Macron își apără declarația despre trimiterea de trupe în Ucraina: Fiecare cuvânt e cântărit, gândit și măsurat

Macron își apără declarația despre trimiterea de trupe în Ucraina: Fiecare cuvânt e cântărit, gândit și măsurat

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că „fiecare cuvânt” pe care îl spune despre războiul din Ucraina este „cântărit”, după ce, la începutul săptămânii, el a provocat stupoare, inclusiv din partea aliaţilor, spunând că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu este exclusă”.

Preşedintele francez subliniase că nu există încă un consens pe tema trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, dar ulterior, mai multe ţări au respins ideea. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Germania l-au contrazis pe rând pe Emmanuel Macron.

Criticat din toate părţile, inclusiv pe plan intern, Emmanuel Macron a insistat joi că fiecare cuvânt al său despre Ucraina a fost "cântărit" şi "măsurat", chiar dacă şi-a atras o replică dură inclusiv din partea lui Vladimir Putin.

ADVERTISING

"Acestea sunt subiecte foarte serioase. Fiecare cuvânt pe care îl spun pe această temă este cântărit, gândit şi măsurat", a declarat Macron la inaugurarea Satului Olimpic din suburbia pariziană Saint-Denis.

Preşedintele francez a refuzat să facă alte "comentarii geopolitice" în acest context, afirmând că "nu este locul" şi că "sportul trebuie să permită unitatea şi liniştea".

Luni, Emmanuel Macron le-a cerut aliaţilor Ucrainei să "treacă la acţiune" pentru a asigura "înfrângerea" Rusiei, prin livrări mai rapide şi mai ample de arme şi muniţii. De asemenea, el a încălcat un tabu, neexcluzând trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, deşi a subliniat că nu există un consens pe această temă. Reacţionând la aceste declaraţii, liderul de la Kremlin a avertizat joi Occidentul că există o "ameninţare reală" de război nuclear în cazul în care conflictul din Ucraina va escalada.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor", a spus Vladimir Putin.

O serie de ţări europene, printre care Germania, Polonia, Italia şi Cehia, precum şi Statele Unite, au respins categoric ideea trimiterii de trupe terestre.

"Vladimir Putin trebuie să ştie că există riscuri şi pentru el", a subliniat o sursă diplomatică franceză, precizând totodată că "nu este vorba de (a trimite trupe pentru) a participa la luptele din Ucraina".

Peste două treimi dintre francezi dezaprobă poziţia lui Macron

Declarațiile lui Macron vin în timp ce un sondaj realizat de Odoxa-Backbone Consulting pentru cotidianul Le Figaro arată că aproximativ 68% dintre francezi dezaprobă declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron.

ADVERTISING

Simpatizanţii Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) resping cel mai puternic (83%) aceste declaraţii ale preşedintelui francez, urmaţi de cei ai La France Insoumise (LFI) (67%), ai Partidului Les Republicains (LR, dreapta) (66%), ecologiştilor (63%) şi Partidului Socialist (59%).

Doar susţinătorii macronişti (69%) susţin această poziţie a şefului statului.

La doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, războiul îi îngrijorează pe mai bine de trei sferturi dintre francezi (77%), aproape la fel de mulţi ca în 2022 (86%).

O majoritate a francezilor (51%) vrea ca Emmanuel Macron să menţină o formă de statu-quo şi consideră Rusia ”un rău necesar, cu care trebuie să avem de-a face”.

Alţi 37% dintre cei chestionaţi îi cer preşedintelui francez să considere Moscova drept ”un adversar de luptă”, iar alţi 11% drept un aliat.

Simpatizanţii RN (18%) şi LFI (16%) sunt cei mai numeroşi care doresc o apropiere de Kremlin.

Cu patru luni înainte de alegerile europene, taberele politice franceze se înfruntă în dosarul ucrainean.

Premierul francez Gabriel Attal a pus semnul egal, luni, în Adunarea Naţională, între susţinătorii reprezentantei extremei drepte Marine Le Pen şi cei ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Finalista în două scrutine prezidenţiale a respins o ”injurie” şi o ”insultă” a şefului Guvernului.

O majoritate a francezilor (55%) dezaprobă de asemenea aceste declaraţii ale şefului Guvernului francez.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇