Ziua 747 Rușii se laudă că au lovit Patriot, Medvedev bea prea mult vin italian. Soldații NATO sunt deja în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 747</span> Rușii se laudă că au lovit Patriot, Medvedev bea prea mult vin italian. Soldații NATO sunt deja în Ucraina

Ziua 747 de război a început cu un atac nocturn cu drone în regiunile Harkov și Odesa. Apărarea aeriană a Ucrainei nu a reușit să doboare toate țintele, dar din fericire dronele au provocat doar pagube materiale și nu s-au înregistrat victime.

Două publicații independente din Rusia au anunțat că amiralul Nikolai Ievmenov, comandantul-șef al marinei militare ruse, a fost schimbat din funcție. Decizia nu a fost anunțată oficial de Ministerul Apărării.

Bloggerii ruși și un jurnalist de la cotidianul german Bild susțin că trupele Moscovei au distrus două sisteme de rachete Patriot. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu a confirmat informația, iar armata ucraineană nu a făcut niciun comentariu.

O investigație a unei publicații independente din Rusia arată că fostul președinte și premier al Rusiei Dmitri Medvedev continuă să primească vin de la podgoriile pe care le deține în Italia, în ciuda sancțiunilor impuse de UE. Mai mult, datele arată că Medvedev face afirmații belicoase după fiecare livrare.

Ministrul polonez de Externe a declarat că militarii din țările NATO se află deja în Ucraina, fără a preciza din ce țări provin aceștia.

Ucraina va primi 800.000 de obuze în următoarele săptămâni, a anunțat președintele ceh Petr Pavel. Acesta nu a dezvăluit ce țări au contribuit la furnizarea muniției.

Iar preşedintele francez Emmanuel Macron va vizita Ucraina "în următoarele săptămâni", a anunţat Palatul Élysée.

Situația pe front

  • Atac cu drone în Harkov și Odesa - Un atac cu drone Shahed a lovit infrastructura civilă și trei clădiri administrative din orașul Harkov, la o oră după miezul nopții. Primarul Ihor Terekov a precizat că nu au fost victime. Regiunea Odesa a fost vizată, de asemenea, de un atac nocturn cu drone, iar apărarea aeriană ucraineană a doborât 10 drone Shahed, dar altele au lovit mai multe clădiri administrative din orașul Odesa. Incendiile au fost stinse și nu s-au înregistrat victime. În total, 15 din cele 25 de drone Shahed lansate de ruși pe parcursul nopții au fost doborâte, a transmis Statul Major de la Kiev.
  • Rusia schimbă șeful Marinei - Amiralul Nikolai Ievmenov, comandantul-șef al marinei militare ruse, ar fi fost demis și înlocuit cu Alexandr Moiseev, comandantul flotei nordice, anunță publicațiile ruse Fontanka și Izvestiia. Decizia nu a fost anunțată oficial de Ministerul Apărării. "Nikolai Ievmenov încă apare în funcția de comandant-șef pe site-ul Ministerului Apărării, dar opinia în cadrul Amiralității e unanimă - nu se va mai întoarce la birou", a spus o sursă citată de Fontanka. Ievmenov a preluat conducerea marinei ruse în mai 2019, iar după invadarea Ucrainei a fost inclus pe lista de sancțiuni occidentale. Cel puțin 13 nave militare rusești au fost distruse sau avariate de la începutul războiului, potrivit International Institute for Strategic Studies.
  • Înaintarea Rusiei în estul Ucrainei a fost oprită - Înaintarea Rusiei a fost oprită, iar situaţia este mai bună pe front, anunţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El contrazice astfel numeroase evaluări recente ale campaniei militare ruse în Ucraina şi recunoaște că armata ucraineană a întâmpinat dificultăţi din cauza ”lipsei livrării de muniţie”. ”Pot să vă dau informaţii proaspete. Situaţia este mai bună decât în ultimele trei luni. Înaintarea rusă continuă în estul Ucrainei. Azi,comandamentul nostru nostru, militarii noşti au oprit-o. Ruşii nu mai înaintează. Ei au pierdut un număr mare dintre forţele lor în viaţă”, a dat el asigurări într-un interviu acordat postului francez BFMTV şi cotidianului Le Monde.
  • Sisteme Patriot distruse? - Un jurnalist de la cotidianul german Bild susține că trupele ruse au distrus două sisteme Patriot în apropierea orașului Pokrovsk, în regiunea Donețk. O înregistrare video difuzată pe canalele rusești de Telegram arată lovitura unei rachete asupra unei unități ucrainene de apărare aeriană din regiunea Donețk. Bloggerii ruși susțin că au fost distruse sisteme Patriot, iar Julian Röpcke, jurnalist la Bild, a scris pe X că lansatoarele se aflau la 10 metri distanță unul de celălalt, "suficient pentru ca Rusia să arunce o rachetă balistică asupra lor". Armata ucraineană nu a comentat informația, iar Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că aceasta nu este reală.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Uzină aeronautică atacată cu drone - Ucraina a lansat vineri noapte un atac cu drone asupra unei uzine din Taganrog, în sudul Rusiei, unde sunt recondiționate și modernizate avioane de supraveghere A-50. Atacul a avut loc după ce forțele ucrainene au doborât două aeronave rusești de acest tip, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit unor surse ruse, când a fost lovită, unitatea repara un avion A-50 care fusese anterior avariat. Parlamentarul ucrainean Olexiî Goncearenko a spus pentru Newsweek că uzina a fost puternic avariată, iar un avion A-50 aflat în apropiere a fost distrus.
  • Medvedev bea cam mult vin italian - În pofida sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, vinul din podgoriile italiene ale lui Dmitri Medvedev continuă să fie livrat în Rusia. Mai mult, datele de livrare precedă în mod surprinzător fiecare postare scandaloasă a fostului preşedinte rus pe reţele de socializare, relevă o investigaţie a jurnaliştilor independenţi de la The Insider. "Este posibil ca acest lucru să aibă legătură cu faptul că legendarele sale podgorii nu au căzut sub incidenţa sancţiunilor, iar vinul din Italia continuă să intre în Rusia lot după lot", scrie The Insider. "Considerăm că includerea podgoriilor lui Medvedev pe lista de sancţiunilor ar fi putut reduce nivelul de toxicitate pe reţelele sociale", conchide ironic publicaţia citată.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Soldații NATO sunt deja în Ucraina - Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că militarii din țările NATO se află deja în Ucraina, fără a preciza din ce țări provin aceștia, relatează Meduza. "Soldații NATO sunt deja prezenți în Ucraina. Și aș dori să le mulțumesc ambasadorilor acelor țări care și-au asumat acest risc. Aceste țări știu cine sunt, dar nu pot fi dezvăluite. Spre deosebire de alți politicieni, nu voi anunța lista acestor țări", a spus Sikorski, la o conferință dedicată aniversării a 25 de ani de la intrarea Poloniei în NATO, care a avut loc pe 8 martie. El a adăugat că prezența trupelor NATO în Ucraina "nu este ceva de neconceput" și a aprobat inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina. "Ideea este că Putin se teme de noi, mai degrabă decât să ne fie nouă frică de Putin", a adăugat Sikorsky. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat pentru Izvestia că "nu are rost ca reprezentanții alianței să nege mai departe" trimiterea de trupe în Ucraina.
  • Muniție pentru Ucraina - Ucraina va primi 800.000 de obuze în următoarele săptămâni "dacă nu vor fi probleme fundamentale", a anunțat președintele ceh Petr Pavel. Acesta nu a dezvăluit ce țări au contribuit la furnizarea muniției.
  • Replică dură pentru Francisc - Volodimir Zelenski i-a dat duminică seara o replică dură papei Francisc, care îndemnase Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia pacea. "Când răul rusesc a început acest război, la 24 februarie, toţi ucrainenii s-au ridicat pentru a se apăra: creştini, musulmani, evrei, toată lumea. Mulţumesc fiecărui capelan ucrainean care se află în armată, în forţele de apărare. Ei sunt în prima linie. Ei protejează viaţa şi umanitatea. Ei ne sprijină cu rugăciuni, vorbe şi fapte. Aceasta este ceea ce este Biserica - cu oamenii. Şi nu la două mii şi jumătate de kilometri distanţă, undeva unde să medieze virtual între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă. În Ucraina, au existat mulţi pereţi cândva albi ai caselor şi bisericilor care acum sunt arşi şi zdrobiţi de obuzele ruseşti. Iar acest lucru vorbeşte foarte elocvent despre cine trebuie să se oprească pentru ca războiul să se oprească", a declarat Zelenski. Comentariile lui intervin după replica pe care ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a dat-o, la rândul său, papei. "Steagul nostru este galben-albastru. Este steagul pentru care trăim, murim şi triumfăm. Nu vom ridica niciodată un alt drapel", a scris Kuleba pe X.
  • Kremlinul aplaudă poziția Vaticanului - Rusia consideră că îndemnul papei Francisc la discuţii cu Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina a fost un apel adresat aliaţilor occidentali ai Kievului de a renunţa la ambiţia de a învinge Rusia şi de a recunoaşte greşeala Occidentului în războiul din Ucraina. "Din punctul meu de vedere, papa cere Occidentului să lase deoparte ambiţiile sale şi să recunoască faptul că a greşit", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Ea a spus că Occidentul se foloseşte de Ucraina ca de un instrument al ambiţiilor sale de a slăbi Rusia. În ceea ce priveşte Rusia, "noi nu am blocat niciodată negocierile", a spus ea, adăugând că situaţia din Ucraina se află "într-un punct mort".
  • Precizările Vaticanului - Papa a făcut apel la o încetare a focului și la acceptarea negocierilor, nu la capitularea Ucrainei, iar fraza care conținea sintagma controversată a "steagului alb" din cadrul interviului acordat de Francisc a fost rostită mai întâi de jurnalist, a precizat biroul de presă al Vaticanului citat de Vatican News.
  • Macron se duce la Kiev - Emmanuel Macron va vizita Ucraina "în următoarele săptămâni", a anunţat duminică Palatul Élysée. Anunţul a fost făcut în urma unei discuţii telefonice de peste o oră a lui Macron cu Volodimir Zelenski. Preşedintele francez spusese iniţial că va vizita Ucraina în februarie, după care a indicat că această vizită va avea loc înainte de jumătatea lunii martie.
  • Ambasada Rusiei în SUA lucrează "cu calm" - Ambasada Rusiei în SUA spune că se confruntă cu "provocări constante" şi este în "contact strâns" cu Departamentul de Stat înainte de alegerile prezidenţiale ruse. "În condiţiile unor provocări constante, ambasada lucrează cu calm. Ne ocupăm de problemele legate de organizarea viitoarelor alegeri într-o manieră profesionistă", a declarat ambasadorul Anatoli Antonov. "Suntem în strânsă legătură cu serviciul secret al Departamentului de Stat. Ne aşteptăm ca americanii să îşi îndeplinească obligaţiile de a asigura securitatea misiunii diplomatice", a transmis ambasadorul. Antonov nu a precizat la ce provocări se referă, spunând doar că "gradul de retorică rusofobă" al administraţiei preşedintelui Joe Biden "depăşeşte orice aşteptări".
  • Europa se înarmează - Importurile de arme ale statelor europene au crescut cu 94% în perioada 2019-2023 comparativ cu perioada 2014-2018, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, a anunţat luni Institutul Internaţional de Cercetări privind Pacea din Stockholm (SIPRI). Cel mai mare importator de arme din Europa a fost Ucraina, cu 23% din toate importurile de arme ale continentului. În 2023, Ucraina a fost de departe cel mai mare importator de arme din întreaga lume. Totuşi, în perioada 2019-2023, ţara s-a plasat pe locul 4 în lume, după India, Arabia Saudită şi Qatar. Pentru prima dată în ultimele decenii, Rusia nu se mai află printre primii doi exportatori de arme din lume - livrările au scăzut cu 53%. Rusia a fost depăşită de Franţa, care şi-a crescut exporturile cu 47%.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇