Arma cu laser care va schimba războiul: Poate nimeri o monedă de la un kilometru (Video)

Arma cu laser care va schimba războiul: Poate nimeri o monedă de la un kilometru (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că o nouă versiune a unei arme revoluționare cu laser, DragonFire, capabilă să lovească cu precizie ținte aeriene, este în lucru și a difuzat imagini de la un test efectuat recent. Kievul e gata să o încerce împotriva trupelor ruse, a transmis un fost oficial ucrainean.

Armata britanică a folosit cu succes în ianuarie o armă cu laser de mare putere împotriva unei ținte aeriene și a difuzat miercuri pentru prima oară imagini din timpul testului secret.

DragonFire este suficient de precis pentru a lovi o monedă de o liră sterlină de la un kilometru distanță, a anunțat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Această reușită ar putea deschide drumul către o alternativă mai ieftină pentru rachetele concepute să doboare ținte aeriene precum dronele. Oficialii de la Defence Science and Technology Laboratory (Dstl), ramura de cercetare a Ministerului Britanic al Apărării, și de la companiile contractoare din sectorul militar Leonardo și QinetiQ au confirmat pentru Naval News că se lucrează acum la o "a doua generație" a prototipului testat.

ADVERTISING

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a spus că această tehnologie "va reduce dependența de muniția scumpă și riscul pierderilor colaterale", iar forțele terestre și cele navale iau în considerare folosirea armei cu laser în viitoarele capacități de apărare aeriană.

Rachetele pot fi mult mai scumpe decât dronele pe care le distrug - unele rachete costă milioane de euro, în timp ce țintele lor pot costa doar câteva sute. Potrivit ministerului, folosirea DragonFire timp de zece secunde ar avea un cost echivalent cu utilizarea timp de o oră a unui fierbător obișnuit, al cărui cost de funcționare este de regulă mai mai mic de 10 lire sterline (aproape 12 euro).

ADVERTISING

Armele cu energie dirijată cu laser (LDEW) folosesc un fascicul de lumină intens pentru a-și secționa ținta și pot lovi cu viteza luminii.

Raza de acțiune a sistemului DragonFire este secretă. Se știe însă că e o armă cu dispozitiv de ochire, ceea ce înseamnă că poate ataca orice țintă vizibilă din raza sa de acțiune, conform BBC.

DragonFire va fi folosit atât pentru aplicații maritime, cât și terestre, împotriva ambarcațiunilor rapide de atac, a sistemelor aeriene fără pilot (drone) și a sistemelor cu senzori de informații, recunoaștere și supraveghere.

ADVERTISING

Sistemul se află în prezent într-o unitate securizată unde componentele sale sunt în curs de înlocuire pentru efectuarea de noi teste. Între timp, cei trei parteneri lucrează la introducerea în producție a sistemului pentru capacitățile militare maritime și terestre, relatează publicația citată.

Producătorii așteaptă acum solicitările specifice ale armatei britanice pentru a finaliza planurile detaliate ale unor sisteme cu laser. Conducerea marinei a anunțat anterior intenția de a introduce arma în dotarea fregatelor Tip 26 începând cu anul 2030.

DragonFire este rezultatul unei investiții comune de 100 de milioane de lire sterline (117 milioane de euro) a Ministerului Apărării și a partenerilor din industria militară.

Dezvoltarea armei survine pe fondul creșterii folosirii dronelor în războiul dintre Ucraina și Rusia. Moscova folosește drone iraniene Shahed pentru a lovi orașele ucrainene, în timp ce Kievul și-a creat "o armată de drone" pentru a ataca trupele inamice și rafinăriile din Rusia.

La scurt timp după ce Ministerul britanic al Apărării a difuzat imaginile de la testul în care a fost folosit cu succes DragonFire, Anton Gherașcenko, fost consilier al ministrului de Interne de la Kiev, a scris pe X că Ucraina este pregătită să preia și să testeze această arma cu laser în războiul contra Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇