"Navă rusească, du-te naibii", sloganul pentru care Ucraina se luptă cu UE

"Navă rusească, du-te naibii", sloganul pentru care Ucraina se luptă cu UE

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală a respins cererea de înregistrare a celebrei replici rostite pe Insula Șerpilor. Însă avocații grănicerului ucrainean care i-a înfruntat pe ruși nu se dau bătuți.

După ce s-a aflat în centrul atenției în prima fază a războiului din Ucraina, replica antologică „Navă rusească, du-te naibii” a ajuns în centrul unei bătălii între Poliția de Frontieră din Ucraina și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Replica sfidătoare a fost rostită pe 24 februarie 2022, în primele ore ale invaziei Rusiei, de un soldat ucrainean care apăra Insula Șerpilor, la adresa unei nave rusești care i-a cerut să se predea.

În următorii doi ani, ea a devenit un simbol al rezistenței Ucrainei împotriva Rusiei. Însă pentru autoritățile care răspund de protejarea proprietății intelectuale din UE fraza nu îndeplinește cerințele necesare pentru a deveni o marcă înregistrată.

ADVERTISING

Refuzul îi nedumerește pe grănicerii ucraineni, relatează Politico.

"Noi credem că proprietatea asupra unei astfel de mărci ar trebui să aparțină statului ucrainean, ca o confirmare a hotărârii și invincibilității grănicerilor ucraineni", a spus pentru publicația citată Andriî Demcenko, purtătorul de cuvânt al serviciului de pază a frontierei din Ucraina. "Trebuie să dăm credit apărătorului care, prin acțiunea sa, prin demonstrația lui hotărâtă de statornicie, a inspirat oamenii, Ucraina, și comunitatea mondială", a adăugat el.

Cu permisiunea familiei autorului replicii, avocații Andrej Bukovnik și Taras Kulbaba din Bruxelles au depus prima dată, în numele acestuia, cererea pentru obținerea mărcii înregistrate pe 16 martie 2022. Era "o ocazie unică de a face ceva mai mare", au explicat ei, dar și o modalitate de a evita ceea ce ei spun din experiență că se va întâmpla inevitabil: la un moment dat, altcineva va revendica marca comercială.

ADVERTISING

Avocații vor să se asigure că nu va profita altcineva de pe urma replicii - deja au apărut pe piață o mulțime de produse comerciale cu sloganul "Navă rusească, du-te naibii".

Cu toate acestea, nici statul ucrainean, nici soldatul care a fost capturat de ruși și eliberat ulterior într-un schimb de prizonieri nu pot face nimic pentru a-i împiedica pe alții să profite de pe urma celebrei replici, spun avocații.

Refuz după refuz și argumente pe care ucrainenii nu le înțeleg

Demcenko a arătat că există diverși profitori "cu intenții nesincere" care caută să capitalizeze popularitatea sloganului. "Este foarte important pentru consumatorii europeni, fiindcă ei au dreptul de a nu fi înșelați. Sunt actori foarte nocivi pe piață, iar Ucraina nu poate face nimic în legătură cu asta", a spus reprezentantul Pazei de frontieră.

Totuși, după prima aplicare n-a durat mult și oficialii europeni le-au respins solicitarea. Într-o scrisoare expediată în iulie 2022, EUIPO arată că sloganul ar putea fi perceput ca fiind "contrar principiilor acceptate de moralitate, întrucât urmărește obținerea unui câștig financiar de pe urma a ceea ce este universal acceptat ca fiind un eveniment tragic… războiul total al Rusiei contra Ucrainei".

ADVERTISING

Acest argument i-a înverșunat și mai mult pe avocați. "Primul refuz a fost chiar insultător. A fost foarte dureros, fiindcă au spus că soldatul ar profita de război folosind propria afirmație pe care a adresat-o navei rusești (…)", a spus Bukovnik.

Pentru a ocoli acuzațiile de profit de război și din cauza preocupărilor de securitate legate de dezvăluirea numelui soldatului, Bukovnik și Kulbaba au transferat cererea pentru marca înregistrată poliției de frontieră a Ucrainei.

Cu toate acestea, oficiul european a respins din nou cererea în decembrie 2022, adăugând de data aceasta că "folosește un limbaj vulgar cu conotații sexuale insultătoare".

"Chiar dacă ar trebui să fie considerat un mesaj de curaj, el banalizează invazia rusă și o folosește doar ca un instrument pentru a vinde bunuri comerciale precum bijuterii, jucării, îmbrăcăminte, portofele etc.", a considerat examinatorul.

Bukovnik crede, în schimb, că e o formă a libertății de exprimare. "Dacă există un cuvânt 'fuck', a fost folosit într-un moment foarte special. Nu poți cenzura oamenii în momente ca ăsta", a explicat el.

Avocații au făcut apel în februarie 2023, dar EUIPO l-a respins în decembrie, argumentând că fraza nu are un "caracter distinctiv", ceea ce înseamnă că nu poate identifica și distinge bunurile sau serviciile proprii de cele cu o altă origine.

Și această concluzie a fost surprinzătoare, apreciază Bukovnik. El consideră că fraza este "un slogan absolut unic", clar asociat cu un eveniment unic de pe Insula Șerpilor, cucerită de ruși în iunie 2022 și eliberată ulterior de forțele ucrainene.

"Nu poate fi comparată cu nimic din istoria mărcilor înregistrare din Europa. Și cred că este foarte clar că și consumatorii ar ști de unde vin produsele dacă ar fi marcate cu acest tip de marcă", a spus avocatul.

O cauză pierdută, de la "Je suis Charlie", la "Black Lives Matter"

Experții nu sunt convinși de argumentele ucrainenilor. Eleonora Rosati, profesor în dreptul proprietății intelectuale la Universitatea din Stockholm, spune că astfel de cazuri rareori au un sfârșit fericit.

"Nu cred că această cerere va avea vreodată succes. Este o cauză pierdută de la început", a spus ea din capul locului pentru Politico, adăugând că au existat numeroase exemple de cereri asemănătoare de înregistrare - de la "Je suis Charlie", la "Black Lives Matter" și toate s-au lovit de aceleași obstacole.

"Frazele de acest gen care exprimă o opinie politică sunt susceptibile de a fi respinse, pentru că oficiul consideră că este o problemă de distingere, ceea ce este una dintre cerințele cheie pentru protejarea mărcii înregistrate", a spus Rosati.

"Noi credem în justiție și sperăm că decizia privind marca înregistrată (…) va înclina în favoarea celor care au pronunțat fraza cu eroism", a spus Andriî Demcenko.

Deși dezamăgiți de refuzurile repetate, Bukovnik și Kulbaba n-au de gând să renunțe la această cauză - în februarie au formulat alt apel. Pentru ei, acesta nu este doar un caz profesional, e ceva personal. Kulbaba, care este ucrainean, consideră că e un mod de a-și ajuta țara să reziste împotriva Rusiei.

"Când citești așa ceva și vezi două standarde diferite, aplicări diferite ale legii… trebuie să încetezi să mai citești decizia. Altfel, simți că-ți fierbe sângele", a spus el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇