O nouă taxă UE poate devasta economia Ucrainei

O nouă taxă UE poate devasta economia Ucrainei

Dacă Uniunea Europeană pe de o parte sprijină financiar eforturile de război ale Ucrainei, pe de alta vine cu o nouă lege comercială de rău augur pentru economia ucraineană deja zdruncinată.

UE lucrează de mult timp la o taxă pentru anumite importuri cu emisii mari de carbon, cum sunt fierul și oțelul, care va obliga companiile din UE să plătească un preț mai mare dacă acele bunuri provin din țări cu reglementări laxe privind mediul, se arată într-o analiză Politico.

Cunoscută ca Mecanismul UE de ajustare la frontieră în funcție de carbon, taxa pe carbon adoptată în urmă cu doi ani a fost imediat criticată de țări precum China, India și SUA, unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai UE. 

ADVERTISING

Rolul măsurii este de a menține producătorii europeni competitivi, având în vedere costurile pe care deja le suportă în conformitate cu regulile climatice relativ stricte din cadrul UE. Partenerii comerciali cu emisii poluante mari pot alegere între a găsi noi cumpărători, a-și reduce amprenta de carbon sau a accepta pierderile de venituri.

Situația nu este însă atât de simplă pentru Ucraina. După invazia Rusiei, Ucraina, care se baza deja pe exporturile UE, a devenit și mai dependentă de bunurile europene, minele rusești blocând rutele comerciale din Marea Neagră în alte zone. Țara se bazează, totodată, în mare măsură pe exporturile către UE de fier și oțel, ambele sectoare fiind dificil de decarbonizat chiar și fără să existe un război.

ADVERTISING

Prin urmare, Ucraina va suferi o lovitură economică severă în 2026, când legea va intra în vigoare, potrivit sursei citate.

Iar producătorii locali dau deja semne de îngrijorare. Analiștii estimează pierderile undeva la ordinul miliardelor de dolari.

Totuși, legea include o clauză de forță majoră pentru circumstanțe excepționale, care ar trebui să includă și războiul, deși oficialii de Bruxelles nu au spus încă clar dacă Kievul va primi o astfel de scutire. De asemenea, autoritățile ucrainene asigură că pot aduce producătorii la standardele UE la timp.

”În loc să pierdem timp negociind o amânare, trebuie să luăm măsuri eficiente până în 2026”, a declarat ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strilets.

ADVERTISING

Dependența Ucrainei de piața europeană, de două ori mai mare decât înainte de război

Pe măsură ce invazia a avansat în Ucraina, producția de fier și oțel a scăzut cu o treime. În același timp, fabricile ucrainene au pierdut rute comerciale vitale prin Marea Neagră, ca urmare a blocadei navale ruse.

Companiile s-au văzut nevoite să redirecționeze bunurile pe care puteau pe cale terestră către vecinii lor europeni. UE a devenit curând destinația principală pentru oțel și fier ucrainean.

"În acest moment, dependența noastră de piața europeană este de două ori mai mare decât înainte de război", spune Stanislav Zinchenko, care deține o firmă de consultanță pentru companiile din industria fierului și a oțelului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Politico că executivul UE va "evalua la momentul potrivit” dacă clauza de forță majoră se poate aplica în situația Ucrainei, amintind și de eforturile în desfășurare ale Ucrainei de a adera la UE.

Liderii ucraineni spun însă că nu iau în calcul o scutire. În schimb, Ucraina plănuiește să adopte o versiune pilot a sistemului de tarifare a emisiilor de carbon al UE, care obligă anumite companii să plătească pentru poluarea cu carbon. Această măsură va duce probabil la creșterea prețurilor pentru producătorii ucraineni, dar ar urma să reducă taxele de carbon pentru exporturile UE.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇