii uciși și torturați fără milă de forțele Kremlinului, domnul Matei Păun făcea lobby pentru Rusia într-un interviu realizat de jurnalista Andreea Roșca: 

„Sper ca decuplarea economiilor occidentale de Rusia să fie un pic mai lină și un pic mai nuanțată”, declara la acea vreme Matei Păun.

„Excluderea Rusiei din sistemul SWIFT nu înseamnă că Rusia nu mai poate interacționa pe piața bancară, ci înseamnă că nu mai poate comunica prin această modalitate. Înainte să existe SWIFT-ul existau alte modalități – telexul, faxul, chiar și scrisori, până să apară tehnologia modernă – care permiteau plățile bancare. SWIFT-ul a căpătat un simbolism puternic, dar nu e ceva catastrofal”, a mai spus importantul finanțator al campaniei primarului Nicușor Dan.

Trebuie adăugat că o mare parte din prosperitatea și influență economică deținute astăzi de domnul Matei Păun se bazează pe relații de afaceri făcute cu entități din Rusia și Belarus, cum a prezentat jurnalistul Stelian Negrea în articolul publicat de „Newsweek România”.

Dar Matei Păun, cel puțin până acum, nu a anunțat că vrea să candideze și nu candidează la nicio poziție publică din România, astfel că poate să aibă orice poziție publică dorește atâta timp cât nu încalcă legea.

Tăcerea asurzitoare a primarului

Cu Nicușor Dan situația e diferită. În opinia mea, acesta e dator să facă lumină cât mai rapid în ce privește poziția sa politică față de Rusia și față de agresiunea lui Vladimir Putin, o agresiune cu un impact devastator asupra Ucrainei, stabilității din Republica Moldova și a pagubelor produse de război, indirect, în România și în Europa.

BUCURESTI - CONFERINTA DE PRESA - NICUSOR DAN
VOTANȚII PRIMARULUI. Nicușor Dan e susținut masiv în alegeri de bucureștenii care s-au exprimat împotriva agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și au participat activ la acțiunile civile de sprijinire a refugiaților la începutul războiului - Foto: Eduard Vînătoru/ Mdediafax/ Hepta.ro

Pe pagina oficială de Facebook a primarului în funcție nu există nicio declarație sau poziție pe această temă, iar din documentarea realizată pentru scrierea acestui articol de opinie, cercetând arhivele agențiilor de știri din ultimii ani, de asemenea, nu am găsit nicio declarație sau luare de poziție prin care condamnă regimul politic criminal din Rusia.

Dimpotrivă, la mai puțin de o lună de la declanșarea războiului, Nicușor Dan a „deschis o licitație pentru achiziționarea a 1.200 de pachete de antivirus rusesc Kaspersky”, acesta fiind interzis în SUA și, apoi, în România, din cauza folosirii lui de către Kremlin pentru a strânge date din computerele utilizatorilor. 

Spotmedia.ro a scris un articol foarte bine documentat despre ciudata încercare de achiziție a Primăriei București a unui antivirus "Made In Russia", interzis la acea vreme în multe state occidentale din cauza dovezilor că avea și rolul de strângere de date și conexiuni cu Kremlinul.

O datorie de onoare față de alegători

Marea majoritate a celor care-l susțin pe Nicușor Dan sunt persoane atașate de valorile statului de drept, de valorile democrației și susțin libertatea individuală.

Sunt cei care au sărit în februarie 2022 să salveze milioane de refugiați ucraineni, femei, bătrâni și copii, care au ajuns în România alungați de teroarea declanșată de Vladimir Putin.

Zeci de mii dintre ei și-au pus locuințele la dispoziția refugiaților de război, au donat bani, haine, mâncare, au făcut voluntariat pentru a salva oameni a căror viața a fost dată peste cap de nebunia unui lider politic care-și elimină inamicii prin otrăvire, împușcarea și întemnițare în condiții inumane.

Cred că zecile de mii de votanți și susținători ai lui Nicușor Dan merită să afle de la el ce crede despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și care e relația sa cu un promotor al lui Putin și al intereselor Rusiei în România.

Precizez faptul că am votat pentru Nicușor Dan în 2020, iar pentru alegerile din 9 iunie, actualul primar reprezintă prima mea opțiune. De asemenea, cred că e necesar și urgent să-și definească poziția și valorile politice într-un mod clar, care să nu lase loc de interpretări pe acest subiect. Vreau matematică, nu Putin!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇