Rușii au distrus sisteme ucrainene de rachete: Erau Patriot sau altceva? (Video)

Rușii au distrus sisteme ucrainene de rachete: Erau Patriot sau altceva? (Video)

Mai multe publicații internaționale au relatat că rușii au distrus două sisteme Patriot în regiunea ucraineană Donețk. Forțele armate ale Ucrainei nu au comentat informația, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului apreciază că nu este adevărată.

O înregistrare video difuzată pe canalele rusești de Telegram arată lovitura unei rachete care distruge o unitate de aeriană S-300 în apropierea orașului Pokrovsk din regiunea ucraineană Donețk. La scurt timp au apărut informații că ar putea fi o versiune redusă a sistemului Patriot fabricat în Statele Unite, folosită în succesele recente ale Ucrainei în apărarea aeriană.

Bloggerul militar rus Wrong_Side, cel care a postat primul înregistrarea video, a spus că au fost lovite trei lansatoare de rachete antiaeriene S-300, un sistem asociat de radar și două vehicule de escortă.

Două ore mai târziu, autorul și-a actualizat postarea citând un alt blogger militar rus, LostArmour, care a scris că a analizat mai atent înregistrarea și a ajuns la concluzia că lovitura a distrus, de fapt, două lansatoare Patriot ale armatei ucrainene.

El și-a bazat interpretarea pe un articol din februarie publicat de agenția de presă de stat Ria Novosti care susținea că Ucraina folosește o versiune simplificată a sistemului Patriot pentru a-i crește mobilitatea. "Forțele armate ucrainene utilizează o versiune a sistemului de apărare aeriană Patriot redusă la o secțiune de tragere, constând din două lansatoare, un post de comandă mobil și un radar multifuncțional de urmărire a țintei și de ghidare a rachetelor. Toate sunt montate pe semiremorci. O astfel de configurație redusă permite ca sistemul să fie transferat rapid în diferite locuri", a explicat analistul militar rus Alexei Leonkov în articolul menționat.

ADVERTISING

LostArmour a spus că analiza lui asupra resturilor după atacul de sâmbătă corespundea cu faptul că "osiile capului-tractor și ale semiremorcii sunt mai degrabă caracteristice sistemului Patriot decât lansatorului S-300".

Cer mai liber pentru ruși

Forbes amintește că în februarie bateriile Patriot ale ucrainenilor au doborât 13 avioane de luptă și bombardiere rusești, spulberând superioritatea aeriană a Rusiei. "Într-adevăr, este posibil ca lansatoarele și echipele pe care Iskander (rachetele rusești de croazieră - n. red.) le-au lovit (…), la 32 km de linia frontului, să fi fost aceleași care au doborât multe avioane rusești. Cerul de deasupra estului Ucrainei ar putea să fi devenit mult mai sigur pentru ruși", arată David Axe, comentator în chestiuni militare, în articolul menționat.

Axe a inclus și o postare a bloggerului militar polonez WarVehicle Tracker care a analizat toate informațiile disponibile și a ajuns la concluzia că ținta lovită a fost Patriot.

Publicația a calculat că, în cazul în care informația se confirmă, atunci ucrainenii au pierdut într-un singur atac 13% din totalul lansatoarelor Patriot și că nu au avut apărare antiaeriană eficientă în timp ce mutau aceste sisteme.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sistemul Patriot poate doborî cu ușurință rachetele rusești Iskander, dar acest lucru este posibil doar când bateriile sunt instalate și se află în modul de alertă, nu când sunt mutate de la o poziție la alta.

Totodată, ar fi prima oară de la începutul războiului când rușii depistează și distrug un sistem Patriot.

O baterie MIM-104 Patriot include un post de comandă, un radar și până la opt lansatoare. Fiecare dintre acestea are patru compartimente încărcate cu rachete de diferite tipuri, precum cele pentru interceptarea rachetelor de croazieră și rachete care pot lovi avioane și elicoptere.

Analiștii militari americani nu confirmă

Jurnalistul Julian Röpcke de la cotidianul german Bild a scris pe X că lansatoarele se aflau la distanță de zece metri unul de celălalt și că au stat parcate suficient de mult pentru ca rușii să poată lansa rachete balistice asupra lor.

Statul Major al armatei ucrainene nu a comentat pe această temă. În schimb, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu confirmă, deocamdată, distrugerea sistemelor ucrainene Patriot, menționând că rușii au prezentat imagini ale unor camioane MAN KAT1 germane care pot fi folosite ca platformă pentru lansatoarele de rachete Patriot, dar și pentru transporturi de logistică.

ADVERTISING

Așadar, nu rezultă clar ce rol aveau camioanele distruse, subliniază ISW.

Fie că a fost vorba de Patriot sau lansatoare S-300, pierderea acestor baterii este un pas înapoi pentru armata ucraineană, însă nu neapărat o lovitură atât de grea precum o prezintă bloggerii ruși, notează Kyiv Post, menționând că de fiecare dată când Ucraina pierde armament occidental, precum un tanc Abrams sau Leopard ori un lansator HIMARS, evenimentul este prezentat ca o lovitură fatală pentru capacitatea de luptă a armatei ucrainene.

Realitatea este însă că într-un război este imposibil să lupți fără a suferi pierderi, iar echipamentele cheie trebuie folosite pentru a obține ceea ce oferă ele, cu riscul de a le pierde în luptă, altfel deținerea lor n-ar avea niciun rost, conchide publicația ucraineană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇