Macron nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina UPDATE Reacții de la NATO, aliați, dar și de la Moscova

Macron nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacții de la NATO, aliați, dar și de la Moscova

Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă.

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic”.

Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el.

„Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război", a subliniat Macron. „Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani".

„Cei care au spus 'niciodată, niciodată' astăzi au fost aceiaşi care au spus niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune, niciodată camioane. Ei au spus toate acestea acum doi ani. Mulţi din jurul acestei mese au spus că 'vom oferi căşti şi saci de dormit', iar acum spun că trebuie să facem mai mult pentru a obţine rachete şi tancuri. Trebuie să fim umili şi să ne dăm seama că (întotdeauna) am întârziat şase-opt luni", a explicat Macron.

ADVERTISING

Macron a anunţat, de asemenea, că va fi creată o nouă coaliţie pentru a furniza Ucrainei „rachete şi bombe" cu rază medie şi lungă de acţiune. Liderii UE şi reprezentanţii guvernelor „au decis să intensifice partea de muniţii şi să producă rezultate tangibile foarte rapid", în cadrul celor opt coaliţii care există deja.

Reacția șefului NATO și a aliaților

Anunțul lui Macron a venit după ce, înaintea reuniunii de la Paris, premierul slovac Robert Fico, care se opune de mult timp furnizării de arme către Ucraina şi a adoptat o poziţie considerată de unii critici ca fiind pro-rusă, a vorbit despre o dorință a mai multor state NATO și UE de a trimite trupe în Ucraina.

„Mă voi limita la a spune că aceste teze (în pregătirea reuniunii de la Paris) implică faptul că o serie de state membre NATO şi UE iau în considerare faptul că îşi vor trimite trupele în Ucraina pe bază bilaterală. Nu pot spune în ce scop şi ce ar trebui să facă acolo", a spus Fico, adăugând că Slovacia, membră a UE şi NATO, nu va trimite soldaţi în Ucraina.

Fico vede riscul unei mari escaladări a conflictului din Ucraina şi mai multe informaţii nu pot fi dezvăluite publicului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un oficial al Casei Albe a declarat luni pentru Reuters că SUA nu plănuiesc să trimită trupe să lupte în Ucraina şi că nici NATO nu are intenţia de a trimite trupe în sprijinul Kievului. 

O reacție la declarația lui Macron a venit marți și de la premierul suedez Ulf Kristersson, care a spus că, deși trimiterea de trupe în Ucraina „nu este de actualitate pentru moment”, nici nu poate fi exclusă.

„Nu este deloc de actualitate pentru moment. Acum suntem ocupaţi să trimitem material avansat în Ucraina în diferite moduri. Nu există o cerere (de trupe la sol - n.red.), deci chestiunea nu este de actualitate. În schimb, tradiţiile de angajament al ţărilor pe scena internaţională diferă între ele, şi tradiţia franceză nu este tradiţia suedeză”, a spus prim-ministrul.

O luare de poziţie a făcut şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat doar că nu există planuri privind dislocarea de militari NATO în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea trimiterii de trupe.

„Ceea ce s-a convenit de la început este valabil și pentru viitor, și anume că nu vor exista soldați pe teritoriul ucrainean trimiși acolo de statele europene sau de statele NATO", a declarat Scholz jurnaliștilor.

ADVERTISING

Marea Britanie a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt al premierului Rishi Sunak, spunând că nu are planuri pentru o desfăşurare pe scară largă de trupe în Ucraina.

„Dincolo de numărul mic de personal pe care îl avem în ţară pentru a sprijini forţele armate ale Ucrainei, nu avem niciun plan pentru o desfăşurare pe scară largă", a declarat purtătorul de cuvânt, amintind însă că un număr mare de trupe ucrainene sunt antrenate în Marea Britanie, iar Londra sprijină Kievul cu echipamente şi provizii militare.

Premierii Cehiei și Poloniei, Petr Fiala și Donald Tusk, au spus, într-o conferință comună, că o asemenea opţiune nu este luată în calcul de guvernele lor.

„Sunt convins că ar trebui să dezvoltăm căile de sprijin la care ne-am angajat după agresiunea Rusiei" împotriva Ucrainei, a declarat Fiala în timpul unei conferinţe de presă alături de Tusk, după o întrevedere a lor marţi, la Praga. „Cred că nu trebuie să deschidem alte metode sau căi", a adăugat Fiala, insistând că aliaţii se concentrează în prezent asupra sprijinului militar, precum şi a celui umanitar şi economic.

La rândul său, Donald Tusk a declarat că „Polonia nu plănuieşte să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei". „Cred că ar trebui să nu facem speculaţii astăzi dacă vor exista circumstanţe care ar putea schimba această poziţie", a mai spus Tusk.

În ceea ce-l priveşte, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu este dispusă să trimită arme sau soldaţi în Ucraina.

„Poziţia Ungariei este clară şi solidă: nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici soldaţi în Ucraina. Războiul nu trebuie nici adâncit, nici extins, ci trebuie încheiat", a postat Szijjarto pe reţelele sociale.

În fine, într-o serie de declaraţii făcute agenţiei austriece APA, preluate de EFE, ministrul de Externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg, a declarat marţi că ceea ce lipseşte în aceste momente este „o perspectivă diplomatică", altfel spus, căutarea unei ieşiri negociate din războiul declanşat acum doi ani de Rusia. Declaraţiile lui Macron „merg în direcţia opusă" eforturilor de a obţine pacea, a atras atenţia şeful diplomaţiei austriece.

„Este evident că ieri, la Paris, nu a existat sub nicio formă un consens asupra acestei chestiuni (...) Şi este destul de surprinzător când se iese cu o chestiune care nu are un consens şi se creează în acest mod o dezbatere de care în realitate nu avem nevoie. Mai mult, în acest conflict avem nevoie din nou de o perspectivă politică şi diplomatică. Trimiterea de trupe este de fapt un semnal în sens invers", a criticat Schallenberg.

Rusia urmărește cu atenție și avertizează

La declarațiile lui Macron a reacționat însă mai dur purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a spus că trimiterea de trupe occidentale reprezintă „un element nou foarte important”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat marți că trimiterea de trupe în Ucraina nu este în interesul țărilor occidentale, transmite agenția AFP.

„Acest lucru nu este absolut deloc în interesul acestor țări, ele ar trebui să fie conștiente de acest lucru”, a declarat Peskov, după ce a fost întrebat despre declarația lui Macron.

Zelenski: Mulţumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina!

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la reuniunea specială de la Paris, dedicată războiului din Ucraina, nu a vorbit despre posibilitatea ca trupe occidentale să lupte pentru Ucraina, dar a subliniat că tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo, pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate.

„Astăzi, am participat la un summit special la Paris, un summit al liderilor convocat de domnul preşedinte al Franţei. Subiectul principal a fost tot ceea ce ne întăreşte în Europa, rezilienţa şi capacităţile noastre. Bineînţeles, arsenalele noastre, capacitatea noastră de a produce arme, furnizarea de arme către Ucraina şi continuitatea sprijinului.

Tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo. Pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate. Cooperarea şi determinarea sunt cele două răspunsuri pe care toată lumea ar trebui să le dea la întrebarea de a pune capăt războiului şi de a aduce pacea mai aproape”, a transmis Volodimir Zelenski, într-o postare pe Facebook.

„Mulţumim tuturor celor care lucrează pentru Ucraina în acest fel! Mulţumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Glorie Ucrainei!”, spune Zelenski, în final. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇