Este un război al resurselor și, atâta timp cât Putin vinde petrol, poate câștiga Interviu video cu Bill Browder

Este un război al resurselor și, atâta timp cât Putin vinde petrol, poate câștiga <span style="color:#990000;">Interviu video</span> cu Bill Browder
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este un război al resurselor și, atâta timp cât Putin vinde petrol, poate câștiga. Doar pentru rachetele rusești care au intrat în Ucraina sâmbătă, valoarea a fost de 427 de milioane de dolari, iar petrolul pe care Rusia l-a vândut tocmai în acea zi a făcut mai mult de 427 de milioane de dolari.

Și astfel Putin poate continua să-și permită războiul atâta timp cât el poate continua să vândă petrol, spune tranșant, în interviul acordat spotmedia.ro, Bill Browder, cel numit cândva inamicul numărul 1 al lui Putin, inițiatorul Legii Magnițki contra corupției.

Pe termen scurt, însă, Bill Browder are un plan pentru a-l extrage din închisoarea din Siberia pe următorul Navalnîi, Vladimir Kara-Murza, otrăvit și el de Kremlin și condamnat la 25 de ani de temniță.

Bill Browder a fost cel mai important investitor străin în Rusia până în 2005, când viza i-a fost anulată din cauza campaniei sale împotriva corupției și a devalizărilor practicate de oligarhi. Fondul său a devenit ținta unei operațiuni frauduloase susținute de organele judiciare.

Arestat abuziv în 2008, Serghei Magnițki, unul dintre avocații săi, a fost ucis după un an petrecut în detenție.

Bill Browder a militat, din acel moment, pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de această crimă. Ca urmare a demersurilor sale, Congresul SUA a votat în 2012 Legea Magnițki, prin care au fost impuse sancțiuni împotriva oficialilor implicați în acest caz. Confruntarea sa cu Vladimir Putin a povestit-o într-o carte tradusă la Editura Humanitas, Alerta Roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin.

Cați bani are Putin și de unde

Bill Browder, de ce a putut Vladimir Putin să-l țină în viață pe Alexei Navalnîi în închisoare? Sau poate există vreo îndoială că Putin l-a asasinat pe Navalnîi?

Putin l-a asasinat pe Alexei Navalnîi săptămâna trecută. Nu este nicio îndoială. Cu o istorie a asasinării adversarilor săi politici și a altora, tot Putin a mai încercat să-l asasineze pe Alexei Navalnîi o dată și înainte. Este clar că a făcut asta. Nu pot să mă bag în mintea lui Vladimir Putin pentru a înțelege care au fost toate argumentele pro și contra pe care le-a cântărit înainte de a decide asasinarea.

ADVERTISING

Pentru mine este evident că Putin a simțit un fel de amenințare personală din partea lui Alexei Navalnîi. A înțeles clar că Alexei Navalnîi a fost un adevărat politician, un adevărat lider, care le-a oferit rușilor ceva ce își doreau cu adevărat.

Pe când el, Putin, e un dictator, un criminal și un hoț care nu oferă Rusiei nimic din ceea ce și-a dorit. Și acesta este un lucru foarte înfricoșător de făcut într-o țară, când se apropie alegeri.

Și nu să folosesc cuvântul alegeri foarte ușor, pentru că nu e vorba despre alegeri reale, dar dacă aceste alegeri false ar merge prost, acesta este genul de lucru care ar putea genera tulburări publice reale, care ar putea duce la un dezavantaj catastrofal pentru Putin. Și el, indiferent de motiv, a decis să ia această decizie de asasinare a lui Navalnîi acum.

Ați scris în această carte, Freezing order, că Putin este dispus să omoare pe oricine îi stă în cale. Avem alți oameni în închisoare în Rusia chiar acum. Vladimir Kara-Murza ispășește o pedeapsă de 25 de ani. Există cea mai mică șansă să fie extras in închisoare? Poate Occidentul să facă ceva?

Da. Eu cred că Vladimir Kara-Murza este acum ceea ce aș descrie drept cel mai important prizonier politic rus sub Putin și trebuie eliberat. Moare în închisoare chiar acum. Pe el, ca și pe Alexei Navalnîi, l-au otrăvit.

Ca și pe Alexei Navalnîi, l-au trimis în Siberia. Ca și pe Alexei Navalnîi, l-au băgat în izolare. Și ca și Alexei Navalnîi, nu-și ține gura. Spune ceea ce crede din celula sa, din închisoare. Și, prin urmare, el este într-adevăr în pericol.

Am fost la Conferința de Securitate de la München săptămâna trecută și m-am întâlnit cu miniștri de Externe din o duzină de țări din Europa, i-am chemat să organizeze ceea ce aș numi un anumit tip de schimb de prizonieri, de tip podul spionilor, unde să îl schimbăm pe Vladimir cu niște prizonieri ruși. Am avut o primire foarte călduroasă de la miniștrii de Externe.

ADVERTISING

Și acesta este proiectul meu principal acum, să încerc să salvez viața lui Vladimir Kara-Murza, prin organizarea unui schimb de prizonieri, dându-le rușilor pe cineva pe care-l doresc în schimbul lui Vladimir.

Nota redacției: La 10 februarie 1962, pe Podul Glienicke și la Punctul de Control Charlie din Berlin a avut loc primul și cel mai cunoscut schimb de prizonieri dintre Est și Vest de după al Doilea Război Mondial, descris de Giles Whittell în romanul său.

Este ceea ce Vladimir Putin a încercat să spună în acest așa-zis interviu de săptămâna trecută, că este dispus să negocieze ceva?

Ei bine, Putin ia oamenii ostatici cu scopul specific de a negocia. Și este o situație foarte neplăcută. Nu mă face să mă simt bine dacă un prizonier rus, un criminal rus este eliberat la schimb. Dar, în același timp, trebuie să salvăm viețile acelor oameni care sunt importanți pentru noi.

Vladimir Kara-Murza este important pentru mine și este important pentru lume.

Ce urmează în Rusia pentru ruşi? Există măcar cea mai mică masă critică pentru o opoziție sau vreo amenințare politică pentru Putin? Pentru că Prigojin a murit. Navalnîi a murit.

Cred că singurul lucru pe care Vladimir Putin nu îl poate anticipa este furia aprinsă a poporului rus. Putin poate ucide indivizi, dar nu îi poate ucide pe toți. Și sunt mulți oameni care sunt foarte supărați pentru ceea ce se întâmplă în Rusia chiar acum. Și bineînțeles că nu poți spune nimic, pentru că ești arestat dacă spui ceva, dar la un moment dat s-ar putea să răbufnească.

Nimeni nu știe când, cum, unde și de ce, dar s-ar putea să explodeze. Și dacă o face, acesta este singurul lucru pe care Putin nu îl poate controla și este unul dintre lucrurile de care îi este cel mai frică lui Vladimir Putin.

ADVERTISING

Cine îl poate înlocui pe Putin? Suntem siguri că Putin va fi înlocuit cu un politician mai bun, democratic?

Nu, cel mai probabil nu. Dacă nu putem salva Opoziția, oamenii care sunt în închisoare acum, pentru a putea interveni, nu.

Dar în acest moment, dacă Putin ar muri, am ajunge la un alt Putin, pentru că sunt atât de mulți bani la mijloc. Sunt atât de multe de care elita are nevoie pentru a menține totul înainte în status quo. Pentru că dacă nu o face, își pierde banii.

Mai are Putin bani pentru război? Cât l-a costat?

Am făcut un calcul weekendul trecut, că doar pentru rachetele care au intrat în Ucraina sâmbătă, valoarea a fost de 427 de milioane de dolari, deci doar rachetele care au intrat în Ucraina în acea zi. Și mai e un calcul, care spune că petrolul care s-a vândut tocmai în acea zi a făcut mai mult de 427 de milioane de dolari.

Și astfel Putin poate continua să-și permită războiul atâta timp cât el poate continua să vândă petrol.

Și asta e una dintre marile probleme.

Deci sancțiunile occidentale, sancțiunile economice nu au funcționat.

Sancțiunile occidentale au fost foarte paralizante și foarte supărătoare pentru Putin și prietenii săi. Și au provocat mari pagube Rusiei.

Dar singurul loc pe care l-aș numi elefantul din cameră, locul de care nu ne-am atins, este exportul lor de petrol. Și atâta timp cât nu ne atingem de asta, ei pot continua să obțină bani pentru a arunca rachete în Ucraina. Și atunci trebuie să dăm bani ucrainenilor, pentru a riposta.

Așa că este oarecum irațional că le permitem să-și facă banii din petrol, apoi trebuie să plătim din banii noștri pentru a riposta.

Credeți că Ucraina poate rezista fără bani americani?

Ucraina are nevoie de bani de undeva. Și există un alt singur loc de unde să-i ia, și acesta este Putin. Putin are rezerve de 300 de miliarde de dolari ale Băncii centrale, care sunt deținute în întreaga lume. Și acei bani ar putea fi confiscați și dați Ucrainei.

În cele din urmă, acesta este un război al resurselor. Și dacă Rusia are resursele și Ucraina nu, atunci Rusia câștigă.

Dacă Putin semnalează acum o întărire a dictaturii sale în interior, ce înseamnă aceasta în termeni de politică externă? Va fi o escaladare a războiului sau o generalizare a războiului?

Putin are nevoie de acest război pentru a rămâne la putere. Și pe măsură ce războiul continuă, există toate șansele ca acesta să escaladeze, să implice alte țări. Și apoi, într-o zi, mai devreme sau mai târziu, suntem atrași în acest lucru care nu este doar un război între Rusia și Ucraina.

Este un război între NATO și Rusia. Cred că există o probabilitate foarte mare, cu excepția cazului în care îi putem determina pe ucraineni să-i învingă pe ruși înainte, să se întâmple asta.

Președintele francez a spus că NATO nu este în război cu Rusia.

Da, până în momentul în care Rusia învinge Ucraina, iar apoi Rusia trece la NATO.

Putin a numit direct România în așa-zisul interviu. Practic, a apăsat pedala revizionismului folosind narațiuni false, desigur. Mai funcționează această strategie de război hibrid?

În primul rând, sunt impresionat că de fapt ai fost unul dintre puținii oameni care au ascultat cu adevărat interviul. Pentru că a fost atât de plictisitor, încât majoritatea celor pe care îi cunosc s-a oprit după primele cinci minute.

Putin aruncă tot felul de dezinformări, prostii, narațiuni false acolo, pentru a încerca să convingă oamenii de felul lui de a gândi. Nu cred că mulți oameni sunt convinși de asta.

Dar cheltuiesc mulți bani pe acești bloggeri, pe Facebook și Twitter și TikTok și toate aceste lucruri pentru a încerca să influențeze opinia publică.

Ce ar însemna un act Navalnîi, pe modelul Actului Magnițki ? De ce ar fi nevoie pentru a fi eficient?

În opinia mea, a decide doar sancțiuni asupra persoanelor, în acest moment, nu este eficient. Am fost cel mai mare susținător al faptului că facem asta cu Legea Magnițki.

Dar de când a început războiul, am sancționat mii de indivizi. Și chiar l-am sancționat pe Putin însuși. Dar ceea ce ar fi dureros pentru Putin este dacă am confisca cele 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii centrale, care sunt deținute în Occident. Ar trebui să-i spunem Legea Navalnîi.

Și Putin ar trebui să înțeleagă că uciderea lui Alexei Navalnîi l-a costat 300 de miliarde de dolari. Acesta este un mesaj foarte clar, simplu, care ar avea într-adevăr un efect asupra lui.

Transcriptul în limba engleză a fost realizat cu aplicația Vatis Tech


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇