Macron avertizează: Dacă Ucraina e lăsată să piardă, România e „cu siguranță” următoarea țintă a lui Putin (Video)

Macron avertizează: Dacă Ucraina e lăsată să piardă, România e „cu siguranță” următoarea țintă a lui Putin (Video)

Președintele francez Emmanuel Macron continuă seria declarațiilor prin care cere acțiune susținută împotriva Rusiei. După ce a vorbit de posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, joi seara, în două interviuri separate, Macron a spus că începutul acestui an este momentul în care trebuie făcut un salt împotriva Rusiei.

Dar președintele francez nu s-a oprit aici și ulterior, într-o serie de mesaje video pe X, el a dus mai departe avertismentul, spunând că următoarele state pe lista lui Putin, dacă e lăsat să câștige în Ucraina, vor fi Republica Moldova, România și Polonia.

ADVERTISING

„Să ajutăm Ucraina înseamnă în primul rând să ajutăm o țară a cărei graniță este atacată. O țară care e în Europa. O țară a cărei suveranitate este pusă sub semnul întrebării, a cărei securitate este amenințată.

Să ajutăm Ucraina mai înseamnă și să avem grijă de propria securitate, așa cum am explicat (în interviurile date - n.red.) în această seară (joi - n.red.). Rusia a devenit o putere care vrea expansiune și cu siguranță nu se va opri la Ucraina.

Dacă lăsăm Ucraina să piardă, atunci, cu siguranță, Rusia va amenința Moldova, România, Polonia… nu mai e posibilă nicio securitate europeană”, a spus Macron în mesajul de pe X, citat de Daily Mail.

El a continuat arătând că fără ajutor Ucraina nu are nicio șansă să câștige războiul, pentru că 90% din armele cu care luptă provin din UE, Marea Britanie și SUA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Macron a amintit că dintre președinții marilor puteri occidentale el a purtat cele mai multe discuții cu Vladimir Putin în ultimii ani și din această poziție poate spune clar că nimeni nu poate avea încredere în liderul rus.

„Cine poate crede pentru o singură secundă că președintele Putin, care nu a respectat niciunul din angajamentele pe care și le-a luat, se va opri acolo?”, a continuat șeful statului francez.

El a descris Rusia drept un „adversar” al Franței, dar a avut grijă să nu folosească totuși termenul „dușman”.

ADVERTISING

Declarațiile lui Macron au fost făcute în ajunul vizitei sale de vineri la Berlin, unde urmează să se întâlnească cu mai mulți lideri europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și premierul polonez Donald Tusk.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇