Cât costă un proiectil de artilerie, vital pentru Ucraina ca să reziste în fața Rusiei?

În medie, conform unor estimări făcute de specialiști, cea mai folosită muniție utilizată de militarii Kievului în război costă 5.000 de dolari per bucată. Dar cu cât se vinde cel de 122 milimetri, de concepție sovietică, folosit de ruși, dar și de ucraineni pe unele sisteme?
Cât costă un proiectil de artilerie, vital pentru Ucraina ca să reziste în fața Rusiei?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După aprobarea ajutorului militar de către SUA, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, situația s-a schimbat radical, atât în termenii confruntării din teren, cât și în termeni politici.

Vladimir Putin a realizat că America și Europa nu vor face pași înapoi, iar o victorie militară în Ucraina e problematică.

Proiectilul de 155 de milimetri, de producție occidentală, e esențial pentru că, în lipsa lui, toată artileria transferată de aliați Ucrainei nu poate funcționa.   

Volodimir Zelenski a anunțat încă din noiembrie anul trecut că forțele sale au rămas fără muniția necesară pentru a rezista presiunii exercitate de Rusia.

ADVERTISING

Toate succesele Kremlinului de pe front, din ultima vreme, se bazează pe o retragere strategică a ucrainenilor, provocată de lipsa proiectilelor de artilerie.

Lumea încă ne urmărește. Viețile oamenilor sunt încă în joc. Securitatea pe termen lung a Americii e încă amenințată. Nu trebuie să le dăm niciodată prietenilor noștri, rivalilor sau dușmanilor noștri niciun motiv să se îndoiască de hotărârea Americii.

Lloyd J. Austin, secretarul Apărării

Experții militari de la Kiev au anunțat în repetate rânduri că, pentru a face față atacurilor ruse, trebuie să tragă în jur de 20.000 de proiectile pe zi. 

Military mobility of Ukrainian soldiers in Luhansk
SCHIMBARE. Volodimir Zelenski speră ca, în maximum o lună, forțele sale armate să iasă din criza de proiectile pentru artilerie și să poată lua din nou inițiativa pe front pentru eliberarea teritoriului ocupat de Rusia - Foto: Hepta.ro

De la începutul conflictului, în cea mai bună perioadă, ucrainenii abia au atins 9.000 de lansări, într-un interval de 24 de ore.

Acum, militarii Kievului abia reușesc să tragă în jur de 2.000 pe zi, în timp ce rușii au o medie de 10.000. 

Planul de la Praga

Petr Pavel, președintele Cehiei, a propus în toamna anului 2023 realizarea unei inițiative pentru rezolvarea crizei de muniție din Ucraina.

Folosind serviciile de informații, diplomați și ofițeri din Cehia, oamenii președintelui au localizat 800.000 de proiectile de calibrul 155 și 122 de milimetri, aflate în state NATO, dar și în țări non-membre din întreaga lume.

Au fost făcute oferte de achiziție către statele respective și companiile de armament, s-au încheiat pre-contracte, iar apoi cehii s-au întors către aliați, anunțând că trebuie să contribuie pentru a cumpăra respectivele proiectile.

Czech Prime Minister Petr Pavel
INIȚIATIVA CEHĂ. Petr Pavel, președintele Cehiei, a avut o idee care a ținut Ucraina pe linia de plutire până la sosirea ajutorului american și a creat un nou mecanism de sprijinire a Kievului - Foto: Hepta.ro

Petr Pavel a administrat o afacere extrem de complicată, dar pe care a dus-o la capăt în decurs de doar jumătate de an.

La începutul lunii martie, președintele Cehiei a anunțat că a achiziționat cele 800.000 piese de artilerie și că a început operațiunea de trimitere a acestora către Ucraina.

Norvegia a fost țara care a plătit 153 de milioane de dolari, diferența care lipsea pentru a completa întreaga sumă necesară.

Biden Returns To The White House - Washington
WASHINGTON, SUA. Joe Biden a negociat șase luni cu Partidul Republican pentru a debloca un transfer de arme și echipament în valoare de 60 de miliarde pentru Ucraina - Foto: Hepta.ro

4 miliarde de dolari pentru 800.000 de proiectile

Un proiectil de 155 de milimetri, folosit pe scară largă de forțele ucrainene, necesar pentru sistemele occidentale de artilerie trimise de aliați Kievului, costă în jur de 5.000 de dolari.

Iar unul de 122 de milimetri, de concepție „sovietică”, folosit și astăzi de ruși, dar și de ucraineni, aflat multă vreme în producția și dotarea statelor din estul Europei, membre ale Tratatului de la Varșovia până în 1989, costă în jur de 1.000 de dolari.

Incluzând costurile operațiunilor de achiziție, transport și depozitare, prețul pentru cumpărarea celor 800.000 de proiectile și transferul lor în Ucraina a fost de aproximativ 4 miliarde de dolari.

Inițiativă va continua, Letonia s-a alăturat Cehiei pentru a descoperi noi depozite și fabrici de armament care pot vinde rapid proiectile și rachete de artilerie.

De asemenea, în luna martie a acestui an, statele Uniunii Europene au reușit să atingă un nivel de producție de un milion de proiectile pe an, iar în 2025, vor reuși să realizeze 2 milioane. Până atunci, cele 60 de miliarde de dolari venite din SUA vor ajuta Ucraina să relanseze în forță sistemul de artilerie. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇