Ziua 748 Rusia în flăcări, partizanii au trecut granița și au capturat un sat. Blocuri lovite cu racheta în orașul lui Zelenski. Ajutor de urgență din SUA (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 748</span> Rusia în flăcări, partizanii au trecut granița și au capturat un sat. Blocuri lovite cu racheta în orașul lui Zelenski. Ajutor de urgență din SUA (Video)

Ziua 748 de război a început cu un atac dezlănțuit asupra Rusiei. Mai multe rafinării din regiunile Nijni Novgorod și Oriol au luat foc, marţi, în urma unor atacuri cu drone ucrainene.

O instalaţie din rafinăria Lukoil din Kstovo a fost avariată de explozia provocată de o dronă. A fost lovită și o instalaţie de combustibil din regiunea Oriol. Iar o dronă care zbura spre Moscova a fost doborâtă deasupra districtului Ramenski, în apropiere de capitală.

Și oficialii din regiunile Moscova, Kursk, Tula, Voronej şi Belgorod au raportat atacuri cu drone. Aceștia nu au dat detalii despre eventualele pagube, dar au transmis că nu au existat victime.

Mai multe grupări de partizani ruși care luptă împotriva lui Putin s-au infiltrat marți dimineață în regiunile ruse de la granița cu Ucraina, lansând o operațiune comună. Au fost raportate confruntări armate în satele de lângă frontieră, iar localnicii au filmat manevrele unui tanc ucrainean.

Deși Rusia susține că a respins atacurile partizanilor, provocându-le pierderi grele, unitatea Legiunea pentru Libertatea Rusiei a anunțat că a capturat localitatea Tetkino din regiunea Kursk, iar soldații ruși au fugit, abandonându-și echipamentele. "Soldații armatei lui Putin fug de le sfârâie călcâiele", a anunțat pe Telegram unitatea de voluntari, postând o înregistrare video doveditoare.

Pe de altă parte, resturi dintr-o rachetă rusească, doborâtă de apărarea antiaeriană, au avariat două blocuri de locuințe în Krivoi Rog, în sudul Ucrainei. Trei persoane au murit și cel puțin 38 au fost rănite, inclusiv copii.

Vladimir Putin e în doliu. Evgheni, un văr al președintelui Rusiei, a încetat din viață la vârsta de 90 de ani.

ADVERTISING

Ucraina l-a convocat pe trimisul Vaticanului după ce papa Francisc a declarat că ţara ar trebui să aibă "curajul de a ridica steagul alb" împotriva Rusiei.

Iar SUA vor oferi un pachet de ajutor militar de urgență pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru a răspunde unora dintre nevoile stringente de pe front. E prima măsură de acest gen în ultimele luni, în condiţiile în care fondurile suplimentare pentru Kiev rămân blocate de liderii republicani din Congres.

Situația pe front

  • Drone date jos - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 17 din cele 22 de drone Shahed lansate de Rusia în timpul nopții. Acestea au fost interceptate deasupra regiunilor Herson, Dnipropetrovsk, Nikolaiev și Hmelnîțkîi. Rușii au lansat și o rachetă X-59 din Marea Neagră în direcția Odesa, dar aceasta a fost doborâtă, a anunțat Statul Major ucrainean.
  • Blocuri lovite cu racheta în oraşul lui Zelenski - Resturi dintr-o rachetă rusească Kh-59, doborâtă de apărarea antiaeriană, au avariat două blocuri de locuințe în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Zelenski, aflat în sudul țării. Trei persoane au murit și cel puțin 38 au fost rănite, între ele și copii.
  • Bloc bombardat - Rușii au aruncat în cursul nopții o bombă ghidată asupra unui cartier din orașul Kupiansk, în regiunea Harkov. Un bloc de cinci etaje a fost lovit, iar explozia a provocat câteva incendii, distrugând mai multe apartamente.
  • Rachete în Selîdove - Șase rachete rusești S-300 au lovit după miezul nopții orașul Selîdove, din regiunea Donețk. Două femei, surori, au fost rănite. Cel puțin 18 locuințe, 14 clădiri, cinci mașini și linii de alimentare cu energie electrică au fost avariate.
  • Rusia mai revendică un sat - Rusia a anunţat că a cucerit un sat situat în estul Ucrainei, în apropiere de oraşul Doneţk, pe care-l controlează, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că a ”oprit” înaintarea rusă. ”În direcţia Doneţk, unităţile din Grupul de Forţe Sud au eliberat satul Nevelske şi au ocupat linii şi poziţii mai favorabile”, anunţă în raportul zilnic Ministerul rus al Apărării. Canalul Telegram DeepState, apropiat armatei ucrainene, care are peste 680.000 de abonaţi, anunţa luni seara că ”inamicul a înaintat în apropiere de Nevelske”.
  • Post de comandă rus, distrus - Un petrolier eșuat pe peninsula Kinburn, în regiunea Nikolaiev, pe care rușii au stabilit un post de comandă, a fost distrus luni de Forțele Aeriene ale Ucrainei. Vasul Mekanik Pogodin a rămas în portul Herson până în vara anului trecut, dar după ce rușii au distrus centrala hidroelectrică Kahova a ajuns pe țărmul peninsulei Kinburn, aflată sub ocupație. Aceștia îl utilizau ca post de comandă pentru recunoaștere și au montat pe el echipamente de război electronic, lansând de acolo drone asupra regiunii Herson. Ucrainenii au difuzat înregistrarea care a surprins lovitura fatală asupra vasului.

🔥 Дякую льотчикам за успішну бойову роботу по ворожому пункту управління!➖➖➖➖➖➖➖➖➖🇺🇦 Командувач Повітряних Сил Збройних Сил Україниhttps://t.me/ComAFUA

Publicată de Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces pe Luni, 11 martie 2024
  • Urmează sabotaje în Crimeea - Kievul pregătește raiduri de sabotaj în Marea Neagră pentru o "viitoare operațiune" în Crimeea, a spus șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, în documentarul "Războiul de pe mare: De la Dnipro până în Crimeea", lansat duminică. Budanov a mai afirmat că operațiunile din Marea Neagră sunt un test "al modalității corecte de atacare și părăsire a peninsulei". "În plus, acesta e un mesaj bun pentru populația care a trăit zece ani sub ocupație. Mulți cred că au fost uitați", a adăugat el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia, sub atac

  • Atac masiv cu drone - Mai multe instalații de combustibil ale unor rafinării din regiunile ruse Nijni Novgorod și Oriol au luat foc, marţi, în urma atacurilor cu drone ucrainene, au declarat guvernatorii locali şi presa. Sistemele de apărare aeriană au doborât în total 25 de drone lansate de Ucraina deasupra mai multor regiuni ruseşti, a relatat Ministerul rus al Apărării. În total, nouă regiuni din Rusia au fost atacate, scrie Kyiv Post.
  • Rafinărie Lukoil în flăcări - "Dimineaţă, zona industrială Kstovo, o instalaţie a complexului de combustibil şi energie, a fost atacată de avioane fără pilot", a scris Gleb Nikitin, guvernatorul din Nijni Novgorod, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, adăugând că o unitate de procesare a combustibilului a luat foc în urma atacului. RIA a relatat, citând Căile Ferate Ruse, că un tren de stingere a incendiilor participa la o operaţiune pe teritoriul rafinăriei Lukoil din Kstovo.
  • Incendiu masiv în Oriol - Ucraina a lansat un atac cu drone la o instalaţie de combustibil din regiunea Oriol, a anunțat guvernatorul Andrei Klicikov. RIA a citat serviciile de urgenţă care au declarat că un rezervor de petrol a luat foc în urma atacului. Canalul Telegram Baza, apropiat de forţele de ordine ruse, a postat o fotografie cu flăcări imense care se ridicau deasupra unei instalații industriale. Canalul a citat localnici din Oriol care au declarat că a avut loc o explozie înainte de izbucnirea incendiului. Dimineață incendiul încă nu fusese stins.
  • Atac la Moscova - O dronă care zbura spre Moscova a fost doborâtă deasupra districtului Ramenski, în apropiere de capitală, a spus primarul Moscovei, Serghei Sobianin.
  • Incendiu și la St. Petersburg - Un incendiu a izbucnit marți dimineață la o centrală electrică din sudul orașului Sankt Petersburg. Flăcările au cuprins un perimetru de 300 mp, provocând o coloană înaltă de fum.
  • Alte regiuni lovite - Oficialii din regiunile Moscova, Kursk, Tula, Voronej şi Belgorod au raportat, la rândul lor, atacuri cu drone, oferind puţine detalii despre eventualele pagube, dar spunând că nu sunt victime în urma atacurilor. Șapte localități din regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, au rămas fără electricitate peste noapte, după ce o dronă a aruncat explozibili, a anunțat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod. Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina, a declarat marţi că şase drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopţii deasupra regiunii sale. De asemenea, o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii ruse Tula, care se învecinează cu regiunea Moscova, şi una deasupra regiunii Voronej din sudul Rusiei, au declarat oficiali locali ruşi pe canalele lor Telegram.
  • Alarmă aeriană - O alarmă de atac cu rachetă a fost declanșată marți dimineață în regiunea Belgorod. Și în regiunea Voronej sirenele au răsunat ca în Ucraina:
  • Partizanii au intrat în Rusia - Luptătorii din Legiunea pentru Libertatea Rusiei, Corpul Voluntarilor Ruși și din Batalionul Sibir s-au infiltrat marți dimineață în regiunile ruse de la granița cu Ucraina, lansând o operațiune comună. Au fost raportate mai multe lupte în satele de lângă frontieră, iar localnicii au filmat manevrele unui tanc ucrainean.
  • Se duc la alegerile lui Putin - Mai multe grupuri înarmate s-au deplasat cu camionete și au intrat în Rusia. Luptătorii din Legiunea pentru Libertatea Rusiei au difuzat o înregistrare video care dovedește că au pătruns pe teritoriul rus, spunând ironic că se duc să participe la alegerile prezidențiale. "Am trecut graniţa", a anunțat dimineaţa, pe Telegram, unitatea, postând o înregistrare video care arată trei vehicule blindate care circulă pe un drum de ţară în întuneric. La scurt timp după aceea, unitatea a afirmat că a distrus un vehicul blindat rusesc în satul Tetkino, în regiunea Kursk din estul Ucrainei. "Ne vom lua pământul de la regimul (lui Vladimir Putin) centimetru cu centimetru", a declarat Legiunea în postarea pe Telegram. Referindu-se la alegerile prezidențiale din Rusia, Legiunea pentru Libertatea Rusiei a anunțat: "Oamenii vor vota pentru cine vor, nu pentru cine trebuie. Ruşii vor trăi liber."
  • Lupte în Kursk - Focuri de armă au fost semnalate marți dimineață în regiunea Kursk, unde au pătruns mai multe unități de partizani ruși. Batalionul Sibir a vorbit despre "lupte violente" şi le-a cerut ruşilor să boicoteze alegerile prezidenţiale din 15-16-17 martie. "Nu putem schimba lucrurile în bine decât cu armele în mâini", a anunțat unitatea.
  • Ce spune Moscova - Rusia a anunţat că forţele sale au împiedicat incursiuni dinspre Ucraina şi au ucis 100 de combatanți. Moscova a anunţat că a folosit aviaţia, rachete şi artileria pentru a respinge atacurile, distrugând șase tancuri, 20 de vehicule blindate și o unitate autopropulsată de artilerie. Ministerul rus al Apărării a declarat că "formaţiuni teroriste" ucrainene susţinute de tancuri şi vehicule blindate de luptă au încercat să invadeze din trei direcţii separate regiunea rusă Belgorod în jurul orei 3:00 dimineaţa, ora Moscovei (2:00, ora României). Alte patru atacuri ale unor "grupuri de sabotaj şi recunoaştere" ucrainene au fost respinse cinci ore mai târziu, în regiunea rusă Kursk, a precizat ministerul rus. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoiţ, a confirmat atacul şi a anunţat că o persoană a fost uşor rănită, dar a negat că atacatorii ar fi "pătruns".
  • Localitate cucerită de partizani - Deși Rusia susține că a respins atacurile partizanilor, Legiunea pentru Libertatea Rusiei a anunțat că a capturat în totalitate localitatea Tetkino din regiunea Kursk, iar soldații ruși au fugit, abandonându-și echipamentele. "Soldații armatei lui Putin fug de le sfârâie călcâiele. În spatele lor sunt pozițiile părăsite, echipamentul și, mai presus de toate, cetățenii abandonați și nedoriți ai Federației Ruse", au transmis combatanții pe Telegram.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • A murit Putin, dar nu "acel" Putin - Evgheni Putin, un văr al lui Putin, a încetat din viață la vârsta de 90 de ani, relatează presa rusă citată de Nexta. Fiul acestuia este vicepreședintele gigantului energetic rus Gazprom, iar fiica, Evghenia, deține una dintre cele mai mari companii miniere din Rusia.
  • Avion prăbușit - Un avion militar de tip cargo Iluşin Il-76, cu 15 persoane la bord, s-a prăbușit lângă Ivanovo, la nord-est de Moscova, din cauza unui incendiu la unul dintre motoare, survenit la scurt timp după decolare. Serviciile ruseşti de ştiri online au declarat că nu există supravieţuitori.
  • Locul prăbușirii - Nexta a difuzat primele imagini de la locul în care s-a prăbușit avionul:

Alte informații relevante

  • Complot rus dejucat - Un presupus agent rus care servește în armata Ucrainei plănuia să-i omoare pe comandanți, a anunțat serviciul de informații de la Kiev, SBU. Au fost vizați comandanții armatei din regiunea de sud Zaporojie și a fost reținut un bărbat care "s-a dovedit a fi un militar activ al armatei ucrainene". "(…) el a plănuit să adauge o substanță otrăvitoare în apa complexului de baie și spălătorie, folosită de personalul de comandă", se arată în comunicatul ucrainenilor. Ancheta SBU a constatat că suspectul a fost recrutat, după ce rușii i-au răpit părinții, care locuiesc într-o zonă ocupată din regiunea Lugansk. "Victimele au fost supuse torturii și li s-a cerut să-și convingă fiul să lucreze pentru țara agresoare", mai susține SBU. Dacă va fi găsit vinovat de judecător, bărbatul ar putea sta în închisoare toată viața.
  • Primele misiuni ale Suediei în NATO - Suedia a făcut sâmbătă primele zboruri de recunoaștere în apropierea granițelor Rusiei de la intrarea în NATO. Primul din cele două zboruri a avut ca scop colectarea de informații asupra prezenței trupelor și armamentului rus din enclava Kaliningrad, iar al doilea a survolat Marea Baltică.
  • Trimisul Vaticanului, convocat pentru ”steagul alb” - Ucraina l-a convocat pe trimisul Vaticanului după ce papa Francisc a declarat că ţara ar trebui să aibă "curajul de a ridica steagul alb" împotriva Rusiei. Nunţiul apostolic Visvaldas Kulbokas a fost informat că Kievul a fost "dezamăgit" de aceste remarci, a anunțat ministerul ucrainean de Externe.
  • Medvedev îl atacă josnic pe Macron - Fostul preşedinte rus l-a atacat pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită în Ucraina în următoarele săptămâni, într-un mesaj în franceză în care-l cataloghează drept "un laş zoologic". Un obişnuit al unor derapaje usturătoare, Dmitri Medvedev îi oferă sfaturi preşedintelui francez într-un limbaj vulgar. "Orice-ar fi, recomand biroului său să ia mai multe perechi de chiloţi! Va mirosi foarte puternic", scrie el. "Am scris asta de dimineaţă şi n-am avut timp să public! Iar seara deja a defecat. Săraca Franţa!", a adăugat el.
  • Un nou ajutor american - Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a anunțat că SUA vor oferi un pachet de ajutor militar de urgență pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru a răspunde unora dintre nevoile stringente. Pachetul include muniție pentru artilerie, foarte solicitată de Ucraina, și rachete antiaeriene. E prima măsură de acest gen în ultimele luni, în condiţiile în care fondurile suplimentare pentru Kiev rămân blocate de liderii republicani din Congres. Finanţarea acestui pachet provine din creditele rambursate Pentagonului pentru achiziţii recente. Armata americană a făcut achiziţii uriaşe de muniţii şi vehicule pentru a reface stocurile trimise în Ucraina.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇