Ziua 749 Dronele au năpădit cerul Rusiei. Bloc lovit de bombele rușilor. Aliatul lui Navalnîi, atacat cu ciocanul (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 749</span> Dronele au năpădit cerul Rusiei. Bloc lovit de bombele rușilor. Aliatul lui Navalnîi, atacat cu ciocanul (Video)
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 749 de război a început cu un atac nocturn al rușilor în Sumî. Un bloc cu cinci etaje a fost lovit de un proiectil, iar cel puțin zece răniți au fost scoși de sub ruine.

Două persoane au murit și cinci au fost rănite după ce rușii au lansat marți seară o bombă aeriană Grom-E1 asupra orașului Mîrnohrad din regiunea Donețk. Mai mulți răniți au ajuns la spital, iar operațiunea de căutare și salvare s-a încheiat în cursul dimineții.

Atacul de marți seară, cu o rachetă rusească, asupra unui bloc din orașul Krivoi Rog s-a soldat cu moartea a patru persoane și cel puțin 30 de răniți, au anunțat dimineață autoritățile locale.

A fost o noapte agitată și în Rusia, unde continuă atacurile cu drone ucrainene. Trei rafinării au fost lovite, iar Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a doborât 65 de drone ucrainene. Una dintre rafinării este a şaptea ca mărime din Rusia, situată la 180 km de Moscova.

Preţul petrolului a crescut miercuri pe burse, susţinut de potenţiala perturbare a aprovizionării după atacurile asupra rafinăriilor ruseşti.

Pe de altă parte,Vladimir Putin a reacționat la raidurile partizanilor în regiunile ruse învecinate cu Ucraina, spunând că scopul acestora este de a perturba alegerile prezidențiale și de a oferi Ucrainei un avantaj într-un posibil proces de negociere. El a susținut, totodată, că printre voluntarii care au participat la atacuri se numără și mercenari străini.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că a testat cu succes o armă laser, cu rază lungă de acțiune, "care poate schimba fundamental" condițiile de luptă. Ucraina e gata să testeze această armă în războiul contra Rusiei.

ADVERTISING

Iar Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, a fost atacat, în faţa casei sale din Lituania, cu un ciocan şi gaze lacrimogene. Agresorul este necunoscut, la fel şi motivul acestuia.

Un fost mercenar Wagner a fost depistat în fluxul de călători, la aeroportul din Chişinău. Nu i s-a permis trecerea frontierei, fiind întors pe cale aeriană în statul din care venea.

Situația pe front

  • Bloc bombardat în Sumî - Forțele ruse au atacat noaptea trecută orașul Sumî cu tiruri de artilerie. Un proiectil a lovit un bloc cu cinci etaje, provocând un incendiu și avarierea a 30 de apartamente, jumătate din acestea fiind distruse. Cel puțin zece persoane au fost scoase de sub ruine cu multiple răni.
  • Civili uciși în Donețk - Două persoane au murit și cinci au fost rănite după ce rușii au lansat marți seară o bombă aeriană Grom-E1 asupra orașului Mîrnohrad din regiunea Donețk. Aceasta a lovit un bloc de cinci etaje, alte patru case fiind avariate. Mai mulți răniți au ajuns la spital.
  • Bilanț negru la Krivoi Rog - Atacul de marți seară, cu o rachetă rusească Kh-59, asupra unui bloc din orașul Krivoi Rog s-a soldat cu moartea a patru persoane și cel puțin 30 de răniți, între care 12 copii, a anunțat miercuri dimineață guvernatorul regiunii, Serhiî Lîsak.
  • Fără gaze, căldură și curent - Explozia unei rachete rusești a provocat sistarea în furnizarea de gaze naturale în 430 de apartamente din orașul Krivoi Rog, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei. În Sumî 16 blocuri au rămas fără căldură, după un atac cu dronă lansat de ruși. Peste 3.500 de consumatori din 14 localități au rămas fără electricitate, din cauza vremii severe din regiunea Hmelnîțkîi. Opt localități din regiunea Kiev nu au curent din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
ADVERTISING

Rusia, sub atac

  • Rafinării atacate - Ucraina a lansat pentru a doua noapte consecutiv un atac de amploare asupra mai multor regiuni ruseşti. La o zi după ce a avariat grav rafinăria NORSI a Lukoil, o dronă ucraineană a atacat rafinăria de petrol Riazan a Rosneft, a şaptea ca mărime din Rusia, situată la 180 km de Moscova. Trei explozii s-au produs miercuri dimineață, iar incendiul provocat a cuprins 100 mp. Localnicii au anunțat pe rețelele de socializare că după explozie au observat și alte drone survolând orașul. În cursul nopții au fost atacate alte două rafinării, la Kstovo (regiunea Nijni Novgorod) și Kiriși (regiunea Leningrad).
  • Atac coordonat de la Kiev - Serviciul de securitate al Ucrainei (SSU) a coordonat valul de atacuri cu drone asupra rafinăriilor rusești, a declarat o sursă citată de Reuters. Atacurile de la Reazan, Kstovo și Kiriși au făcut parte dintr-o strategie a Ucrainei de a ataca obiectivele economice ale Rusiei. "Judecând după videoclipurile online, consecințele au fost destul de semnificative", a explicat aceasta.

ADVERTISING
  • Drone în Voronej - Peste 30 de drone au fost distruse în aer deasupra regiunii Voronej, în sudul Rusiei. "Pericolul unui atac cu drone rămâne în continuare", a declarat guvernatorul Alexander Gusev. El a precizat că au existat pagube "minore" de infrastructură şi la casele rezidenţiale din cauza căderilor de moloz.
  • Atacuri în Belgorod - Resturi ale dronelor doborâte în regiunea Belgorod au avariat o conductă de alimentare cu gaz şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor sate. "Nimeni nu a fost rănit", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. Patru drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii şi câteva case au fost avariate în oraşul Gubkin. Mai multe canale de Telegram au susținut că o dronă a lovit sediul FSB din Belgorod, dar guvernatorul nu a comentat informația. El a spus însă că oraşul Șebekino a fost ţinta unor focuri de armă din partea forţelor ucrainene, acestea rănind un om şi deteriorând o linie electrică în oraş şi în satele din apropiere. În jurul prânzului a fost declanșată din nou alarma aeriană în Belgorod.
  • Drone distruse în Kursk - Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, la nord de Belgorod, care se învecinează cu Ucraina la vest, a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus cel puţin patru drone lansate de Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii despre pagube. De asemenea, o dronă a fost doborâtă în timp ce se apropia de o rafinărie din regiunea Leningrad, a declarat guvernatorul Alexander Drozdenko. Nu a existat niciun impact asupra activităţii rafinăriei.
  • Val de drone asupra Rusiei - Moscova susține că a distrus 65 de drone ucrainene în timpul nopții și miercuri dimineață. Apărarea aeriană a interceptat țintele deasupra regiunilor Leningrad (una), Reazan (una), Breansk (opt), Kursk (opt), Belgorod (12) și Voronej (35), a transmis Ministerul rus al Apărării.
  • Partizanii le spun ruşilor să fugă - Voluntari ruşi care luptă pentru Ucraina au anunţat, miercuri, atacuri asupra a două mari oraşe ruseşti situate în apropiere de graniţa cu Ucraina şi i-au îndemnat pe civili să părăsească aceste localităţi. "Suntem nevoiţi să lovim poziţii militare aflate în oraşele Belgorod şi Kursk", au anunţat ei pe Telegram. Detalii AICI

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Reacția lui Putin - Scopul atacurilor partizanilor în regiunile ruse învecinate cu Ucraina este de a perturba alegerile prezidențiale din Rusia și de a interfera cu "exprimarea voinței cetățenilor", a spus Vladimir Putin într-un interviu pentru Russia 1 și RIA Novosti. El a adăugat că Ucraina caută astfel "să obțină o oportunitate, un avantaj, o monedă de schimb într-un posibil proces de negociere". Liderul de la Kremlin a mai spus că printre voluntarii implicați în atacuri s-au aflat și mercenari străini.
  • Rusia e gata de război nuclear - Rusia este pe deplin pregătită pentru un război nuclear, dar "nu se grăbeşte spre el" în prezent, a declarat Putin, într-un interviu acordat presei de stat. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • SUA nu văd amenințarea nucleară - Statele Unite nu au văzut niciun semn care să indice că Rusia se pregăteşte să folosească o arma nucleară în Ucraina, a dat asigurări miercuri Casa Albă, în reacţie la afirmaţiile făcute de Vladimir Putin: „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria postură nucleară şi nici vreun semn că Rusia se pregăteşte să folosească o arma nucleară în Ucraina", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după ce a fost întrebată de jurnalişti cu privire la remarcile preşedintelui rus care a spus că doctrina militară rusă prevede utilizarea armei supreme dacă existenţa Rusiei este ameninţată sau în cazul unui "atac la suveranitatea şi independenţa noastră".
  • Ucrainenii vor arma cu laser - Ministerul britanic al Apărării a anunțat că a testat cu succes DragonFire, o armă laser, cu rază lungă de acțiune, "care poate schimba fundamental" condițiile de luptă și a postat pe X imagini cu noul sistem în acțiune. Anton Gherașcenko, fost consilier al ministrului de Interne de la Kiev, a scris că Ucraina este pregătită să preia și să testeze această arma cu laser în războiul contra Rusiei. Detalii AICI.
  • Rețea de sabotaj dezmembrată - Serviciul de Securitate SBU din Ucraina a destructurat una dintre cele mai mari rețele de "sabotaj informațional" proruse, condusă de un arhiepiscop și care avea legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), relatează Reuters. Au fost identificați 15 membri ai grupării, iar patru au fost reținuți, inclusiv un arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC). Aceștia au fost implicați în răspândirea ideilor pro-Kremlin, vizând destabilizarea societății și incitarea la ură religioasă. Kievul susține că Rusia plănuia să-și intensifice războiul informațional în această primăvară prin răspândirea dezinformării, în încercarea de a diviza societatea ucraineană. "Este una dintre cele mai mari rețele FSB care operează în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă", a precizat SBU. Autoritățile ucrainene și o parte a societății civile susțin de mai mulți ani că biserica este loială Moscovei. În 2023, parlamentul ucrainean a votat interzicerea acesteia. Biserica Ortodoxă Ucraineană se declară independentă, susținând că a rupt legăturile cu Moscova.
  • Aliatul lui Navalnîi, atacat violent - Leonid Volkov, un aliat al lui Alexei Navalnîi, a fost atacat în faţa casei sale din Lituania cu un ciocan şi gaze lacrimogene, în timp ce se afla în maşina sa în Vilnius, marţi seară, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmiș. Agresorul este necunoscut, la fel şi motivul acestuia. Poliţia lituaniană a deschis o anchetă. Un alt membru al echipei lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a postat fotografii cu Volkov având partea inferioară a piciorului stâng însângerată şi ceea ce părea a fi o vânătaie la tâmplă. Soţia lui Volkov a declarat că acesta s-a întors acasă de la spital cu o mână ruptă, adăugând că nu putea să meargă din cauza loviturilor de ciocan la picior. Volkov (43 de ani) a trăit în afara Rusiei timp de câţiva ani pentru propria siguranţă şi a fost şeful de cabinet al lui Navalnîi până când liderul Opoziţiei a murit subit în închisoare. Volkov e vizat de diverse acuzaţii de natură politică în Rusia. El a fost preşedinte al Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi până anul trecut, când a demisionat în urma dezvăluirii faptului că a semnat scrisori prin care cerea UE să renunţe la unele sancţiuni impuse Rusiei.
  • Mercenar Wagner, prins la Chişinău - Un cetăţean rus, fost mercenar Wagner, a fost depistat luni în fluxul de călători, la aeroportul din Chişinău, a anunțat Poliţia de Frontieră din Republica Moldova. Bărbatul de 36 de ani a susţinut că îşi vizitează un prieten din regiunea transnistreană. Cel pe care fostul mercenar Wagner susţinea că îl vizitează a fost identificat în afara aeroportului, însă nu a recunoscut că ar avea vreo legătură cu acesta. "Pe parcursul investigaţiilor ulterioare, s-a constatat că 'prietenul' aştepta în afara aeroportului şi a manifestat un comportament evaziv, încercând să inducă în eroare autorităţile de securitate, prin tăinuirea relaţiilor dintre cei doi", au transmis autorităţile. În urma evaluării riscurilor, cetăţeanului rus i-a fost refuzată autorizarea de trecere a frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul din care venea.
  • Planul de mobilizare al Kievului - Ucraina plănuiește să mobilizeze o jumătate de milion de oameni pentru a lupta împotriva Rusiei. 300.000 din aceștia îi vor înlocui pe militarii epuizați de pe linia frontului. Ceilalți vor compensa pierderile și vor răspunde altor cerințe militare, în funcție de situația de pe front, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, citat de Financial Times
  • Kasparov vrea un "Taiwan virtual" - Într-un interviu pentru AFP, fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, plasat săptămâna trecută de Rusia pe lista persoanelor declarate "extremiste", i-a îndemnat pe liderii occidentali să menţină fluxul de ajutor pentru Kiev, în faţa unui "regim terorist care nu înţelege decât de forţă". "Astăzi Occidentul refuză să pronunţe aceste cuvinte: 'Ucraina trebuie să câştige'", a afirmat el. Opozantul de 60 de ani care în prezent trăieşte în exil a subliniat responsabilitatea Kremlinului pentru moartea în închisoare, luna trecută, a lui Navalnîi şi s-a referit la "un nou jalon" în represiunea operată de Putin. "Avem nevoie astăzi să creăm matricea unei Rusii libere, în afara Rusiei, ceea ce noi numim - pe jumătate în glumă - un 'Taiwan virtual'", a spus Kasparov.
  • Rivali politici polonezi fac lobby pentru Ucraina - Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, s-a alăturat marţi premierului Donald Tusk, de centru-dreapta, pentru o discuţie, la Washington, despre trimiterea mai multor arme către Kiev. Cei doi sunt adversari politici acasă, dar au pus deoparte rivalitatea lor acerbă pentru a convinge Congresul şi pe preşedintele Joe Biden că trebuie să se asigure că Ucraina nu pierde şi mai mult teren în faţa Rusiei, scrie Politico. Vizita a avut loc la iniţiativa Washingtonului şi i-a obligat pe cei doi lideri polonezi să treacă peste diviziunile lor politice profunde.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇