Ziua 750 Macron îndeamnă la un salt împotriva Rusiei, Ucraina începe rotația soldaților. "Prietena lui Putin" îi prevestește înfrângerea (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 750</span> Macron îndeamnă la un salt împotriva Rusiei, Ucraina începe rotația soldaților. "Prietena lui Putin" îi prevestește înfrângerea (Foto & Video)

Ziua 750 de război vine cu veşti tulburătoare din Rusia, unde vicepreședintele Lukoil, Vitali Robertus, a fost găsit spânzurat în biroul său. În total, 20 de manageri ai companiilor de petrol și gaze din Rusia au murit în circumstanțe misterioase în ultimii doi ani. Iar la Lukoil acesta este al patrulea „deces subit” al unui manager de top.

Tot din Rusia aflăm că un elicopter Mi-8 s-a prăbușit dimineață, în Orientul Îndepărtat. Accidentul a fost provocat de o defecțiune la motor. Accidentele aviatice s-au înmulțit în Rusia după invadarea Ucrainei, din cauza penuriei de piese de schimb importate din Occident.

Iar războiul are acum două fronturi. Unul în Ucraina, altul peste graniţă.

Situația din regiunile ruse învecinate cu Ucraina atacate de partizanii anti-Putin este pe cale să escaladeze. Se dau lupte de stradă, iar apărarea aeriană a doborât opt drone deasupra orașului Belgorod şi zonelor din jur. Legiunea pentru Libertatea Rusiei a postat o filmare care prezintă distrugerea a două depozite de muniție în Kursk.

Cele trei rafinării închise după atacurile cu drone ucrainene din ultimele două zile acopereau 12% din capacitatea totală de rafinare a petrolului din Rusia.

În Ucraina, armata a început un proces de rotaţie pe front, în speranţa ca acest demers să ridice moralul trupelor sale şi să stabilizeze situaţia de pe câmpul de luptă.

Însă o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că Rusia poate sparge frontul în orice zonă și poate înainta rapid, din cauză că ucrainenii au rămas fără muniție și echipament militar.

Un avertisment în acest sens vine şi de la şeful NATO: Ţările membre nu furnizează "suficiente muniţii" pentru Ucraina, iar acest lucru are "consecinţe în fiecare zi pe câmpul de luptă. Ucrainenii nu duc lipsă de curaj, ei duc lipsă de muniţii", spune Jens Stoltenberg.

ADVERTISING

În acest context, Opoziţia germană a eşuat joi să obţină adoptarea în Bundestag a unei moţiuni care solicita guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, solicitate intens atât de Kiev, cât şi de partenerii de coaliţie ai cancelarului social-democrat.

În schimb, președintele Emmanuel Macron o nouă declarație cu potențial să inflameze situația. După ce a vorbit de trimiterea de trupe în Ucraina, acum el a spus că este nevoie de un salt împotriva Rusiei: „Securitatea Europei şi francezilor se joacă în Ucraina”.

Iar tot din Franța, Marine Le Pen, şefa partidului de extremă dreapta Rassemblement National, considerată "prietena lui Putin", a criticat surprinzător războiul Rusiei. "Rezistența eroică a poporului ucrainean va duce la înfrângerea Rusiei", a spus ea, în parlamentul Franței.

Ucraina suferă fără muniţie

  • Lovituri cu drone - Trupele ruse au lansat atacuri cu 36 de drone în mai multe regiuni ucrainene în cursul nopții, lovind infrastructura civilă. Armata ucraineană a declarat că a doborât 22 de drone. Cinci au fost interceptate deasupra regiunilor Nikolaev și Dnipropetrovsk. O dronă Shahed a căzut în timpul nopții în apropierea mai multor case din centrul orașului Harkov, dar nu s-au înregistrat victime. Oleg Sinehubov, guvernatorul regiunii, a transmis că au fost avarii la unele obiective de infrastructură de televiziune, fără a da detalii. Un al doilea atac, cu rachete S-300, a lovit perdeaua forestieră de la marginea orașului, avariind ușor câteva clădiri. Iar autoritățile din regiunea Sumî au anunțat că infrastructura din patru orașe a fost atacată de drone iraniene.
  • Atacuri neîncetate - Rușii au lansat două rachete și 64 de atacuri aeriene în ultimele 24 de ore, vizând pozițiile armatei ucrainene și zonele civile, cu lansatoare multiple de rachete. Aproximativ 150 de localități din Cernișev, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojia, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev s-au aflat sub focul artileriei inamice. 79 de confruntări armate au avut loc în acest interval, a anunțat Statul Major ucrainean.
  • Rotație de trupe - Armata ucraineană a început un proces de rotaţie în unităţile sale desfăşurate pe front, în speranţa ca acest demers să ridice moralul trupelor sale şi să stabilizeze situaţia de pe câmpul de luptă, a declarat comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, citat de agenţiile de presă EFE şi Unian. Familiile soldaţilor ucraineni care luptă de la începutul invaziei ruse au cerut în cadrul mai multor manifestaţii în oraşe din Ucraina ca aceştia să poată să fie înlocuiţi sau demobilizaţi.
  • Rușii pot sparge linia frontului - Lipsa muniției și a echipamentului provocate de întârzierea ajutorului american ar putea vulnerabiliza liniile frontului din Ucraina, iar forțele ruse ar putea profita pentru a înainta. Prioritizarea unor zone cu risc mai mare de a fi atacate de ruși ar putea slăbi alte sectoare, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Trupele ruse ar putea folosi această situație pentru a avansa brusc, prin surprindere, iar ruperea liniei frontului ar fi posibilă, dacă furnizarea de armament Ucrainei continuă să scadă. Faptul că rușii păstrează inițiativa pe întreaga linie a frontului mărește riscul unei astfel de evoluții, avertizează experții. Detalii AICI
  • Avertisment de la şeful NATO - Ţările membre nu furnizează "suficiente muniţii" pentru Ucraina, iar acest lucru are "consecinţe în fiecare zi pe câmpul de luptă. Ucrainenii nu duc lipsă de curaj, ei duc lipsă de muniţii", spune Jens Stoltenberg.
  • Eşec în Germania - Opoziţia germană de dreapta (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială - CDU/CSU) a eşuat joi să obţină adoptarea în Bundestag a unei moţiuni care solicita guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, solicitate intens atât de Kiev, cât şi de partenerii de coaliţie ai cancelarului social-democrat.
ADVERTISING

Rusia, sub atac

  • Atac cu drone în Belgorod - Apărarea aeriană a doborât, joi dimineață, opt drone deasupra orașului Belgorod și a zonelor limitrofe, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a transmis, însă, că două case, un centru medical și o mașină au fost avariate. Potrivit primelor informații, un șofer a murit ars de viu, după ce automobilul pe care îl conducea a luat foc și a explodat. Serviciul de ambulanță a fost anunțat că două femei și un bărbat au fost răniți. Pe canalele rusești de Telegram au apărut poze și filmări cu flăcări în Belgorod.
  • Partizanii nu se lasă - Guvernatorul regiunii Kursk a spus că "grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere nu renunță la tentativele de a intra pe teritoriul regiunii". Potrivit presei ruse afiliate Kremlinului, se dau lupte lângă satul Spodariușino, din regiunea Belgorod. O alertă de atac cu rachetă a fost declanșată dimineață în orașul Belgorod, unde s-au auzit mai multe explozii.
  • Avertismentul voluntarilor - Denis Nikitin, fondatorul Corpului de Voluntari Ruși, a anunțat joi dimineață că partizanii ruși vor deschide focul asupra țintelor din regiunile Belgorod și Kursk. "Ne adresăm din nou locuitorilor din regiunile Kurk și Belgorod! Conducerea voastră nu a luat nicio măsură pentru protecția și evacuarea voastră, în timp ce atacurile asupra orașelor și satelor din Ucraina continuă neîncetat. Suntem nevoiți să deschidem focul, ca răspuns asupra țintelor militare din regiunile de frontieră! Plecați imediat. (…) Vom deschide focul asupra țintelor militare într-o oră și jumătate de la acest anunț", a anunțat el pe Telegram.
  • Lupte în Kursk - Garda Federală a Rusiei, forțele Ministerului Apărării și agenții FSB de frontieră au anunțat că luptă împotriva "sabotorilor" care au încercat să pătrundă în apropiere de satul Tetkino din regiunea Kursk. Legiunea pentru Libertatea Rusiei a postat o filmare care prezintă distrugerea a două depozite de muniție.
  • Atac în Graivoron - Focuri de armă s-au auzit și în orașul Graivoron, din regiunea Belgorod. O explozie a provocat rănirea unui localnic, iar trei mașini au luat foc, fiind avariate și mai multe apartamente dintr-un bloc.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Elicopter la pământ - Cel puțin doi oameni au murit, după ce un elicopter Mi-8 s-a prăbușit la ora locală 11:05, la aproximativ 75 km de orașul Evensk, din districtul Severo-Evenski regiunea Magadan. La bord se aflau 20 de persoane, între care trei membri ai echipajului. Accidentul a fost provocat de o defecțiune la motor, a anunțat Procuratura rusă pentru transporturi din Orientul Îndepărtat. Accidentele aviatice s-au înmulțit în Rusia după invadarea Ucrainei din cauza penuriei de piese de schimb importate din Occident, notează Ukrainska Pravda.
  • Vicele de la Lukoil, găsit spânzurat - Vicepreședintele companiei Lukoil, Vitali Robertus, al cărui deces "subit" a fost anunțat miercuri, a fost găsit spânzurat în biroul său. Colegii lui le-au spus anchetatorilor că la serviciu a fost o atmosferă tensionată în ultimele zile, iar Robertus a avut un conflict recent cu conducerea companiei. În total, 20 de manageri ai companiilor de petrol și gaze din Rusia au murit în circumstanțe misterioase în ultimii doi ani. Iar la Lukoil acesta este al patrulea "deces subit" al unui manager de top.
  • Militanți ucraineni arestați - Serviciul federal de securitate rus (FSB) a anunţat miercuri că a arestat la Sankt Petersburg patru militanţi ai unui grup paramilitar pro-ucrainean care pregăteau atentate în Rusia şi urmăreau să otrăvească soldaţi ruşi, relatează de Moscow Times. "FSB a pus capăt activităţilor ilegale din St. Petersburg ale unei celule clandestine a grupului paramilitar ucrainean Corpul de Voluntari Ruşi, care acţiona în interesul Serviciului de informaţii ucrainean", a anunţat FSB, într-un comunicat. Cei patru "plănuiau să otrăvească, cu o substanţă foarte toxică, produsele alimentare oferite ca ajutor umanitar soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina". Toţi patru au fost arestaţi. Aceștia sunt acuzați și pentru desfășurarea de "activităţi de recunoaştere la situri de infrastructură vitală şi de transport în Sankt-Petersburg şi în regiunea Leningrad, pentru a pregăti apoi acolo atentate".
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Macron îndeamnă la un salt împotriva Rusiei - Preşedintele francez Emmanuel Macron trage un semnal de alarmă, într-un interviu, joi, la posturile TF1 şi France2, cu privire la o eventuală victorie a Rusiei în Ucraina: „Securitatea Europei şi francezilor se joacă în Ucraina. Dacă Rusia ar învinge, viaţa francezilor s-ar schimba. Noi am suportat deja consecinţele acestui război în viaţa noastră de zi cu zi, în disfuncţionalitatea spitalelor noastre, preţul gazelor naturale, costul cerealelor şi perturbarea economică. Dacă Rusia învinge în acest război, credibilitatea UE va fi redusă la zero. Situaţia în Ucraina s-a schimbat la începutul acestui an. Există o escaladare a Rusiei. Acest început al lui 2024 trebuie să fie al unui salt”.
  • Sabotor prins - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat un bărbat ucrainean, suspectat că lucra pentru spionajul rus și plănuia aruncarea în aer cu un dispozitiv exploziv improvizat a unei căi ferate din regiunea Harkov, pentru a opri furnizarea de carburant și muniție către forțele ucrainene din Lîman. Sabotorul lucra pentru Direcția Principală de Informații a Statului Major al armatei ruse (GRU), iar ancheta a scos la iveală că acesta primise și altă misiune - să colecteze informații despre amplasamentul bazelor militare din Harkov și Pavlograd, din regiunea Dnipropetrovsk.
  • Efectul dronelor - Cele trei rafinării de la Reazan, Novoșahtinsk și Nijni Novgorod închise după atacurile cu drone ucrainene din ultimele două zile acopereau 12% din capacitatea totală de rafinare a petrolului din Rusia, potrivit Bloomberg. În februarie atacurile Ucrainei cu drone au afectat 5% din capacitate.
  • Moldova acuză Rusia - Vicepremierul Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia Chişinăului cu Tiraspolul, a acuzat Moscova că încalcă legile ţării prin tipărirea de buletine de vot în regiunea separatistă Transnistria pentru alegerile prezidenţiale ruse. "Aceste buletine de vot au fost mai mult ca sigur tipărite chiar acolo (în Transnistria), pentru a evita să fie trecute printr-un punct de trecere a frontierei", a declarat miercuri Serebrian. "Este greu de spus cum ar fi fost aduse peste graniţă. Frontierele Republicii Moldova sunt controlate şi nu există nicio modalitate legală de a le aduce sau de a le scoate în mod legal", a punctat oficialul. Acesta a declarat că tipărirea buletinelor de vot în Transnistria a fost menită să arate Republicii Moldova că regiunea nu respectă legile naţionale. Ambasadorul rus a respins plângerea ca fiind nefondată, declarând că Rusia pur şi simplu le permite celor aproximativ 250.000 de cetăţeni ruşi din Moldova să voteze, mulţi dintre ei fiind în regiunea separatistă.
  • Aliata lui Putin critică războiul - Marine Le Pen, considerată "prietena lui Putin", a criticat surprinzător războiul Rusiei în timpul dezbaterilor din parlamentul Franţei despre susținerea Ucrainei. Ea a afirmat că prin lansarea unui atac la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, "Rusia a declanșat un război la ușa UE și cea mai dramatică criză geopolitică din ultimii 20 de ani". "Datorăm respect și sprijin națiunii ucrainene care a îndurat agresiunea… Rezistența eroică a poporului ucrainean va duce la înfrângerea Rusiei", a continuat Le Pen. Ea a mai spus că Franța nu are niciun motiv să ascundă ajutorul acordat Kievului și l-a criticat pe Macron pentru declarația despre trimiterea de trupe în Ucraina, întrucât astfel l-a ajutat pe Putin, adăugând că "cea mai bună ambiguitate strategică este tăcerea". Ea l-a acuzat totodată pe președintele Franței că folosește războiul din Ucraina în scopuri electorale. "Ești pro-Macron sau ești acuzat că ești pro-Putin", a subliniat ea.
  • 5 miliarde de euro pentru Ucraina - Țările UE au convenit miercuri să ofere 5 miliarde de euro ca ajutor militar Ucrainei, dintr-un fond de asistență administrat de UE. Ambasadorii celor 27 de state UE au convenit asupra revizuirii fondului European Peace Facility în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, după luni de dispute, în care Franța și Germania au fost în centrul dezbaterilor. "Mesajul este clar: vom sprijini Ucraina cu tot ceea ce este necesar pentru a învinge", a postat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pe X.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇