Alexei Navalnîi, ultimele 12 ore din viața unui erou

Nu se știe încă modul cum a fost ucis. A fost bătut, otrăvit din nou, lăsat să înghețe. Primele mărturii indică o activitate neobișnuită în lagărul de la Cercul Polar, ascunderea cadavrului de către autoritățile ruse și refuzul premeditat al acestora de a da informații de bază familiei despre moartea celui mai vocal contestatar al lui Putin.
Alexei Navalnîi, ultimele 12 ore din viața unui erou

În ziua de 15 februarie, la ora 18:00, atunci când deținuții Coloniei Penitenciare IK-3 din Peninsula Yamal, nordul Siberiei, au intrat în programul de seară, Alexei Navalnîi era încă în viață.

În aceeași zi, la ora 10 dimineață, opozantul lui Putin a fost audiat printr-o legătură video de procurorii tribunalului regional din orașul Vladimir, în fața unui judecător, în legătură cu noi acuzații aduse acestuia.

„În timpul procedurii juridice s-a simțit bine. Nu a exprimat nicio plângere cu privire la starea sa de sănătate. A participat activ, prezentând argumente în apărarea poziției sale”, se arată într-un comunicat de presă emis de tribunal și citat de Moscow Times.

„Onorată instanță, o să vă trimit numărul meu de cont bancar pentru ca o parte din uriașul dvs salariu de judecător federal să-l donați cauzei mele, pentru că am rămas lefter”, a glumit Navalnîi, după ce audierea oficială s-a terminat, tachinându-l pe reprezentantul sistemului, conform înregistrării video realizate în acea zi.

Programul de seară în Colonia Penitenciară IK-3 înseamnă servirea mesei, apoi intrarea în dormitoarele cazărmilor, întreținerea hainelor și a obiectelor personale, îngrijirea corporală și, apoi, stingerea, care are loc la ora 9 seara.

HartaColonieYamalSiberia

O activitate neobișnuită

Conform declarațiilor unui prizonier, obținute de publicația rusă din exil „Novaya Gazeta”, în seara zilei de 15 februarie, programul a fost accelerat de gardieni într-un mod neobișnuit.

ADVERTISING

„Am fost surprinși de faptul că au declanșat percheziții. Acest lucru se întâmplă de obicei de sărbători, când paznicii se grăbesc să plece acasă și să sărbătorească. Ne confiscă tot ce avem ca să stea liniștiți. Dar acum nu urma nicio sărbătoare. Ne-au închis în camere. Au interzis orice mișcare între barăci și au înăsprit paza.

La un moment dat, am auzit mașini intrând în incinta închisorii. Era noaptea târziu, dar nu am reușit să vedem prin ferestrele celulelor noastre câte și ce fel de automobile erau”, a povestit unul dintre prizonierii lagărului siberian în care a murit Navalnîi.

Un alt prizonier cu care au intrat în legătură reporterii ruși a spus că și în dimineața zilei de 16 februarie, în jurul orei 8, a existat un control amănunțit al barăcilor.

Acesta susține că la acea oră, cel mai probabil, Alexei Navalnîi era deja mort.

La ora 10:30, în dimineața zilei de 16 februarie, conducerea Coloniei Penitenciare IK-3 anunța că Alexei Navalnîi „s-a prăbușit imediat după ce s-a întors de la o plimbare de dimineață”.

Reprezentanții închisorii susțin printr-o declarație că au încercat să-l resusciteze, dar nu au reușit.

CasetaNavalniiOre

Premoniție

La peste trei zile de la deces, autoritățile din Rusia nu au efectuat autopsia cadavrului, nu au lăsat familia să vadă trupul neînsuflețit al opozantului rus, iar cei apropiați nu au primit nicio informație legată de cauza morții.

După toate datele strânse până acum, Alexei Navalnîi a murit într-un interval de 12 ore, între 18:00 - 15 februarie, și 06:00 dimineața - 16 februarie.

„Cred că Putin e mulțumit acum că m-a închis într-o cazarmă din nordul îndepărtat, unde continuă să mă hărțuiască, trimițându-mă la izolare”, a transmis Alexei Navalnîi un mesaj în data de 9 ianuarie 2024, imediat după ce a ajuns în Colonia Penitenciară IK-3.

„Cum am ieșit din carantină, am fost anunțat că am refuzat să mă prezint conducerii conform formulei corecte, nu am reacționat la munca educativă și nu îmi asum responsabilitatea pentru faptele mele. Astfel, am primit o pedeapsă de 7 zile de izolare”, a mai anunțat Alexei Navalnîi.

„În celula de izolare, rutina zilnică e ușor diferită. De obicei, dacă locuiești în baracă, nefiind pedepsit, plimbarea are loc după-amiaza și, chiar dacă e noapte polară, după-amiaza sunt, totuși, câteva grade în plus. E un pic mai cald. Dacă ajungi la izolator, așa cum mi s-a întâmplat mie, plimbările sunt la 6:30 dimineața, atunci când e foarte frig. Dar mi-am promis deja că voi încerca să ies la plimbare de câte ori am ocazia și pe orice vreme”, a mai transmis Alexei Navalnîi la vremea respectivă.

Putin, singura cale pentru acoliții săi

Dacă moartea opozantului rus ar fi fost din cauze naturale, reprezentanții Kremlinului nu ar fi avut nicio problemă să „popularizeze” acest aspect, să returneze cadavrul familiei, să nu se teamă de expertize independente și să spună că „deținutul” a suferit un stop cardiac sau a fost răpus de o altă afecțiune.

Russia Putin Ural Federal District
KREMLIN. La câteva ore după moartea celui mai important opozant al său, Vladimir Putin efectua o vizită de lucru și se întreținea cu muncitorii dintr-o fabrică de armament - Foto: Hepta.ro

Ascunderea cadavrului, bâlbele autorităților și evitarea oricărei comunicări cu familia sunt indicii care arată că moartea lui Navalnîi e efectul acțiunilor premeditate ale unor minți și mâini criminale.

Eliminarea opozantului rus e semnalul dat de Vladimir Putin celor din conducerea statului cu scopul de a-i înspăimânta și de a descuraja orice posibil complot menit să-l înlăture de la putere.

Cei din preajma sa sunt conștienți că, mai devreme sau mai târziu, sistemul criminal de la Kremlin se va prăbuși, iar mulți dintre ei și-au propus să-i supraviețuiască lui Putin.

Numai că acesta, prin îndepărtarea tuturor posibililor înlocuitori, cunoscuți de ruși sau aflați în cercul apropiaților săi, le transmite mesajul clar că el, Putin, e singura lor cale de a rămâne în viață.

Iulia Navalnaia: Voi continua să lupt

Va fi greu de aflat cum a fost ucis Alexei Navalnîi. Dacă a murit în urma bătăilor, a torturii, a frigului sau a fost otrăvit din nou. Dar în mod sigur, în timp, cei implicați în eliminarea sa vor începe să vorbească așa cum o fac deja unii prizonieri din lagărul siberian.

Până atunci, Iulia Navalnaia, soția opozantului rus, a anunțat public că va lupta mai departe pentru îndepărtarea de la putere a lui Vladimir Putin.

„Voi continua munca lui Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru țara noastră. Și vă invit să fiți alături de mine. Pentru a împărtăși nu doar durerea nesfârșită care ne-a învăluit și nu ne va mai părăsi. Vă cer să împărtășiți cu mine furia. Furia, mânia și ura pentru cei care îndrăznesc să ne ucidă viitorul… Nu este rușinos să faci puțin, e rușinos să nu faci nimic. E rușinos să te lași intimidat”, a spus Iulia Navalnaia, într-un mesaj video. 

Anniversary of assassination of Boris Nemtsov
CURAJ. Iulia Navalnaia, soția opozantului rus, a anunțat, printr-un mesaj emoționant, că va continua lupta lui Aleksei - Foto: Hepta.ro

Pentru eroul rus ar fi fost greu să supraviețuiască în Colonia Penitenciară IK-3, aceasta fiind una dintre cele mai dificile tabere de detenție din întreaga Rusie.

Aflată în nord, la Cercul Polar, înconjurată de o tundră nesfârșită, IK-3 e în mijlocul unui teritoriu nelocuit, imposibil de străbătut fără a muri înghețat.

Izolare maximă

Frigul reprezintă cea mai mare problemă pentru deținuți. Mulți se plâng că nu au acces la haine adecvate și la încălțăminte și cad pradă degerăturilor și bolilor de plămâni.

„Condițiile de viață din Colonia Penitenciară IK-3 sunt teribil de dificile. Este clar că e vorba de o detenție dură. Cred că Navalnîi a fost trimis atât de departe tocmai pentru a fi pus într-o izolare fizică maximă, astfel încât chiar și o călătorie acolo a unui avocat sau membru al familiei să fie extrem de dificilă”, a declarat Igor Kaliapin, militant pentru drepturile omului, la momentul în care Navalnîi a fost transferat în lagărul morții.

Eliminarea lui Alexei Navalnîi a produs un val de emoție în Occident, acolo unde mai mulți lideri politici au condamnat regimul dictatorial al lui Vladimir Putin.

De asemenea, câteva mii de ruși au ieșit pe străzile marilor orașe, încercând să depună flori în memoria importantului opozant al lui Putin. 

Peste patru sute de oameni au fost arestați de forțele de ordine, iar agenții Kremlinului au strâns toate florile, mesajele de solidaritate și respect depuse de cetățeni în fața unor altare improvizate pentru a cinsti curajul, lupta și sacrificiul lui Alexei Navalnîi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇