Papa susține că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” al negocierilor

Papa susține că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” al negocierilor

Papa Francisc a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul „steagului alb” și să negocieze încheierea războiului cu Rusia.

Papa Francisc a făcut comentariile într-un interviu înregistrat luna trecută cu radiodifuzorul elvețian RSI, cu mult înainte de ultima ofertă de vineri a președintelui turc Tayyip Erdogan de a găzdui un summit între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit Reuters.

În interviu, lui Francisc i s-a cerut poziția cu privire la o dezbatere între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunțe și cei care vor ca ucrainenii să lupte în continuare. Persoana care a pus întrebarea a folosit termenul „steagul alb”.

ADVERTISING

„Cred că cel mai puternic este cel care privește situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază”, a spus Francisc, adăugând că discuțiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaționale.

„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi", a mai spus Francisc.

Se pare că este prima dată când Francisc a folosit termeni precum „steagul alb” sau „învins” în discuțiile despre războiul din Ucraina. În trecut el a mai vorbit despre necesitatea negocierilor. În altă parte a interviului, vorbind despre războiul dintre Israel și Hamas, Francisc a spus: „Negociarea nu este niciodată o capitulare”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarațiile au fost preluate din transcrierea interviului și dintr-un videoclip parțial pus la dispoziția Reuters sâmbătă. Acesta urmează să fie difuzat pe 20 martie, ca parte a unui nou program cultural. Autoritățile din Ucraina nu au comentat declarațiile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇