Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, despre declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron că ar putea fi trimise trupe occidentale în Ucraina, că NATO nu are nicio intenție să trimită soldați pe teritoriul ucrainean, precizând că în momentul de față nu există discuții în acest sens.
”La nivel NATO, liderii NATO pot face declarații, au tot dreptul să o facă, dar noi ca NATO, ca alianță nu avem în clipa de față niciun fel de planificare și de intenție politică de a avea trupe NATO în Ucraina. Pregătim summitul de la Washington din iulie și atunci vom cere liderilor Alianței un rol de coordonare mai important al NATO în spirjinirea Ucrainei.
Avem în continuare aceeași grijă să nu escaladăm acest război, de asta a fi vigilenți, a fi fermi e foarte important. Situatia este delicată pe front, aceste diferențe de forțe, muniție și echipamente a lăsat urme pe frontul din Ucraina, dar nu vedem chestiuni atât de grave”, a spus Mircea Geoană la Digi 24.
Despre posibilitatea ca NATO să permită trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, secretarul general adjunct al Alianței a mai spus: “NATO funcționează prin consens. În clipa de față nu avem o conversație NATO cu privire la această variantă. În continuare rămânem consecvenți liniei noastre - sprijin masiv pentru Ucraina fără să riscăm escaladarea războiului din Ucraina la un război între Rusia și NATO. Dar ne pregătim să ne apărăm teritoriul și populația”.
Macron insistă că Occidentul ar putea fi nevoit să facă ”operațiuni la sol” în războiul din Ucraina
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina și operațiuni la sol acolo. Acesta a spus că o astfel de situație trebuie luată serios în calcul dacă Rusia ar străpunge liniile de front ucrainene și Kievul ar face o astfel de solicitare.
Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat publicației The Economist, apărut în ediția de joi, imediat după ce Macron a ținut un discurs, săptămâna trecută, în care a declarat că Europa este “pe moarte” și ar putea “dispărea”, în parte din cauza amenințării reprezentate de agresiunea rusă după invazia din 2022 a Ucrainei.
”Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”, a spus Macron când a fost întrebat dacă își menține comentariile de la începutul acestui an, în care a transmis că nu exclude trimiterea de trupe occidentale. Aceste declarații au provocat unde de șoc în întreaga Europă.
El a explicat atunci că a vrut să introducă o ”ambiguitate strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei, în numele unui ”salt” despre care spune că şi-l doreşte.
Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina.
În acest context, Macron a declarat pentru The Economist că “dacă Rusia a decis să meargă mai departe, în orice caz va trebui să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune ca fiind un “semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”, transmite France24.
- Cum a devenit Macron liderul alianței occidentale în conflictul cu Putin? Doi ani de călătorie de la „nu umilim Rusia” la „trimitem soldați în Ucraina”
- Ideea lui Macron și ce arme pot salva România
El a descris Rusia ca fiind “o putere de destabilizare regională” și “o amenințare la adresa securității europenilor”.
”Eu am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate să câştige în Ucraina. Dacă Rusia câştigă în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri aici? Ce se va întâmpla cu securitatea altor ţări vecine, (Republica) Moldova, România, Polonia, Lituania şi atâtor altora?
Şi apoi ce credibilitate vor avea europenii care au cheltuit miliarde, care au spus că este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au dat mijloacele pentru a opri Rusia?”, insistă Emmanuel Macron în interviul citat.